לגלות את עמק יזרעאל: המוזיאון שמשלב מזרח ומערב בקיבוץ הזורע

עבודה של ורד ניסים מתוך התערוכה "קפיצת הדרך" במוזיאון וילפריד. צילום: שי בן אפרים
עבודה של ורד ניסים מתוך התערוכה "קפיצת הדרך" במוזיאון וילפריד. צילום: שי בן אפרים

נסעתם לצפון? התגלגלתם לצד השני של המדינה? אתם מחפשים תערוכה שתוסיף עניין בחייכם ותפתח אתכם לנושאים שלא הכרתם לפני כן? יש לנו את הפתרון המושלם עבורכם. שלחו אותנו לגלות מקומות חדשים, אהובים ומרגשים עם בקבוק יין של Porta 6, וזה בדיוק האתגר שהיינו צריכים בחיים. והפעם: מוזיאון וילפריד לאמנות ולידיעת המזרח בקיבוץ הזורע, שמציג תערוכות של אמנים פורצי דרך ממדינות מזרח אסיה (וגם מישראל)

במערב עמק יזרעאל, בתחום שיפוטה של המועצה האזורית מגידו, שוכן קיבוץ הזורע – שהוא אולי המקום האחרון שהיינו מצפים למצוא בו מוזיאון לאמנות. אבל הפתעות הן מה שהביאו אותנו לכאן מלכתחילה, אז איזה כיף לגלות. נשלחנו לגלות מקומות אהובים ומרגשים על ידי האנשים שמביאים לישראל את היין הפורטוגלי פורטה 6, את חלקם אתם אולי כבר מכירים, אבל מה שגילינו זה שתמיד מעניין לגלות אותם מחדש ולפעמים בקבוק יין זה כל מה שצריך.

מוזיאון וילפריד ישראל לאמנות וידיעת המזרח נוסד כבר בשנת 1951, ולכן נחשב אחד המוזיאונים הוותיקים בארץ. הוא התבסס בתחילה על אוספיו של וילפריד ישראל, בנו של סוחר יהודי אמיד ממוצא גרמני ונינו של מי שהיה הרב הראשי באנגליה, שכולל ברובו פרטי אמנות וחפצים ממזרח אסיה.

כשהתקבלה ההחלטה לבנות את המוזיאון, הוחלט גם עם מקומו בהתאם לתכנית הקיבוץ – כך שחזיתו פונה אל הדשא המרכזי הגדול. 70 שנה מאוחר יותר – אנחנו המרוויחים העיקריים מהעניין. לפני שאנחנו מגיעים למוזיאון עצמו אי אפשר שלא להתייחס לכל הירוק שנמצא מסביבו, שרק עושה חשק להשתרע על המדשאות הענקיות ולאפשר לגלגלי המוח שלנו רגע להירגע לפני שהם מתחילים לפעול.

חייבים לעבור דרך הדשא. מוזיאון וילפריד בקיבוץ הזורע. צילום: באדיבות המוזיאון
חייבים לעבור דרך הדשא. מוזיאון וילפריד בקיבוץ הזורע. צילום: באדיבות המוזיאון

אחרי שבצעתם אתחול, תוכלו להכנס לחלל המוזיאון שנחלק לשני חלקים – אחד מהם מוקדש לאותו אוסף של פריטים מהמזרח הרחוק, מה שנדיר למצוא בישראל באופן כללי, והשני מוקדש לאמנות עכשווית – מהמזרח ומישראל. במהלך השנים האחרונות מציג המוזיאון תערוכות מתחלפות, יחיד וקבוצתיות – חלקן של אמנים.ות ממדינות מזרח אסיה וחלקם של כאלה שמתכתבים איתם.

בשנה האחרונה, לדוגמה, הוצגו בו תערוכות של האמן היפני קוג'י יממוטו, נזיר זן שעובד בפורצלן ויצר מיצב תלוי מקום במיוחד עבור המוזיאון; אבל גם של האמן הישראלי אורי גרשט שמתכתב עם אורחות חיי המזרח בין השאר בעיסוקו בזרי פרחים יפניים – איקיבנות.

עבודות של קוג'י יממוטו, נזיר זן יפני שעובד בפורצלן במוזיאון וילפריד, 2023. צילום: רעות ברנע
עבודות של קוג'י יממוטו, נזיר זן יפני שעובד בפורצלן במוזיאון וילפריד, 2023. צילום: רעות ברנע

בימים אלה מוצגת במוזיאון תערוכה יפהפייה בשם "קפיצת הדרך", שמציגה אמנים ואמניות ישראלים בלבד  (אליאב ליבוביץ', עדן אורבך עפרת, ורד ניסים, יערה צח ושהד זועבי) – כולם חלק מחממה של מפעל הפיס בשיתוף המוזיאון שיצרו עבודות חדשות ומיוחדות עבור התערוכה, שאצרו שלומית ברויר ושיר מלר-ימגוצ'י.

אחרי שסיימתם, אין מקום מומלץ יותר לחזור אליו מאשר הדשא הגדול והפסטורלי שממול. עכשיו אתם גם יכולים לפרגן לעצמכם ולפתוח בקבוק יין, כי את המחויבות התרבותית שלכם להיום כבר מילאתם.

מוזיאון וילפריד ישראל לאמנות ולידיעת המזרח, להשיג בקיבוץ הזורע

לאתר Porta 6; מידע על היין באתר שקד