הגיבורים של "פוראבר" הופכים אותה לסדרת נוער יוצאת דופן

סדרת הנוער החדשה של אורי גרוס היא מן "שישי הפוך" עם טוויסט מד"בי מטורלל, וקל לפסול אותה על הסף. אבל "פוראבר" מודעת לעצמה ומלאה ברפרנסים לתרבות הפופ, והפעם הגיבורים הם דווקא לא המתבגרים החתיכים

"‏‏פוראבר" (צילום: גיא צראף)
"‏‏פוראבר" (צילום: גיא צראף)
1 בינואר 2019

על הנייר, הסדרה החדשה של אורי גרוס בטין־ניק נראית כמו כותר ילדים ונוער די סטנדרטי. הכוכבים הם הפאוור קאפל אליאנה תדהר ולי בירן, ותמונות היח"צ מציגות אותם מחייכים בבגדים צבעוניים לצד שאר כוכבי הסדרה. אל תאמינו להן – "פוראבר" של גרוס ("השיר שלנו", "Oboy", "לצבי יש בעיה") היא בעצם סוג של "שישי הפוך" ישראלי עם טוויסט מד"בי מטורלל לגמרי. תדהר בת ה־26 ובירן בן ה־29 מגלמים את בתיה ודודו, זוג נשוי בני 45 והורים לשלושה. בתיה היא מדענית העובדת על טכנולוגיה חדשה להצערת תאים, דודו הוא מוזיקאי עבר וסוכן של צמד כוכבות פופ. תאונה במעבדה מחזירה את שניהם לגיל 17 וכשהם מנסים לתקן את הטעות, תאונה נוספת מבגרת את בתם בת ה-11 בעשרים שנה (ליהוק מבריק של נלי תגר). מה?!

ההזדקנות המזויפת של הזוג הצעיר היא לא בדיוק "בנג'מין באטן", אלא מן תחפושת פורים עם פאות זולות, משקפיים עם שרוך ובדיחות אבא. מכונת ההצערה לא רק מעלימה מהם את האיפור המבגר, אלא גם מסדרת להם דיאטה, תיקון ראייה וביקור במספרה. בתיה מסבירה את זה בתירוץ מחורטט סטייל "הקרינה משחזרת את הזכרון התאי", בזמן שדודו, שיצא מהמכונה עם תסרוקת אופנתית ובלי זקן צרפתי, ממהר להכריז: "למי אכפת מזיכרון תאי, אין לי כרס!". בעיניים בוגרות וציניות קל מאוד לפסול את כל העניין על הסף, אבל אמינות או ריאליזם הם פשוט לא האישיו פה.

עוד כתבות מעניינות:
33 הסדרות הכי טובות שאולי לא ראיתם
"דברים מוזרים" עונה 3: כל מה שצריך לדעת
המשחק החדש של נטפליקס נכשל בדבר היחיד שחשוב

בעצם, "פוראבר" היא אפילו לא סדרת הנוער הישראלית הראשונה שעשתה את זה. "השמיניה" שיצר גיורא חמיצר התחילה עם זוג תאומים בני 10 שנכנסים למכונת הטורבו טיים שאביהם המציא ויוצאים ממנה כתיכוניסטים בני 15. המדע של "השמיניה" לא היה הרבה יותר אמין אבל לקח את עצמו יותר ברצינות, כשלצד משולשי אהבה ועלילות נוער סטנדרטיות הוא הציע אווירה מאיימת ודרמטית וסיפורים על כתות מרושעות, חטיפות, סוכנים חשאיים, תעלומת רצח ובני נוער שצריכים שוב ושוב להילחם על חייהם.

מי שסדרת הנוער המקומית האחרונה שהם ראו הייתה "הילדים מגבעת נפוליאון" (או חלילה "לא כולל שירות"), עשויים להיות מופתעים מהמהפך שעבר על עולם התוכן לנוער מאז עליית "השמיניה" ב־2005. כבר יותר מעשור שערוצי הילדים המקומיים מנפקים עוד ועוד סדרות דרמה יומיות ומרובות פרקים, חלקן ריאליסטיות וחלקן ממש לא. "החממה", גם היא של חמיצר, זכתה לעיבוד אמריקאי של נטפליקס, ו"גאליס" זכתה לשבע עונות ושני סרטי קולנוע.

ילדים ונוער הם קהל נאמן שיש לו המון זמן פנוי להיות אובססיבי. כל עוד יש שחקנים חמודים ועלילות מעוררות הזדהות על חברות, התבגרות, חיפושי זהות והתאהבויות, הקהל יקנה כל קונץ מד"בי שיפילו עליו, ואפילו יסכים להאמין שאף דמות מ"כפולה" לא מזהה את נועה קירל אם היא שמה משקפיים ופאה מתולתלת. זה מאפשר ליוצרים לספר סיפורים מורכבים, ואם התמזל מזלם אז גם להרוויח מהצד על מופעים, ספרים, סרטים ומרצ'נדייז. מצד שני, לא תשמעו מתיכוניסטים משפטים כמו "תשרוד עד פרק 12, זה משתפר". אלה סדרות שיכולות להיות מתוחכמות אבל חייבות להיות גם קראוד-פליזריות, כאלה שמשהו קורה בהן כל הזמן.

"פוראבר" הגיעה למסך במקביל לסיום העונה השנייה של סדרת הלהיט "Oboy", גם היא של אורי גרוס. הדמיון בין השתיים לא ניכר רק בכך ששתיהן משלבות שירים ותחפושות לא ממש אמינות: בשתיהן הדמויות שנונות ומדברות מהר, התסריט מלא במשחקי שבירת הקיר הרביעי וברפרנסים לתרבות הפופ – הכל בחבילה קלילה, כיפית ומודעת לעצמה. ו"פוראבר" מאוד מודעת לעצמה – נדרשות בדיוק שתי שניות כדי להבין על מי הפארודיה של צמד כוכבות הפופ דפי וספייס-בר, ולכן זה מאוד מספק כשאחת מהן אומרת שהיא לא רוצה ליפול עם "שיר מעפן כמו שהיה לסטטיק ובן אל עם 'הכל לטובה'".

View this post on Instagram

מהממים !!! #פוראבר @elianatidhar

A post shared by eliana♡tidhar (@eliana123tidhor) on

בסוף, הדבר הכי מפתיע ב"פוראבר" הוא לא בהכרח הטכנולוגיות הדמיוניות או הרעיון המוזר להפוך שני כוכבי נוער בני פחות מ-30 לאנשי משפחה. זו העובדה שהגיבורים הם ההורים המבוגרים ולא זוג התאומים המתבגרים והחתיכים שלהם (אדם שנל וליאנה עיון). כן, יש משולשי אהבה ואינטריגות של להקת תיכוניסטים וכל זה, וכן, הגיבורים לא באמת מופיעים בסדרה כמבוגרים עם כרס וקמטים, אבל נושאי העיסוק המרכזיים הם "מבוגרים" במהותם – החרדה מפני הזדקנות והרצון להישאר רלוונטי, חוסר תקשורת בין ילדים והורים והצורך לשמור על הלהט גם בזוגיות ארוכת שנים. במובן מסוים, זה לא פחות נועז מלהצדיק סיפור על האקרים שהורגים חייזרים בעזרת כוחות על שנתן להם נביא מהעתיד.

← "פוראבר", ראשון עד חמישי בשעה 15:30, ערוץ teennick וב־HOT VOD