מה ראינו בלילה: 5 סדרות שראינו השבוע כדי להדחיק את המציאות

קאסט שקשה לעמוד בפניו. "אבירם כץ". צילום מסך/ כאן 11
קאסט שקשה לעמוד בפניו. "אבירם כץ". צילום מסך/ כאן 11

הדרמה הבלשית המרגשת, הדוקומנטרי המצחיק מכולם והסייקו מיפן שישאיר אתכם ערים לילה אחר לילה. כן, שוב עבר עלינו שבוע גדוש ביותר מדי טלוויזיה ואנחנו כרגיל כאן כדי לסכם, למיין, לסנן ולדאוג שלא תבזבזו זמן

1.  אבירם כץ

סדרת דרמה-קומית-בלשית מבית היוצר של דנה מודן ("ככה זה", "אננדה") ואיתן צור ("החמישיה הקאמרית", "הבורגנים" וגם "רד בנד" ו"השוטר הטוב"), טאג טים חלומי של שניים מיוצרי הטלוויזיה הכי טובים שיש לנו בסביבה. היא משתייכת לז'אנר טלוויזיוני קשה מאוד לביצוע, כשהבאלאנס בין מתח, דרמה וקומדיה צריך להיות מושלם כדי שהעסק יעבוד. ראיתם את זה עובד מדהים ב"רק רציחות בבניין", ראיתם את זה מתרסק קשות ב"האישה מהבית שממול לבחורה בחלון", ואחרי צפייה בפרק הראשון אנחנו שמחות לבשר שיש מצב טוב שב"אבירם כץ" העסק עובד: סופר במשבר כתיבה גונב סיפור משכנו הפרוקטולוג, והופך לחשוד בחקירת משטרה סביב היעלמותה של הדמות הראשית בסיפור הגנוב שמתגלה כאישה אמיתית, כשבמקביל גם השכן נעלם. השוטרים נותנים לו 48 שעות לסייע בפתרון התעלומה לפני שייעצר כחשוד המרכזי בה. קליל מצד אחד, קצת סטיבן-קינגי מצד שני, תענוג מצד שלישי.

מה שעשוי מאוד להפוך אותה לממתק המועדף עליכם בשבועות הקרובים הוא הקאסט הבאמת נהדר שלה, בכיכובו של יחזקאל לזרוב בתפקיד ראשי אדיר, ששון גבאי המעולה תמיד, דנה מודן ויניב ביטון שעושים דואט נפלא בתור חוקרי המשטרה המותשים, וגם ג'וי ריגר, מיטל רז, עלא דקה, הגר בן אשר, גילה אלמגור אגמון, שי אביבי ועוד רבים שצפויים לצוץ לאורך העונה. אם התעלומה שבמרכז הסדרה, המבוססת על ספרו של אשר קרביץ "לכתוב כמו אלוהים", תצליח להחזיק את שמונת הפרקים הקצרים שלה (30 דקות כל אחד), בכאן 11 יוכלו לסמן לעצמם עוד "וי" רציני על החגורה. הניסיון של ממשלת נתניהו האנטי-ישראלית לפגוע בבית היצירה המצוין הזה נראה הערב מופרך ומקומם מתמיד.

2.  במדינת היהודים

בשקט בשקט, כמעט מבלי שמישהו שם לב, ארכיון תאגיד השידור הציבורי "כאן" העלה לשרתיו פריט אבוד מההיסטוריה הלא כל כך רחוקה של הטלוויזיה הישראלית – את הסדרה הדוקומנטרית של מודי בר און וענת זלצר על תולדות ההומור הישראלי, "במדינת היהודים". כל אחד עשר פרקי הסדרה עלו לאתר הארכיון של "כאן", כמו גם לאפליקציית כאןBox. נכון, היה אפשר למצוא פרקים של הסדרה מ-2004 פזורים באופן ספורדי באינטרנט, אבל זו הפעם הראשונה שהכל זמין אונליין לקהל הרחב.

וזו בשורה נפלאה לכל מי שמכיר את הסדרה וממש רצה לראות אותה (צפייה חוזרת מומלצת מאוד, אתם תהנו), אבל בשורה ממש נהדרת למי שמעולם לא שמע על התכנית התיעודית, או ראה את סגנון ההגשה הכל כך מאפיין של בר און ז"ל. מדובר בדוקומנטרי זוכה פרסים ומוערך שמצליח לשרטט באופן נראטיבי ברור, מעניין ומבדר כאחד את תולדות ההומור הישראלי, החל מהרגע בו הגענו לכאן כדי לצחוק, ואז לעת סיום הסדרה, ראשית שנות ה-2000, בפרק שנקרא כראוי "עוד לא בשל וכבר רקוב", ועוסק בטלוויזית המיינסטרים.

3. ג'ונג'י איטו: סיפורים מקבריים מיפן

השם של ג'ונג'י איטו הוא אולי לא בדיוק שם שמוכר בכל בית בישראל, אבל אלו שכן נחשפו ליצירה המטרידה, המופרעת והפשוט מצמררת שלו כבר יודעים מה הולך לבוא עכשיו – ואלו שלא, הולכים או לעוף על מה שהם יכירו עכשיו או לברוח לצד השני. זה כבר קרוב ל-40 שנה שאיטו, יוצר מנגה עטור שבחים (הוא היוצר היפני הראשון שזכה בקטגוריה מרכזית של פרס אייזנר היוקרתי – פחות או יותר הפוליצר של הקומיקס), פשוט לא נותן ליפנים לישון כמו שצריך בלילה – ועכשיו יש לו אנתולוגיית אנימה משל עצמו בנטפליקס בשביל להיכנס גם לסיוטים שלכם.

מנגת האימה שלו יכולה להיות ברוטאלית ואלימה כמו סרט מוקדם של דיוויד קרוננברג אבל בו זמנית גם אבסורדית ואכזרית כמו סיפור קצר של פרנץ קפקא, ובין המעריצים המושבעים נמנה עוד יוצר שזכה לא מזמן באנתולוגיית אימה משל עצמו בנטפליקס – גיירמו דל טורו. אז נכון, האנימציה המבוססת על האיורים של איטו קצת, אבל ממש טיפה, פחות מפחידה בצבע מאשר בשחור-לבן הרדוף שלו (כמקובל בז'אנר), אבל "Junji Ito Maniac: Japanese Tales of the Macabre" שומרת על הקצב המתפרץ של היצירה שלו. פרקים פה מסתיימים מהר, לפעמים סצינות נחתכות באופן קצת מבלבל – אבל זה חלק מהעניין. כי את איטו לא כל כך מעניין לתת תשובות לשאלות שהוא מפזר וגם לא בהכרח שתעקבו במאה אחוז אחר העלילה. זה הרבה יותר עניין של תחושה, של חוויה, של דימויים שלא יעזבו אתכם במשך הרבה זמן.

4. פוקר פייס

כזאת סדרה מזמן לא ראינו: היוצר שלה הוא ריאן ג'ונסון, המוח המבריק מאחורי "רצח כתוב היטב", בגיחה ראשונה לטלוויזיה. מככבת בה נטאשה ליון ("בובה רוסית"), ולצידה אדריאן ברודי הנפלא, לו דיאמונד פיליפס, רון פרלמן, ג'וזף גורדון-לויט, אלן בירקין, קלואי סאביני, ניק נולטה, לואיס גוזמן, ג'ודית לייט, ג'אמילה ג'מיל ועוד ועוד פרצופים מוכרים של שחקנים הוליוודים בכירים. אבל מה שבאמת לא ראינו מזמן בטלוויזיה זה לא את רשימת האיי-ליסט הזאת, אלא סדרה שלכל פרק בה יש סיפור משלו עם התחלה, אמצע וסוף, כמו שטלוויזיה הייתה פעם.

"פוקר פייס" עלתה בחמישי האחרון לשירות הסטרימינג צובר התאוצה של NBC\יוניברסל, Peacock, ונחשבת לאחת הסדרות הכי מעוררות עניין של 2023. העונה הראשונה מכילה עשרה פרקים באורך כ-75 דקות כל אחד, כשכל הפרקים הם בפורמט הסבנטיזי המצליח Howcatchem, עם מבנה עלילתי שבו בתחילת הפרק רואים או שומעים כיצד בוצע הפשע, בהמשכו עוקבים אחר הבלש שמנסה לפתור את התעלומה, ובסיום תופסים את הבאד-גאי. ריאן ג'ונסון, שגם כתב את הפרק הראשון והאחרון בעונה, סיפר שקיבל את ההשראה לסדרה מהתוכניות שראה בילדותו ובראשן "קולומבו", "מגנום" ו"הזינוק לאתמול" שהן כולן גם "קפיצות אנתרופולוגיות קטנות לאזורים בארצות הברית שאתה בדרך כלל לא רואה בטלוויזיה". .

5. האחרונים מביננו

הסדרה המוצלחת של התקופה היא עדיין זו שנוצרה בעקבות משחק מחשב על זומבים שנדבקו מפטריה. בפרק השני הגיבורים שלנו יצאו לדרך הארוכה שלהם, הסדרה התחילה לחצוב לעצמה זהות נפרדת ואנחנו סוף סוף פוגשים כמה זומבים. לכן השקנו ריקאפ האחרונים מביננו, עם פירוק מלא של אירועי הפרק, פירוש של האירועים, השוואה למשחק המחשב וגם, כמובן, ספוילרים בשפע אז בואו לקרוא רק אחרי.