להיט אחד ודי: 30 זמרים ישראלים שזכו ל-15 דקות תהילה ולא יותר

איך לא קראו להן להקת כאפה? להקת חמסה. צילום מסך מתוך הקליפ "אתה חייב למות עלי"
איך לא קראו להן להקת כאפה? להקת חמסה. צילום מסך מתוך הקליפ "אתה חייב למות עלי"

One Hit Wonder, קוראים לזה האמריקאים, והפלא היחיד הוא שאין לנו הרבה יותר מהם בארץ. אספנו את הלהיטים החד פעמיים הגדולים ביותר בישראל - החל מהלהקה של הדוגמגישה ושחקן הכדורגל ועד לסדאם יא מטומטם ויש לו מסיבה. עלייתם ונפילתם של כולם

5 באפריל 2024

"וואן היט וונדר". שלוש מילים שמספרות סיפור של החמצה – זמרים שמוציאים שיר שכל המדינה מזמזמת שרה, ואז נעלמים. או לכל הפחות, לא מגרדים שוב את ההצלחה הזו, ורודפים כל חייהם אחר 15 דקות התהילה. בעולם זו כמובן מסורת הרבה יותר נפוצה, אבל גם בישראל יש לא מעט דוגמאות למה שמכונה "זמרים של שיר אחד" – כוכבי שביט שממריאים, וכמעט מיד חוזרים אל האלמוניות. הנה סיפורם של 30 שירים ישראליים שכאלה.

>> סטנדאפיסט פלסטיני-אמריקאי מלכלך עלינו? אז מזל שזה לא מצחיק

ללדין – יעקב

להקת הבנות שפעלה בתחילת שנות התשעים הוציאה שיר אחד שהרעיד עולמות, והפך למגה להיט של 1994. קצב הדאנס המדבק, הפזמון הבלתי נשכח ואפילו קטע הראפ של שי אביבי – כולם לא יישכחו במהרה. בפועל, הלהקה הוציאה אלבום אחד, התפרקה, ולא הצליחה לחדש ימיה כקדם – למרות מספר ניסיונות.

איז הופ – יש לו מסיבה

שיר שקשה לדמיין מסיבת כיתה בניינטיז בלעדיו. כמה נדיר לחשוב על היפ הופ בעברית, כבר בשנת 1995. ההרכב קצר הימים, שהוחתם בחברת NMC, הוציא את המגה להיט שכבש את תחנות הרדיו (ואפילו הופיע בכמה סדרות טלוויזיה), אבל מעבר לזה לא הצליח לבסס מעמד. לאלבום, אגב, קראו באופן אירוני – "באתי לא בזמן".

פופלקס – איציק

אחד הלהיטים הכי מזוהים של שנות ה-80, נוצר ע"י להקה שגם היא לא שרדה מעבר לאלבום אחד. "איציק" (הידוע גם כ"קוראים לי איציק, אני חושב שהעולם יפה") הגיע למקום ה-40 במצעד השנתי של 1986 ברשת ג', אבל למרות ההצלחה הגדולה של השיר – לא הצליחה לייצר לו יורש, והתפרקה.

מוני ארנון – תמונה שבורה

עוד מקרה קלאסי של שנות השמונים – ארנון, שהיה חבר בלהקת "האחים והאחיות", הלך באמצע האייטיז לדרך עצמאית, השתתף בקדם אירוויזיון וגם הוציא את השיר הזה, שהצליח לא מעט בתחנות הרדיו. שיר פופ אלקטרוני מרחיב לב, שזכה גם לעדנה מחודשת ברבות הימים כשקיבל קאבר מאייל גולן. ארנון לא שחזר את ההצלחה מאז.

היווניה – היווניה הגדולה השמחה

חוזרים לשנות התשעים, ללהקה שנולדה מגרפיטי שהופץ ברחובות תל אביב, והפכה למקרה קלאסי של "וואן היט וונדר". שיר אחד שכבש מדינה שלמה ב-1997, אותה תקופה מבולבלת בפופ הישראלי שבה לא הרבו לתת בראש. מההרכב "היווניה" לא נותר זכר, השיר מככב עד היום בפלייליסטים ניינטיזיים (אל תגידו של מי). אגב, בשיר לא היה שום דבר יווני…

בועז עופרי – שתי אצבעות מצידון

כמו הרבה שירים במצעד הזה, גם הוא נולד במקרה. "שתי אצבעות מצידון" היה סרט, שדובר צה"ל הפיק – תחילה למטרות פנימיות, כדי ללמד חיילים על התמודדות עם אוכלוסיה אזרחית בלבנון; אלא שהסרט הופץ לקהל הרחב, הפך ברבות השנים לסרט הרביעי הכי נצפה בכל הזמנים (!) וממנו יצא גם השיר, שכתב במאי הסרט אלי כהן, הלחין בני נגרי וביצע חייל אלמוני בשם בועז עופרי – שהקליט שיר אחד כל חייו, אבל איזה שיר.

שי עמר – באושר ובעוני

מישהו ששם את ה"וונדר" ב"וואן היט וונדר". עמר, שבגיל 15 הקים להקת רוק והתגלה ע"י המפיק שמוליק נויפלד, חתם בחברת "עננה" ובשנת 2001 הוציא שיר שאי אפשר היה להתעלם ממנו, באותן שנים לא קלות. "באושר ובעוני", שיר פופ בגוון חצי מזרחי על אהבה בעולם של דלות, הפך ללהיט מטורף – הביא לעמר את תואר תגלית השנה של אקו"ם, ואפילו הפך לשיר הכניסה לחופה של יוסי בניון. אבל כמו שהלהיט המריא, כך גם הקריירה של עמר שקעה.

המשולש – שמיים כחולים

סיפור של כדורגלן ודוגמנית, שמתחילים לפצוח בקריירה חדשה. בשנת 2003, שמעון גרשון כבר היה כוכב כדורגל בהתהוות, וזוגתו מלי לוי היתה דוגמנית עולה. באותה שנה, הם מחליטים גם לפרוץ אל עולם המוזיקה – עם שיר הפופ המתקתק והקליפ המסנוור. השיר הגיע למקום ה-20 במצעד השנתי של רשת ג' (29 בגלגלצ), אבל "המשולש" לא הצליחה לייצר עוד הצלחה, ומהר מאוד גרשון ולוי חזרו לקריירות המקוריות שלהם.

השוונג של הפיתה – אוכלת מהצד

שיר שנכתב אחרי בגידה, הפך ללהיט לא קטן. במוקד עומד ניר פרידמן, ששיחק בסדרה הלוהטת של הניינטיז "פלורנטין" – ואפילו מנגן את השיר בפרק הראשון של הסדרה, לזוגתו גלי (הלא היא דנה מודן). "אוכלת מהצד", שנכתב והולחן ע"י אלדד זיו, היה רגע שיא קצר בקריירה של "השוונג", שהתפרקה אחרי אלבום אחד בלבד.

יורם ארבל – אני אצבע את השלכת בירוק

בשנות השבעים, יורם ארבל היה קריין בקול ישראל – עוד הרבה לפני שיהפוך לקול של הכדורגל הישראלי, הוא פעם ערך התערבות עם עורך ברדיו – שהוא יכול להכניס שיר לפסגת מצעד הפזמונים. כך נולד "אני אצבע את השלכת בירוק", שהפך לשיר שמזוהה מאוד עם ארבל, גם אחר כך כשהפך לשדר כדורגל מצליח. ארבל הוציא אלבום בשם "טוב שאת כאן", שנשכח מהתודעה, ועבר לקריירת הספורט המצליחה.

ירון חדד – זודיאק

ההגדרה המובהקת של קאמפ ישראלי – שיר שהגיע רק למקום התשיעי בקדם אירוויזיון 1992, אבל פרץ את גבולות הקדם – ואפילו סיים במקום החמישי במצעד השנתי של רשת ג'. אבל ירון חדד, שהוציא אלבום עם שם השיר, לא הצליח לשחזר את ההצלחה. הוא פרש מעולם הבידור, ומאז מגיח מדי פעם עם השיר הישן, וה"אש אש אש".

חובבי ציון – רוצה בנות

ברוכים הבאים לשנת 2007 – תקופה מוזרה במיוחד במדינת ישראל, וגם בפופ שלה. בקיץ של אותה שנה, השיר ששלט במועדונים היה המנון הדאנס הזה – שנוצר ע"י ההרכב שחבריו היו דור דקל ונוי אלוש. זה היה הלהיט הראשון שהצליח דרך האינטרנט, וזכה גם לשורה של פארודיות. "חובבי ציון" ניסו לייצר להיטים נוספים, אבל בהצלחה פחות מרובה. אלוש המשיך אח"כ עם זנגה זנגה, אבל זה כבר סיפור אחר.

שפיות זמנית – הקיץ האחרון

השיר שיצא ב-1990 הפך לשיר השנה 1991, וגם לאחד ממה שמכונה "שירי יום הזיכרון". הלחן העגמומי, הטקסט הכמעט-אובדני וסולו הגיטרה החשמלית הפכו אותו לממכר במיוחד. "שפיות זמנית", בניגוד ללהקות רבות כאן, הוציאה אלבום שני – אבל הצליחה הרבה פחות. מה שנשאר, זה השיר.

חמסה – אתה חייב למות עליי

להקת "חמסה" היא דוגמא ללהקה שנוצרה עבור הקדם אירוויזיון ב-2001, ואפילו הגיעה עד המקום השלישי – אבל את הפריצה הגדולה היא השיגה בזכות הלהיט המזרחי שיצא בשנת 2003, והפך ללהיט ענק (שנכתב ע"י רון רוזנפלד, אבי להקת "פורטרט"). "חמסה" הוציאה אלבום אחד, והתפרקה.

חיילי הנקמה ורינת בר – אחת מאלף

שיר שמשקף תקופה – תקופה שבה הלהיט היה השילוב בין ההיפהופ למזרחית. חיילי הנקמה היו הרכב היפהופ מחולון שבשנת 2004 התחבר לזאב נחמה – מנהיג להקת "אתניקס". מתוך זה נוצר להיט ההיפהופ/מזרחי שחרך את המצעדים באותה השנה, והיה גם רגע הזוהר האחרון של קליבר ו"דם חם".

גילי וגלית – דרך המלך

השיר שנשלח לייצג אותנו באירוויזיון 1989, היה רגע שיא עבור הצמד – שהורכב מהילד גילי נתנאל, ומהזמרת גלית בורג. אחרי חוסר ההצלחה באירוויזיון שנערך בלוזאן, הם ניסו להצליח בחו"ל, אבל העלו חרס וחזרו לארץ כלעומת שבאו. בורג התמודדה על התואר נערת הגלגל והפסידה, נתנאל חי היום בחו"ל.

לולה – ימים של שקט

עוד אחד מהשירים היפים והשקטים, נולד כתוצאה מהחיבור בין חבורת הקומיקאים – אבי גרייניק, עידן אלתרמן, ירדן בר כוכבא ויסמין קדר – שהקימו את הלהקה. השיר הצליח מאוד, אבל גם היווה את אקורד הסיום לשלוש השנים שבהן הלהקה תפקדה, והוציאה רק אלבום אחד – עם השם "ימים של שקט". השיר מתנגן עד היום, חברי הלהקה חזרו לקומדיה.

מסיקה וראובן המלאך – תני לי אהבה

חוזרים ל-2004, ולטרנד ההיפהופ/מזרחית, שבא גם עם השיר הזה. הראפר אבי מסיקה כתב את השיר, שהצליח לעשות את ה"קרוס אובר" מעולמות ההיפהופ אל המיינסטרים, ואפילו דורג במצעד השנתי במקום ה-31. מאז, מסיקה המשיך לייצר מוזיקה (אפילו כתב שיר יחד עם יהלי סובול מ"מוניקה סקס"), אבל לא הצליח לשחזר את ההצלחה, והשאיר מאחוריו בעיקר שובל של ניסיונות קאברים לשירי ילדים.

תמר גלעדי – האהבה מתה

גלעדי דווקא עשתה לא מעט בעולם המוזיקה, ואפילו הוציאה חמישה אלבומים – אבל לא הצליחה באמת לשחזר את ההצלחה של השיר הזה. "האהבה מתה", שיר עצוב וכואב שכתב לה אריאל הורוביץ, יצא לאור בשנת 2000 – שנת פרוץ האינתיפאדה השנייה, והתנגן ברדיו מאז ועד עצם היום הזה. גלעדי, לעומתו, נעלמה מהתודעה.

נערי רפול – החבר'ה הטובים

"החבר'ה הטובים" היתה סדרת טלוויזיה מצליחה יחסית, ששודרה בערוץ הילדים בין 1999 ל-2002. שיר הנושא שלה נכתב והושר ע"י ההרכב "נערי רפול" – צמד שכלל את איתי זילברשטיין ומאיר עמר, שהיה חבר בלהקת "טיפקס" תחת השם ביג M. השיר הצליח לא מעט, ואפילו חי עד היום ביציעי בלומפילד – כשהפך לשיר השחקן של דור פרץ ממכבי תל אביב.

מה קשור – תנו לו צ'אנס

"מה קשור", עד היום, הם אחד ההרכבים הקומיים היותר מוצלחים שלנו – אבל היתה להם גם פאזה מוזיקלית. בשנת 2005 יצא השיר "תתנו לו צ'אנס", מתוך אלבום שירים הומוריסטיים של ההרכב. השיר הפך לשלאגר לא קטן והגיע עד המקום החמישי במצעד השנתי של גלגלצ, אבל "מה קשור" לאחר מכן התמקדו בבמה – ולא המשיכו בעולם המוזיקה.

עמית פרקש – מיליון כוכבים

להיט שנולד בנסיבות טראגיות – יפתח קרזנר (המכונה גם "יפתי") כתב את השיר לזכר חברו, תם פרקש ז"ל, שנהרג בהתרסקות מסוק בזמן מלחמת לבנון השנייה. עמית, אחותו, ביצעה את השיר בלווייה ולאחר מכן גם הקליטה אותו – כשהשיר, שיצא בקיץ 2006, הפך להצלחה גדולה. פרקש, לימים, הפכה לשחקנית – וקריירת המוזיקה שלה לא הגיעה לרמה של הלהיט הזה.

שי-לי עטרי – אצלנו בגן

שמונה שנים עברו מאז "מיליון כוכבים". שוב קיץ, שוב מלחמה – ועוד שיר עצוב שמלווה את תחושת האבל. "אצלנו בגן", גם הוא שיר שכתב יפתח קרזנר, עם הטקסט שמשתמש במטאפורת הילדים, הפך לאחד השירים הבולטים בימי הזיכרון. עטרי, לצערנו, עלתה לכותרות בנסיבות עצובות אחרות – ומאז לא שחזרה את הלהיט.

גאיה – שיר לאהבה

השיר, שידוע גם כ"יחד לב אל לב", יצא ב-1999 והפך לשיר מסגנון ה"שאנטי", שאחר כך התפתח גם עם להקות כמו שוטי הנבואה ו"שבע". גאיה הוציאה עוד אלבומים אחר כך, אבל לא הצליחה להגיע לרמת הלהיט הזאת.

יוסי מימון – סדאם המטומטם

מלחמת המפרץ כונתה בעיני רבים "מלחמת הנונסנס הראשונה". בניגוד למלחמת לבנון שהתקבעה כטראומה, ומלחמת ששת הימים או יום כיפור שבהם כל העם היה מגויס – את המלחמה שחוללו האמריקאים במפרץ אנחנו זוכרים בעיקר בגלל המסקינגטייפ על החלון, והסאטירה – דרך תכניות כמו "העולם הערב" או "זהו זה". ובין כל אלה, הגיע הזמר יוסי מימון שהקליט שיר שנקרא "סדאם המטומטם" – שיר דיס (עוד לפני שמישהו ידע מה זה דיס) כלפי שליט עיראק הידוע לשמצה, שהפך ללהיט לא קטן. מימון מאז הוציא שירים רק במלחמות ("בן לאדן לא בן אדם"), ומת לפני חודשיים בגיל 83, 18 שנים אחרי מותו של סדאם. וואלה, צדק.

עדן – יום הולדת

עוד שיר שהוא תוצר של האירוויזיון – לאחר שנשלח בשנת 1999 לייצג את ישראל, באירוויזיון שהתקיים בירושלים. השיר הפך לשיר ימי ההולדת האולטימטיבי (הביס ללא קושי את "יש לי יום הולדת" של אחרית הימים), אבל להקת הבנים די נעלמה אחריו, והתפרקה ב-2001.

כשניקו תתחיל לדבר – צל כבד

הלהקה, שהתחילה כמי שמנגנת במועדונים, הוציאה אלבום אחד – ובליבו עמד השיר הזה, שכבש את תחנות הרדיו וגם דורג במצעד העברי של רשת ג' לשנת 1997. מיד לאחר צאת האלבום, הלהקה סיימה את תפקידה ההיסטורי.

יהודית תמיר – רומיאו

"רומיאו" היה שיר אהבה שכתבה צרויה להב (לפי השמועות, לזמר ברוס ספרינגסטין), והלחין יהודה פוליקר – שהפך את השיר להצלחה גדולה. תמיר, שהיתה זמרת שהגיעה ללא מעט הישגים לאורך השנים, לא הצליחה לייצר להיט דומה לשלאגר של סוף שנות השמונים, אבל עשתה לא מעט.

ארנון צדוק – מאמי

טרנד גדול שהיה בשנות השמונים הוא שירים שנכתבו ע"י אסירים – כשבדוגמא הזו, מדובר היה במיכאל פטישי, שתוך כדי תקופת מאסרו כתב את שיר האהבה, שהתפרסם בביצוע של ארנון צדוק. פטישי, אגב, הספיק להשתחרר – ולחזור שוב לכלא, בשל עבירות מין.

חני יופה – טאקו

כשאומרים על שיר "נכתב על הכלבה שלו", בדרך כלל מתכוונים ל"ואיך שלא" – אבל גם השיר הזה הצליח לאחר שבאמת, נכתב על כלבה. חני יופה באה מאלמוניות וגם חזרה לאלמוניות, אבל בדרך סידרה לנו שיר קאמפי ומגניב – שגם טייכר וזרחוביץ' נהנו לנגן בתכנית שלהם.