בלופ בלופ: פסטיבל צוללן רוצה לרפא אתכם

פסטיבל צוללן. צילום: טל קרונקרופ
פסטיבל צוללן. צילום: טל קרונקרופ

כמו כל עולם התרבות, פסטיבל האמנות והפרפורמנס הותיק (כבר 11 שנה!) צוללן נולד מחדש אחרי הקורונה. אחרי מהדורות שעסקו בחללי תרבות ריקים ובמפגש המחודש עם הקהל, עכשיו הפוקוס עובר לריפוי, התאוששות וגם לחיפוש אחר מקום חדש שהאמנות צריכה לתפוס בעולם. התשובה קצת מלחיצה

28 ביוני 2022

דמיינו סיטואציה כזו: קבוצה של 40-50 אנשים, לבושים לבן, צועדים ברחבי בת ים בעקבות כמה רקדנים, אוחזים בשקיות זבל ואוספים פסולת מהרחוב. כך מתחילים מופעים מסוימים בפסטיבל "צוללן" 2022 שהחל במוצ"ש האחרון ויימשך עד ה-10 ביולי. זוהי שנתו ה-11 של הפסטיבל, שמתקיים השנה בשני לוקיישנים עיקריים – מוזיאון בת ים לאמנות והמרכז לאמנות עכשווית (CCA) בתל אביב. כותרת הגג שלו הפעם היא "Enter the Pool", וכשמו – הוא מזמין את היוצרים וגם את הקהל לקפוץ אל תוך הבריכה ולהתחיל לשחות.

"השנה הפסטיבל ממשיך את הרומן שלו בין עולם המחול לעולם האמנות הפלסטית", מסביר עדו פדר, המנהל האמנותי של הפסטיבל זו השנה העשירית. "זוהי השנה השלישית שהוא מתקיים מאז פרוץ המגיפה. בשנה הראשונה קיימנו מסע של להקת מחול בין מוסדות התרבות, שהיו אז נטושים. בשנה השנייה שמנו דגש על איך חוזרים לקהל אחרי שלא ראינו אותו בלייב במשך תקופה ארוכה. השנה אנחנו מתמקדים באקט שהוא סוג של פנטזיה לפיה עולם האמנות יכול להפוך למשהו יותר פולחני, קהילתי. עכשיו כמובן שזה לא באמת פולחן, אלא איזשהו חלום בהקיץ. אבל שהפסטיבל ירגיש כמו אירוע טקסי".

באמת וייב של להקה. צילום: לאו ליברמן
באמת וייב של להקה. צילום: לאו ליברמן

מה זאת אומרת?
"אנחנו רואים איך עולם האמנות הפלסטית הופך מצד אחד להיות עוד שלוחה של הקפיטליזם, אבל מצד שני לא באמת הופך לתרבות פופולרית. זה לא שהוא יכול להתחרות בנטפליקס. לכן הוא בעצם נופל בין הכיסאות ומאבד מכוחו. הפנטזיה שלנו היא על הדרך בה עולם האמנות חוזר להיות משהו שיש בו עניין פולחני".

לא קולקטיב, להקה

הפסטיבל מורכב מכמה סוגים של אירועים: הראשון נקרא "תערוכה להקתית", שזו האלטרנטיבה שפדר רוצה להציע לתערוכה קבוצתית. "הם משתמשים בכלים של האירוע החי שמתקיים בכל החלל של מוזיאון בת ים, אז יש לך אוסף של כוריאוגרפים ורקדנים שמופיעים לצד פסלים אמיתיים שליקטו האמנית מיכל הלפמן ואוצרת המוזיאון הילה כהן-שניידרמן. זה אירוע שחוקר את המתח ואת הטווח בין גוף חי וגוף דומם, בין חיים ומוות. ברקע נמצאים גם משבר האקלים, ושוב, המגיפה. זה אירוע של שעתיים וחצי, שאחריו יתקיים בכל פעם אירוע מוזיקלי אימרסיבי שנקרא 'מקדש מוזיקלי'. אחרי החוויה הזו של בין חיים למוות מגיעה חוויה מוזיקלית חזקה ושונה".

תתקעו בחצוצרה. צילום: נטשה שחנס
תתקעו בחצוצרה. צילום: נטשה שחנס

עוד תערוכות "להקתיות" ישלבו טקס שיצרו האמנים גלעד רטמן ומיכל הלפמן עם חבורה של רקדנים, וגם השקה של פנזין חדש שמתעד פרפורמנסים שהתקיימו במרחב הציבורי. במקלט של ה-CCA תתקיים תערוכה של שלושה יוצרים צעירים שמציגים מבע של דור מסוים – כזה שהאידיאולוגיות כבר לא עובדות אצלו אבל עדיין טבועות אצלו בגוף (מופע שבין השאר משלב גברים בעירום מלא). "במקום שפתיחת תערוכה תהיה אירוע אנמי של נטוורקינג ולכלוכים אחד על השני, מתכנסת חבורה של אמנית לאירוע שמנסה להתניע איזה טקס", אומר פדר, אם כי חבל לזלזל ככה בלכלוכים. לקראת הסיום הפסטיבל יתפוס תפנית קצת יותר אופטימית, ושם שובצו בכוונה תחילה "אקטים קצת יותר מרפאים לשיח", לפי פדר.

כמעט כל האירועים בפסטיבל יתקיימו בפעם הראשונה. חלקם הגדול הוא תולדה של רזידנסי שהפעיל פדר יחד עם גלעד רטמן, הלפמן וכהן-שניידרמן במהלך השנה האחרונה במוזיאון בת ים וב-CCA. "הבריכה היא דימוי מוכר, מקום שאפשר להגיע אליו ליהנות ולשתות, אבל במקביל גם מקום קצת מסוכן ומפתה. הפסטיבל הזה הוא איזשהו רגע של כניסה למים".

פסטיבל צוללן, 25.6-10.7, מוזיאון בת ים והמרכז לאמנות עכשווית בתל אביב (CCA). כרטיסים לאירועים השונים החל מ-60 ש"ח