ברגעים הכי יפים של החיים: הזמר והיוצר צביקה פיק נפטר בגיל 72

נחשק עד הרגע האחרון. צביקה פיק כפי שצולם לפרויקט הרווקים הנחשקים 2022 (צילום: מיקה גורוביץ)
נחשק עד הרגע האחרון. צביקה פיק כפי שצולם לפרויקט הרווקים הנחשקים 2022 (צילום: מיקה גורוביץ)

לאחר כארבע שנים של שיקום הדרגתי, מאז שלקה בבריאותו ב-2018, נמצא היום הזמר והיוצר צביקה פיק בביתו ללא רוח חיים ועולם הפופ הישראלי איבד את גדול יוצריו. פיק היה אחד המוזיקאים הבולטים בישראל והישגיו זיכו אותו בפרס מפעל חיים מטעם אקו"ם

14 באוגוסט 2022

צביקה פיק, אחד היוצרים הבולטים במוזיקה הישראלית, מת היום (ראשון) בגיל 72 ונמצא הבוקר ללא רוח חיים בביתו. כזכור, בשנת 2018, לקה פיק בשבץ במהלך טיסה בין לונדון ותל אביב וטופל במשך חודשים רבים במרכז הרפואי רעות שבתל אביב, כשהפרטים בנוגע למצבו הבריאותי נשמרו בחשאיות מוחלטת.

>> יהי זכרו וואו: אבי הפופ הישראלי עשה את זה לפני כולם

באפריל של אותה שנה פורסם כי הזמר חש ברע בטיסה מלונדון לישראל. אחרי נחיתת חירום בווינה הוא אושפז שם למספר ימים, ולאחר מכן הוטס לישראל עם צוות רפואי ואושפז בבית החולים איכילוב. בשלב מאוחר יותר הוא הועבר למרכז השיקומי רעות שבתל אביב להמשך טיפול, ומאז השתקם בהדרגה ואף הופיע במופע המחווה לכבודו, "נולד מחדש", שנערך בשידורי קשת בחודש מאי האחרון. בחודש יוני העניק פיק ריאיון לגלי צה"ל שבו סיפר על תוכניותיו למופע חדש ועל התמודדותו עם מצבו הרפואי.

בחודש פברואר שעבר נבחר פיק לאחד מ-50 הרווקים הנחשקים בתל אביב במסגרת הפרויקט השנתי של "טיים אאוט", בחירה שעוררה עניין חסר תקדים ברשימת הרווקים השנתי ואף עוררה שמועות שהוא בדרכו בחזרה לבמה. באותה הזדמנות סיפר לנו פיק על חיבתו לבתי הקפה של שדרות רוטשילד, על אהבתו להופעות כבילוי מועדף ועל התרחקותו המוחלטת מכל מה שמדיף ריח של פוליטיקה ודת.

צביקה פיק, 1973 (צילום: מולה עשת)
צביקה פיק, 1973 (צילום: מולה עשת)

פיק נולד בפולין בשם הנריק, להורים בוריס ופאולינה פיק. הקשר המשפחתי למוזיקה היה שם מההתחלה: סבו ניהל קונסרבטוריון ודודו היה פרופסור למוזיקה. את דרכו המוזיקלית החל כבר בגיל 5 בלימודי מוזיקה קלאסית – אותם המשיך ברמת גן כשהמשפחה עלתה ארצה כמה שנים לאחר מכן. עוד מנעוריו היה פיק חבר בלהקות צעירות. את הפריצה לתודעה הישראלית הוא עשה בשנות ה-70, כשכיכב בתפקיד ראשי במחזמר "שיער". הופעתו הייחודית – גובהו, שיערו וסגנון לבושו ההיפי – עזרה לו לבלוט, אך גם הייתה מוקד לביקורת ולעג מהמבקרים.

הוא מינף את ההצלחה לקריירה מוזיקלית, ואז גם החל לזכות בהערכה מחודשת. בשנה שלאחר המחזמר הוא החל להוציא אלבומים בקצב מהיר: אלבום הבכורה "זוהי הדרך שלי" כלל את השירים "אין מדינה לאהבה" ו"המנהיג" (שכתבו יהונתן גפן ואהוד מנור, בהתאמה). האלבום הזה כבר היה מאופיין מאד: פופ קליט, נגיעות של רוק וגם פרובוקציה קלה עם השיר "אחד על אחד" של יהונתן גפן, שנאסר לשידור בגלל מסרים מיניים.

האלבום "פיק" יצא שנה אחרי, ב-1973, עם הלהיטים "הרקדן האוטומטי" ו"איתך ובלעדייך". הוא המשיך בקצב מסחרר לאלבום הבא, "מה עכשיו?", שיצא שנה לאחר מכן וכלל את השירים "אני אוהב אותך לאה" ו"רינה טיל" שכתב אהוד מנור. בשנתיים שאחרי הוא הוציא שני אלבומים נוספים – "אריך נגן מס' 4", שזכור בזכות "פרפרה" שביצע לצד ג'וזי כץ; ואלבום האוסף הראשון שלו, "12 להיטי זהב", שכלל גם להיט חדש אחד, "דמדומים". בסוף אותו עשור שחרר פיק את האלבום "מוסיקה" שכלל את להיטי הענק "מוסיקה (מעלה מעלה)", "מרי לו" וגרסת דיסקו ל"אהבה בסוף הקיץ".

שנות ה-70 היו פוריות מאד בקריירה של פיק, ששחרר להיטים אחד אחרי השני ומיצב את עצמו כקול חדש ומרענן במוזיקה הישראלית. הוא זכה בפרסים רבים, בהם "אלבום השנה" ו"זמר השנה". גילויי ההערצה כלפיו היו חריגים בנוף הישראלי, וההיסטריה סביבו הייתה יחסית זרה לישראל של אותן שנים. אפילו ביוגרפיה נכתבה אודותיו, "מלאך או שטן" מאת העיתונאי דודו אורן.

שנות ה-80 היו פחות נדיבות כלפי פיק – הוא המשיך ליצור (גם עבור אמנים אחרים – לדוגמא "אלף נשיקות" שכתב ליהורם גאון), אבל ההיסטריה סביבו דעכה. ב-1986 ובשנה שאחרי הוא השתתף בתחרות קדם האירוויזיון עם "לילה לילה" ו"דומינו", שהגיעו למקומות השביעי והעשירי, בהתאמה.

צביקה פיק, 1984 (צילום: שמואל יערי)
צביקה פיק, 1984 (צילום: שמואל יערי)

שנות ה-90 סימנו את עלייתו מחדש: בתחילת העשור הוא הופיע עם נושאי המגבעת, שביצעו קאברים לשיריו והחזירו אותו לתודעה. אחרי עוד ניסיון כושל בקדם אירוויזיון הוא הלחין לדנה אינטרנשיונל את "אני לא יכולה בלעדיך", שזכה להצלחה ענקית. כמה שנים אחרי הגיע ההישג הגדול: פיק הלחין עבור אינטרנשיונל את "דיווה", שאיתו היא זכתה באירוויזיון שהתקיים בבריטניה ב-1998. הרומן של פיק עם האירוויזיון נמשך לתוך שנות ה-2000 ללא הישגים משמעותיים נוספים, והוא המשיך להלחין עבור אמנים אחרים (בהם "הלב" של מאיה בוסקילה).

הישיגיו המוזיקליים של פיק זיכו אותו בכינוי "המאסטרו", וב-2011 הוא זכה בפרס מפעל חיים בתחום הזמר העברי של אקו"ם. פיק הפציע גם בטלוויזיה – בין היתר כשופט ב"כוכב נולד" (עונות 7-3), ובריאליטי על חייו ששודר בביפ ונקרא, איך לא, "המאסטרו". הוא גם לקח חלק בכמה קמפיינים, הזכור בהם היה לנוקיה 3100.

פיק היה נשוי לפזמונאית מירית שם אור, להם שלושה ילדים משותפים: בן לי, דניאלה ושרונה – המוכרות תחת השם "האחיות פיק". שמה של דניאלה עולה לכותרות ללא הרף בשל הזוגיות עם הבמאי קוונטין טרנטינו, עמו התחתנה בנובמבר 2018 והביאה לפיק שני נכדים, הקטן שבהם נולד בתחילת חודש יולי. עד לשנה שעברה ובמשך כ-17 שנים היה פיק בזוגיות עם שירה מנור, והשניים הביאו לעולם שני בנים נוספים. יהיה זכרו ברוך. אנחנו כבר מתגעגעים.