"קפה עוטף": רשת בתי קפה חדשה בניהול תושבי עוטף עזה תושק בת"א

ויש גם מרצ' מהמם. קפה עוטף. צילום: עדן מור יוסף.
ויש גם מרצ' מהמם. קפה עוטף. צילום: עדן מור יוסף.

הסניף הראשון כבר בדרך, ויהיה שייך לתושבי נתיב העשרה, שינהלו ויתפעלו את הסניף, כשהרווחים יופנו לשיקום הישוב. "בשבעה באוקטובר פוניתי לתל אביב, וכבר נכנסתי לשגרה של להירקב בבית. לא רציתי לצאת יותר מדי, וכבר נכנסתי למוד ספה והזמנה מהוולט. המיזם הזה אשכרה נותן לי סיבה לקום בבוקר"

8 באפריל 2024

במהלך חודש אפריל, רגע לפני חג הפסח, צפוי להיפתח במתחם שרונה סניף ראשון של רשת בית קפה חדשה. לא מדובר בעוד ארומה ולא בבית קפה דור 3 עם פולים ארטיזנליים, אלא רשת בתי קפה שכולה שיקום, התחדשות וגדילה מתוך האסון שנפל על תושבי עוטף עזה. זו היא רשת "קפה עוטף", והסניף הראשון שיפתח ממש בתל אביב יהיה "קפה עוטף – נתיב העשרה".

>> שפוי מול המציאות: צביקי עשת (שוב) ממציא את הפיצה שלו מחדש

הסניף שצפוי להיפתח הוא הסנונית הראשונה של מיזם "קפה עוטף", שעתיד להפוך לרשת בתי קפה ברחבי הארץ שמנוהלת ומתופעלת על ידי תושבי עוטף שפונו מביתם. בתי הקפה ייפתחו במוקדים שונים בארץ – כאלה שקלטו מפונים מהעוטף – במטרה לייצר מקום מפגש, עשייה ותעסוקה, גם לקהילות המפונות, וגם לקהילות המארחות. כל סניף של "קפה עוטף" יהיה שייך באופן בלעדי ליישוב אחר בעוטף, כך שבעתיד יפתחו גם סניפי "קפה עוטף – רעים", "קפה עוטף – בארי", "קפה עוטף – ניר עוז" וכן הלאה.

עוד אין בית קפה, אז הבאנו עוד תמונה של המרצ'. קפה עוטף. צילום: עדן מור יוסף.
עוד אין בית קפה, אז הבאנו עוד תמונה של המרצ'. קפה עוטף. צילום: עדן מור יוסף.

מאחורי כל סניף תעמוד קהילה היישוב, כך שכל העובדים יהיו תושבים שפונו, והרווחים מההכנסות יגיעו ליישוב עצמו, לטובת שיקום ובנייה מחדש. את המיזם מוביל תמיר ברלקו, יזם ומייסד רשת ארקפה, שרואה בבית קפה מקום של מפגש בלתי אמצעי, דרכו אפשר לעשות חיבור בין קהילות וגם לייצר תחושה של שגרה ובית, במקום שהוא בית זמני. "זיהיתי את הצורך של המפונים להישאר קהילה מאוחדת גם במקום החדש", מסבר ברלקו, "ובית קפה בהחלט יכול להוות מרחב שכזה".

מלבד קפה שנקלה במקום מתערובות שנבחרו בקפידה, בית הקפה יציע גם כריכים טריים וצבעוניים, שהורכבו בשיתוף פעולה עם השפית רותי רוסו, ועשויים מירקות וחומרי גלם שמקורם בעוטף. יהיו במקום גם מאפים מפתים שיאפו במקום, ומוצרי מדף ומעדנייה דוגמת יין, ריבות, פירות יער, עוגות, גרנולה ושלל מוצרים מקומיים, וכן מוצרים שעוצבו במיוחד כמרץ' של הישוב – חולצות, ספלים, סינרים ותיקי בד, וגם פרחים בסופי השבוע, כי למה לא. מעבר לכך, המבקרים בבית הקפה יוכלו להתרשם ממיצג "כלניות לפני הגשם" של האמנית יפה סלומון, הבנוי מ-1,400 כלניות בכל הגבהים, לזכר ה-7 באוקטובר.

תקווה חדשה. אנשי "קפה עוטף" תמיר ברלקו, יותם קידר, נועה שבת, רז קידר. צילום: סיון פרג'
תקווה חדשה. אנשי "קפה עוטף" תמיר ברלקו, יותם קידר, נועה שבת, רז קידר. צילום: סיון פרג'

בניגוד למה שאולי עשוי להיתפס, לא מדובר במיזם אירועי, ולא מקום להתנדבות – זהו בית קפה לכל דבר ועניין. ארבעה מתושבי נתיב העשרה נענו להצעתם של קרן Tech4Israel, ויצאו לרכוש מיומנויות בקורס הקמה וניהול של בתי קפה – שם למדו איך להקים בית קפה, עם כל המשתמע מכך – ממיומנות בריסטה, דרך תערובות קלייה ועד ניהול חשבונות והזמנה מספקים. זה הסיפור של יותם קידר, בן 25, שאמון על הקמת בית הקפה יחד עם אחיו רז, וחברתם מהמושב נועה שבת. 

"מהרגע הראשון זיהיתי פה הזדמנות מדהימה", אומר קידר. "בשבעה באוקטובר פוניתי לתל אביב, וכבר נכנסתי לשגרה של להירקב בבית. לא רציתי לצאת יותר מדי, וכבר נכנסתי למוד ספה והזמנה מהוולט. המיזם הזה אשכרה נותן לי סיבה לקום בבוקר ונותן לי כוח, מבחינתי זה ריפוי. דרך המיזם הזה למדנו הכל על איך בונים מוצר, איך מזמינים מספקים ואיך עובדים עם כל הרגולציות של להקים עסק בישראל. חוץ מזה, העובדה שהדבר הזה יעזור לשקם את המושב מרגשת אותי, זה ממש הבייבי שלנו".
קפה עוטף נתיב העשרה צפוי להיפתח בחודש אפריל לפני פסח בשרונה למשך חצי שנה