לגלות את חולון מחדש: מוזיאון העיצוב יהפוך אתכם לא.נשים טובים

מוזיאון העיצוב חולון. צילום: אלעד שריג
מוזיאון העיצוב חולון. צילום: אלעד שריג

המוזיאון היחיד בארץ שמוקדש לעיצוב שוכן באחת הערים שכנראה לא יצא לכם לבקר בה יותר מדי, והוא מציג כעת תערוכה מסחררת ששווה את הנסיעה. שלחו אותנו לגלות מקומות חדשים, אהובים ומרגשים עם בקבוק יין של Porta 6, ומוזיאון העיצוב חולון הוא בדיוק ההפוגה שאנחנו צריכים עכשיו

6 בפברואר 2024

במרכז העיר חולון שוכן אחד המקומות הכי שווים – בטח בעיר, ואפילו בארץ (לא מגזימים) – מוזיאון העיצוב. נשלחנו לגלות מקומות אהובים ומרגשים על ידי האנשים שמביאים לישראל את היין הפורטוגלי פורטה 6, את חלקם אתם אולי כבר מכירים, אבל מה שגילינו זה שתמיד מעניין לגלות אותם מחדש ולפעמים בקבוק יין זה כל מה שצריך.

המוזיאון נחנך בשנת 2010, כמוזיאון הראשון בארץ שמוקדש לעיצוב – בדגש על עיצוב ישראלי (אבל לא רק). את המבנה הספירלי היפהפה והאיקוני שלו שנראה למרחוק תיכנן ועיצב האדריכל הישראלי המצליח רון ארד, מה שהפך במהרה לאחד מהטרייד-מארקס הבולטים שלו.

מוזיאון העיצוב חולון. צילום: שי בן אפרים
מוזיאון העיצוב חולון. צילום: שי בן אפרים

במהלך 14 שנות הפעילות שלו הפך המוזיאון, שהוא חלק ממתחם התרבות החדש של העיר חולון (יחד עם המדיטק, מוזיאון הילדים, המוזיאון הישראלי לקריקטורה וקומיקס ועוד) לאחד המקומות הכי משפיעים (אם לא ה-) בסצנת העיצוב המקומית. הוא מארח תערוכות מרתקות, חדשניות וכאלה שמושכות אליהן המוני מבקרים, על קצה המזלג אפשר לציין את התערוכה שהוקדשה לשחקנית רונית אלקבץ ז"ל, את תערוכת המחווה למעצב אלבר אלבז לאחר מותו ועוד.

בימים אלה מוצגת במוזיאון התערוכה "שובר.ת שוויון", שכשמה כן היא – שווה ביותר. התערוכה החדשה עוסקת בתפקידם של מעצביםות ואמניםות ביצירת תודעה מגדרית – עניין שיש לנו הרבה עוד מה ללמוד עליו, אבל אפשר להגיד שאנחנו בדרך הנכונה.

באמצעות כ-120 עבודות ופרויקטים של אמניםות ומעצביםות ישראלייםות ובינלאומייםות היא פורשת ספקטרום רחב של עיסוק מגדרי בעיצוב – בין אם מדובר בעיצובים פרקטיים קיימים כמו אמצעי מניעה לגברים (כן, מסתבר שיש כזה דבר), צעצועי מין בלתי ממוגדרים ומושבי אופניים שמותאמים אישית.

עבודה של טימותי מיקינס ב"שובר.ת שוויון" במוזיאון העיצוב חולון. צילום: אלעד שריג
עבודה של טימותי מיקינס ב"שובר.ת שוויון" במוזיאון העיצוב חולון. צילום: אלעד שריג

לצד האובייקטים הפרקטיים ודוגמאות למוצרים מסחריים או כאלה מהתרבות הפופולרית, מוצגות גם שלל וריאציות ופרשנויות אמנותיות ועיצוביות על הנושא. אל תוך התמהיל המגדרי הזה נוספו עבודות שמגיבות לאירועי ה־7 באוקטובר (כי קשה שלא), וגם משחקי מחשב אינטראקטיביים, סטריפים של קומיקס ואלמנט שמוקדש לעברית רב-מגדרית (חשוב.ה במיוחד).

מעבדת העיצוב שבמוזיאון מוקדשת לתערוכה שמנגישה את נושא המגדר לילדים וילדות (חשוב לא פחות), ואל תעזו ללכת הביתה בלי שביקרתם בשירותים של המוזיאון – במקרה הזה אנחנו מרשים לכםן לבקר גם באלה של הגברים וגם באלה של הנשים – בלי להתחשב במגדר הספציפי שלכםן. נצלו את ההזדמנות.

שנייה לפני שאתם יוצאים מהבית אל תשכחו לקחת איתכם בתיק בקבוק של פורטה 6 וכמה כוסות. בסיום הסיור המרתק במוזיאון תוכלו לשבת ברחבה הפתוחה והיפה שלו, מתחת לספירלות האדמדמות של רון ארד, ולהשיק כוסות – לחיי השוויון. זה המגדרי, ובכלל.
מוזיאון העיצוב חולון, להשיג ברח' גולדה מאיר 6 
לאתר Porta 6; מידע על היין באתר שקד