בוחרים ליגליזציה: מה מציעות המפלגות למעשני הקנאביס?

אתם כנראה תמשיכו להפגין. הפגנה למען ליגליזציה בתל אביב, 2019 (צילום: ג'ק גואז/גטי אימג'ס)
אתם כנראה תמשיכו להפגין. הפגנה למען ליגליזציה בתל אביב, 2019 (צילום: ג'ק גואז/גטי אימג'ס)

ליגליזציה של צמח הקנאביס ורפורמות בקנאביס הרפואי היו מהנושאים הבוערים של סבב הבחירות ב-2019, אבל מאז נכנסנו לכאוס פוליטי מתמשך והנושא ירד מסדר היום הציבורי. לקראת הבחירות ביום שלישי בדקנו מה מתכננות המפלגות בתחום וחזרנו פיכחים וסחים מתמיד

29 באוקטובר 2022

לפני שלוש שנים היינו צעירים, תמימים ועוד היה לנו אכפת על מה פוליטיקאים חושבים. היום אנחנו יודעים שמדובר במשחק כיסאות חמוד על חשבוננו לפנסיונרים שמשום מה העדיפו להישאר בעבודה במקום ללכת לנפוש. לא הרבה השתנה מאז הבחירות האחרונות, כולם עדיין בעד מה שטוב ונגד מה שרע. אבל האם קנאביס הוא טוב או רע? למזלנו, את זה הפוליטיקאים לא יכולים להחליט עבורנו.את המילה "ליגליזציה" תמצאו בעיקר במפלגות שוליים כמו "עלה ירוק" ו"חופש כלכלי". כשהמפלגות הגדולות מעלות את הנושא, בדרך כלל כקריצת בחירות לקהל צעיר, לא מדובר בצעדים אמיתיים אלא בעיקר בסיסמאות. איש מהפוליטיקאים לא מעלה לסדר היום את האופציה לשינוי רפורמות הקנאביס הנוראיות של משרד הבריאות או בביטול הקנסות על מי שנתפס מעשן. אז מה כן?

המפלגות הגדולות: מסך עשן

המפלגות הגדולות הן אלה שיעברו את אחוז החסימה בפערים עצומים ויכניסו לתוך הכנסת האהובה שלנו אנשים במקום 38 שהתמודדו פעם בריאלטי "האם זאת עוגה?" בתור העוגה ומעולם לא חשבו שאי פעם יצלחו לכנסת. והנה הם הצליחו.

יש עתיד בראשות יאיר לפיד:  מה זה קנאביס?
במרץ 2021, יומיים לפני הבחירות ההן, יצא יאיר לפיד יצא בהצהרה כי "אנחנו הודענו שאנחנו תומכים במה שנקרא מודל קולורדו, שזה מודל של לגליזציה, אבל מודל מחמיר. יש הגבלות גיל, יש הגבלות על תנועה, זה מודל מאוד מבוקר ומחמיר והדרגתי אבל זה המודל הנכון". מאז לא נשמע קולו בעניין והמילה "קנאביס" לא מופיעה במצע בעל 26 הפרקים ומפורט מאוד של המפלגה. עם זאת, ח"כ בועז טופורובסקי הגיש בעברו שתי הצעות חוק בנושא. הראשונה חוק אסדרת שוק הקנאביס לצריכה עצמית, שהייתה אמורה להסדיר את צריכת הקנאביס והשוק במדינה. הצעת החוק השנייה של טופורובסקי הייתה תיקון לפקודת הסמים המסוכנים ומטרתו למנוע אחריות פלילית ממי שצורך את הפרח לשימוש עצמי בלבד. גם מירב בן ארי, שהתחילה את דרכה בכולנו והגיעה ליש עתיד, יחד עם חבריה למפלגה, יוראי להב הרצנו ורון כץ, הגישו הצעת חוק להסדרת שוק הקנאביס לצריכה עצמית. לצערנו, ההצעה עדיין מונחת על שולחן הכנסת ומעלה אבק.

מתנגד לליגליזציה כי זה לא חוקי. יאיר לפיד, 1991 (צילום: משה שי)
מתנגד לליגליזציה כי זה לא חוקי. יאיר לפיד, 1991 (צילום: משה שי)

המחנה הממלכתי בראשות בני גנץ: לא לקחנו לריאות
במצע המעודכן לבחירות הקרובות של המחנה הממלכתי, שמכיל שני עמודים ומעוצב כמו פלייר צבאי, תתפלאו לגלות שאין מילה אחת על ליגליזציה או קנאביס רפואי. ב-2020 ראינו ניסיונות מצד כחול לבן והליכוד לקדם ליגליזציה. כולנו יודעים מה קרה עם זה בסוף. בתפקידו כשר המשפטים גנץ ניסה לקדם ליגליזציה. חבר הכנסת אמיר אוחנה מהליכוד ניסה להצטרף למהלך המשותף אך ראש הממשלה דאז נתניהו התנגד ויחד עם כמה משרי הליכוד סיכל את הניסיון. עם זאת, חברת הכנסת שרן השכל, יו"ר ועדת הקנאביס שרצה ברשימת המחנה בממלכתי, היא חברת הכנסת שעושה הכי הרבה כיום למען הליגליזציה. בשנת 2021 השכל ורם שפע (מרשימת כחול לבן ואז העבודה) העבירו יחד הצעות חוק לאי הפללה של צרכנים במקום שאינו ציבורי. שימו לב לאותיות הקטנות: שימוש בקנאביס בשטח ציבורי נאסר, ומי שייתפס מעשן ג'וינט בפומבי יקבל קנס של עד 2,000 שקל. לפחות לא זרקו אותנו לכלא.

תגיד, עישנת משהו? בני גנץ (צילום: ז'ק גואז Gettyimages)
תגיד, עישנת משהו? בני גנץ (צילום: ז'ק גואז Gettyimages)

הליכוד בראשות בנימין נתניהו: בעד אבל נגד
מה אפשר להגיד על המפלגה שכבר אמרו עליה הכל? מצע אין לה, אבל חברי כנסת מהליכוד ניסו בעברם להעביר חוקי אי הפללה או חוקים אחרים המקדמים ליגליזציה, ונתקעו שוב ושוב בחסמים בדמות חברי מפלגה או חברי קואליציה/אופוזיציה. בין אם זו הצעת החוק של אמיר אוחנה ושרן השכל שפירטנו עליה לפני כן, או הצעת חוק מאוגוסט 2021 של אורלי לוי אבקסיס, יואב קיש, גלית דיסטל אטבריאן ואמיר אוחנה, בה חברי הכנסת מעוניינים להפוך צריכת קנאביס מעל גיל 21 לחוקית ולהתיר אחזקה של עד 25 גרם לשימוש עצמי כשהצריכה תתאפשר רק בבתים פרטיים ולא בשטחים ציבוריים. הצעות החוק של הליכוד לקנאביס תמיד היו יותר ליברליות משל מפלגות אחרות, אבל גם הן תמיד התמסמסו בדרך בגלל גורמים פוליטיים כאלה ואחרים. על פי רשימה מאוגוסט האחרון, נוכל לקצר לכם מי מרשימת הליכוד הביע עמדות מובהקות בעד ליגליזציה: גלית דיסטל, ניר ברקת, אמיר אוחנה, אופיר אקוניס וטלי גוטליב.

דלוק כמו עץ כריסמס. שומרים על נתניהו מאוחדת (צילום מסך: חברת החדשות)
דלוק כמו עץ כריסמס. שומרים על נתניהו מאוחדת (צילום מסך: חברת החדשות)

המפלגות הקטנות: יש עשן, אין אש

המפלגות הקטנות הן אלה שיעברו את אחוז החסימה בקושי, על הקשקש, עם ארבעה מנדטים, אבל זה ירגיש כמו ניצחון של 40 מנדטים. אז מה הן חושבות על ליגליזציה? ובכן, השמאל די בעד, הימין די נגד, מי שרוצה לא יכול ומי שיכול לא רוצה.

מרצ בראשות זהבה גלאון: אמסטרדם של המזה"ת
במצע של מרצ זה כתוב שחור על גבי לבן: "מרצ תפעל לקידום לגליזציה של קנאביס במודל הסדרה מלאה ומפוקחת, מחיקת רישומים פליליים על הרשאות עבר בעבירות השימוש העצמי, הכרה חוקית בקנאביס כחומר בעל תועלת רפואית, הכנסת הטיפול בקנאביס רפואי לסל התרופות, קידום המחקר הרפואי בנושא והחרגה של מוצרי קנאביס שאינם בעלי חומר משתנה תודעה מפקודת הסמים". מרצ היא המפלגה היחידיה בכנסת הנוכחית שתומכת בליגליזציה מלאה.

שלא תשתי לנו חשיש. זהבה גלאון (צילום מסך: מתוך תשדיר הבחירות של מרצ)
שלא תשתי לנו חשיש. זהבה גלאון (צילום מסך: מתוך תשדיר הבחירות של מרצ)

העבודה בראשות מירב מיכאלי: אי הפללה לה לה לה
גם במצע של מפלגת העבודה לא כתובה המילה קנאביס או הביטוי קנאביס רפואי. לנוכח השנים האחרונות וההצבעות של חברי המפלגה, ניכר כי רוח המפלגה היא בעד אי הפללה וחתירה מתונה לליגליזציה. השר לביטחון פנים, עמר בר לב, היה זה שחתם על המעבר מאכיפה פלילית לאכיפה מנהלית של עבירות קנאביס. כמו כן, רם שפע שהגיע היישר ממפלגת כחול לבן והפך ליו"ר הסיעה במפלגת העבודה קידם את הצעת החוק להסדרת שוק הקנאביס בישראל.

פססססט, שמעתם פעם על קנאביס? מרב מיכאלי (צילום: רון קדמי)
פססססט, שמעתם פעם על קנאביס? מרב מיכאלי (צילום: רון קדמי)

ישראל ביתנו בראשות ליברמן: שואפים לשינוי?
הופתענו לגלות, אבל לישראל ביתנו יש מצע די מפורט. עם זאת, גם אצלם לא כתובה מילה אחת על קנאביס או ליגליזציה. בעבר החזיק מנהיג המפלגה אביגדור ליברמן קו נוקשה נגד ליגליזציה ואי הפללה, אך בשנים האחרונות המפלגה משנה קו וליברמן מאפשר לחבריה חופש הצבעה בחוקים הקשורים לאי הפללה. ליברמן עצמו לא משתתף בהצבעות, אך 4 חברי מפלגתו הצביעו בעד אי הפללה ובעד ליגליזציה, רק אחד הצביע נגד.

חכו חכו מה אני אעשה לכם בבית. אביגדור ליברמן (צילום: שאטרסטוק)
חכו חכו מה אני אעשה לכם בבית. אביגדור ליברמן (צילום: שאטרסטוק)

הציונות הדתית/עוצמה יהודית: חחחחחח הצחקתם
את המצע של שתי המפלגות המאוחדות לא ניתן היה למצוא באתר הכנסת. בצלאל סמוטריץ' ידוע כמתנגד מובהק לליגליזציה. בנוסף לאמירה המנותקת שלו שקולורדו מנסה להיפטר מהליגליזציה שהעבירה, בראיון שנתן לפני הבחירות במרץ 2021 טען סמוטריץ' כי "אין דבר כזה סמים קלים, ליגליזציה זו מילה מכובסת להצפת הרחובות בסמים, 15% מהבני הנוער יפתחו התמכרות ויתדרדרו לסמים". איתמר בן גביר, לעומת זאת, הפתיע בחיבור לגלי סילבר, אשתו של עמוס דב סילבר מייסד טלגראס, שצייצה בטוויטר ביוני האחרון כי בן גביר אמנם מתנגד ליגליזציה אבל "הוא מבין שקנאביס יכול לעזור להמון חולים", ועוד הוסיף בן גביר כי "יעזור עם תנאי המעצר המזעזעים של עמוס" (ששוחרר בינתיים). טוב לב כזה הרבה זמן לא פגשנו, אולי הוא בדיוק עישן משהו.

שונא יותר ליגליזציה או שוטרים? איתמר בן גביר (צילום: דיוויד סילברמן/גטי אימג'ס)
שונא יותר ליגליזציה או שוטרים? איתמר בן גביר (צילום: דיוויד סילברמן/גטי אימג'ס)

החרדים והערבים: געוואלד וחראם

תתפלאו, אבל יש הרבה מן המשותף לשני הקצוות הללו: שניהם מתנגדים לליגליזציה באופן גורף מסיבות פוליטיות, חברתיות ובעיקר מתוך שמרנות וקנאות דתית.

חד"ש-תע"ל בראשות איימן עודה ואחמד טיבי: האיסלם קובע
חברי הרשימה מתנגדים ללגליזציה והצביעו נגד ביטול ההפללה של צרכני קנאביס. עמדתם היא ששימוש בקנאביס צריך להיות עבירה פלילית חמורה. ראש הרשימה עודה לא הצביע נגד לגליזציה, אבל ראש הרשימה השני, טיבי, כן. בנוסף השניים התבטאו מספר פעמים נגד ליגליזציה, הסיבה העיקרית היא איסורי הדת, שכן על פי האיסלם כל שימוש בסם הוא אסור ("חראם").

היי בנטורל. איימן עודה (צילום: Getty Images)
היי בנטורל. איימן עודה (צילום: Getty Images)

יהדות התורה בראשות יצחק גולדקנופף ומשה גפני: ביבי קובע

קודמו של גולדקנופף (לא נמצא שם משפחה יותר יהודי-אשכנזי) בהנהגת המפלגה היה ליצמן, שאת דעותיו החשוכות אנחנו מכירים היטב. ליצמן היה מתנגד ליגליזציה מוצהר ובהתאם לעמדתו גם שאר חברי הרשימה. יחד עם זאת, חברי יהדות התורה לא הצביעו נגד אי ההפללה ונעדרו מההצבעה. ההימנעות נגזרה מבקשתו של בנימין נתניהו, שרצה שהצעת החוק תעבור. דעותיו של גפני קצת יותר מתונות ואת גולדקנופף עוד לא שמענו, אך הקו הכללי של המפלגה ברור.

טבק הוא דווקא אוהב. יעקב ליצמן (צילום: לע"מ)
טבק הוא דווקא אוהב. יעקב ליצמן (צילום: לע"מ)

ש"ס בראשות אריה דרעי: גם כאן ביבי קובע
דרעי כבר הביע בעבר התנגדות גורפת לליגליזציה באופן מוחלט. שאר חברי המפלגה הולכים בעקבותיו ואינם בעלי זכות הצבעה חופשית. אך יחד עם זאת, גם בש"ס נמנעו מלהגיע להצבעות של חוקי אי ההפללה, בעקבות בקשתו של נתניהו.

בתמונה: עבריין סדרתי מתנגד לאי-הפללה. אריה דרעי (צילום: לע"מ)
בתמונה: עבריין סדרתי מתנגד לאי-הפללה. אריה דרעי (צילום: לע"מ)

המפלגות הקטנטנות: אחי יש שאכטה?

כמו בכל בחירות, יש גם את אלו שזו תהיה הפתעה גמורה אם יעברו את אחוז החסימה, ואיכשהו מצביעיהן בכל זאת מקווים שכן. לצערנו, או למזלנו, במדינת ישראל יש לא מעט מפלגות קצה כמו מפלגת הפיראטים, עלה ירוק, יש כיוון, חופש כלכלי, כבוד האדם, אני ואתה, צעירים בוערים, מפלגת שמע, נתיב, קול הסביבה והחי ועוד. מתערבת איתכם על זה שאתם לא יודעים איזו מהמפלגות המצאתי עכשיו ואילו רשומות באמת. חלקן מניפות גבוה מאוד את דגל הקנאביס:

עלה ירוק בראשות חץ-דוד עוזר: הכל בגלל רחלי רוטנר
אחרי שבע שנות היעדרות, הם חוזרים – המפלגה שמעולם לא עברה את אחוז החסימה. כולנו יודעים מה הם חושבים על לגליזציה. יחסית למפלגה שמעולם לא עברה את אחוז החסימה, עלה ירוק הצליחה להשיג חלק נכבד ממטרותיה שלה והכניסה את הנושא לשיח הציבורי. אם אתם תוהים מאיפה ראש המפלגה הנוכחי, חץ-דוד, מוכר לכם: מדובר באותו אדם שפרסם האשמות לפיהן רחלי רוטנר מנעה ממדינת ישראל ליגליזציה בשנת 2015, כשחשפה שהוטרדה מינית בידי ינון מגל, הובילה לפרישתו מפוליטיקה והובילה לגניזת הצעת חוק שלו לליגליזציה. מקסים.

יש כיוון בראשות עמוס דב סילבר: ג'וינט לכנסת
מדובר במייסד טלגראס ששוחרר ממש לפני כשבועיים ממעצר לאחר שלוש שנים. סילבר נאשם בניהול ארגון פשיעה ועוד כמה האשמות מבזות, את היציאה מהמעצר המחפיר הוא חגג עם ג'וינט מדוגם, ולבחירות מגיעה המפלגה שלו עם רקורד מרשים של מהפכה בשוק הקנאביס במדינת ישראל והפיכתו לשוק חופשי ונטול רגולציה. סילבר נמצא כעת במעצר בית, נאסר עליו להיפגש עם אנשים או לשוחח בטלפון, מקווים שיצליח להנהיג בתנאים האלה את המדינה.

עמוס דב סילבר (צילום: Ingrid Karin Nieters)
עמוס דב סילבר (צילום: Ingrid Karin Nieters)

חופש כלכלי בראשות אביר קארה: ליברטריאנים סטלנים
מדובר במפלגת ימין כלכלי על גבול הליברטריאניזם. גם הם, כמו כל החירותנים הקיצוניים, מאמינים בלגליזציה מלאה של קנאביס ושל סמים נוספים. במצע שלהם קיים פרק שלם שמוקדש לקנאביס, שם הם מפרטים על תוכנית הליגליזציה. בדומה למצע מרצ, מובטחות שם ביטול מגבלות מיותרות, ביטול הרשעות פליליות קודמות וליגליזציה מלאה של קנאביס שתוציא מהתחום הפלילי כמיליון אזרחים מטופלי ומשתמשי קנאביס.

צעירים בוערים בראשות הדר מוכתר: בלה בלה בלה
הדר מוכתר טוענת שאת שכר החיילים היא תעלה באמצעות המיסים של הליגליזציה. אבל למי אכפת מה הדר מוכתר טוענת. ביזיון! מסכימים?

>> אל מדריך הזנים המלא של Cannagolan