"כיפת ברזל" מנסה להשיב את ההירואיות לצה"ל

בשנים האחרונות נעלמה ההירואיות מהייצוגים הטלוויזיוניים של צה"ל. "כיפת ברזל" של קשת, שעלתה לקראת פיצול ערוץ 2, מנסה להחזיר את שמו הטוב של הצבא, בצורה שוודאי הייתה משמחת את מירי רגב

כיפת ברזל (צילום: אוהד רומנו)
כיפת ברזל (צילום: אוהד רומנו)
24 באוקטובר 2017

אין זה מקרי שרגע לפני פיצול ערוץ 2 בחרו בשידורי קשת להעלות דרמה שעוסקת בצה"ל, "צבא העם", "כרטיס הכניסה לחברה הישראלית". עוד מימיה הראשונים של המדינה סומן צה"ל כאחד ממקדמיה העיקריים של מדיניות כור ההיתוך, ועם השנים הפכה החוויה הצבאית לחוויה הישראלית האולטימטיבית, זו שמגדירה את הישראליות הנורמטיבית וכופה על כל אחד לקחת בה חלק. קשת כבר מזמן מיתגה את עצמה בתור "הטלוויזיה של ישראל", ובהיעדר ערוצים אחרים שיתנו לה פייט משמעותי קשה לערער על הקביעה הזו. קשת היא הטלוויזיה הממלכתית שלנו, ואין כמו צה"ליות ישנה וטובה כדי להזכיר זאת לצופים.

יש רק בעיה קטנה עם העניין הזה: מעמדו של צה"ל בחברה הישראלית הולך ונשחק, ואיתו גם מעמדו בקולנוע ובטלוויזיה המקומיים. סרטים המציגים את צה"ל כארגון אבסורדי ששורותיו מלאות בחדלי אישים שמטפסים במעלה סולם הדרגות ליוו את הקולנוע הישראלי עוד משנותיו המוקדמות, וגם סרטים שמבקרים את מדיניות צה"ל לא חסרו לאורך השנים. אבל על כל "גבעת חלפון אינה עונה" או "בלוז לחופש הגדול" היה איזה "מבצע יונתן" שהמשיך לתאר את צה"ל בתור המוסד ההירואי והחשוב שהוא לכאורה.

>> הסדרות הישראליות הגדולות בכל הזמנים

בטלוויזיה הייתה זו "טירונות" שלקחה על עצמה להביא את צה"ל לתוך הסלון של כל בית בישראל. הדרמה של אורי ובני ברבש עקבה אחר טירונים בגבעתי, והיא זכורה במיוחד הודות לסיפורים האישיים הקשים של גיבוריה, שהאחים ברבש הציגו על המסך באופן חסר פשרות אך רגיש ועדין. "טירונות" באה להראות מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית כפי שהוא מתבטא בצבא והעלתה על נס את אותו מודל של צבא העם. הפופולריות של הסדרה העלתה את מעמדה של חטיבת גבעתי והפכה אותה למבוקשת במיוחד בקרב מועמדים לשירות ביטחון, וגם הביקורת שנקטה כלפי המערכת הצבאית לוותה במין תחושת "אין ברירה": הצבא קשוח, אבל מה לעשות, חייבים לשרת.

בשנים האחרונות כמעט נעלמה ההירואיות. הייצוגים הצה"ליים הבולטים של העשור היו "אפס ביחסי אנוש" ו"תאג"ד", ולקלחת הזו אפשר בקלות לזרוק גם את "פוקסטרוט", ולו בשל הסערה הציבורית שעורר. הצופה הישראלי התרגל לראות על המסך את הצד המחופף של הצבא, את הבעייתיות, את המוסר שנסדק ואת השחיתויות שפושות בו מהחזית ועד לעורף. צה"ל הקולנועי והטלוויזיוני של השנים האחרונות הפך לצבא של שורדים, אסופה של אנשים שנזרקו בלית ברירה אל תוך מדי זית ומנסים לסיים את השירות בלי לאבד צלם אנוש.

והנה מגיעה "כיפת ברזל" ורוצה להשיב את ההירואיות שאבדה. צה"ל של "כיפת ברזל" הוא כבר לא צבא העם, הוא צבא שהפנים שעם כל הכבוד למדיניות כור ההיתוך, הוא זה שצריך להתאים את עצמו לחברה הישראלית, על גווניה ורבדיה, ולא להפך. החיילים החרדים שמגיעים לטירונות נמצאים בשוק לא פחות גדול מחיילים חילונים, דתיים, דרוזים או בדואים. כולם מנסים להתמודד עם צה"ל, וצה"ל מנסה להתמודד עם כולם. "כיפת ברזל" עושה זאת, נכון לעכשיו, תוך שמירה על שמו הטוב של הצבא, מהסוג שמירי רגב בוודאי הייתה שמחה בו.

כל אחד משלושת גיבוריה של "כיפת ברזל" הגיע לבסיס הטירונים כשהוא בורח ממשהו. עמרם אלקיים (רועי ניק) הוא שבבניק, עבריין צעצוע שעולה על האוטובוס לבקו"ם בעיצומה של בריחה מפני פושעים; יעקב אנילביץ' (דולב מסיקה) הוא חסיד ויז'ניץ שמנסה לברוח מהמשבצת שבה שמה אותו משפחתו, שמתנגדת לגיוסו; וגור אריה (אבי מצליח), חרדי לאומי ונער גבעות, בורח מעבר אפל. אם אנחנו רגילים לדמויות שמתגייסות לצבא בעל כורחן, הגיבורים של "כיפת ברזל" עושים את זה מבחירה, פשוט כי שאר האפשרויות גרועות בהרבה מבסיס באמצע שום מקום ומ"מ מטרטר.

בטירונות החיים של כולם קשים. ההסתגלות למערכת הצבאית, בצד נוכחותן של נשים בקרבת מקום, הופכת את השגרה של שלושת הטירונים על פיה. אבל למרות כל הקשיים, מבפנים ומבחוץ, "כיפת ברזל" שומרת על כל הדמויות שלה עם כוונות טובות. בשני הפרקים ששודרו עד כה אף אחת מהדמויות בבסיס הטירונים לא מתכוונת להרע לאף אחד. הם ישקרו, יגנבו, ירביצו ויתחמנו, אבל בלבם הם טהורים. הילדים של כולנו. אפילו המ"מ הקשוח, שלא סובל שטויות ממחלקת הטירונים שנחתה עליו, יילחם למענם בערכאות הגבוהות יותר. יש כאן מסר בעייתי, שעולה בקנה אחד עם מיתוס "הצבא המוסרי בעולם", והוא שהכוונה מקדשת את האמצעים. בציר הזמן הנוסף שבו מתרחשת הסדרה, שלושה חודשים לאחר הגיוס, נראה שהכוונות הטובות מתפוצצות לכולם בפרצוף. ייקח עוד זמן להבין אם הסדרה מבקרת את המסר שעולה ממנה כרגע או שתיישר קו עם הממלכתיות החדשה של קשת.

"כיפת ברזל", ימי שלישי ב־21:00, ערוץ 2 (החל מ־1.11 באפיק 12 של קשת)

[interaction id="59edc95b27e86f00013082f5"]