הרשת החברתית של צוקרברג הפכה כמעט מיד לארץ לרלרת הסלבריטיז

תמשכו חוט והכל נפרם. ת'רדס. צילום: יח"צ
תמשכו חוט והכל נפרם. ת'רדס. צילום: יח"צ

ארבעה ימים אחרי השקתה של Threads, הרשת החברתית החדשה של מטא, היא כבר הגיעה להישג מופרע של למעלה מ-100 מיליון משתמשים. והרבה מהם, כך מסתבר, זה סלברטיז ישראלים מהאינסטגרם שגילו את חדוות המילה הכתובה. האם זה מבשר עתיד ורוד לרשת, או שאולי קיבלנו טוויטר לילדי גן

הרשת החברתית Threads מבית מארק צוקרברג וחברת מטא נחתה עלינו לפני 4 ימים, וכבר הספיקה לטרלל את כל כולם. האפליקציה הושקה בתזמון מושלם ומחושב, לאחר שאילון מאסק החריב בקצב מסחרר את הרשת החברתית טוויטר, אותה קיבל לידיו בחודש אוקטובר האחרון. בשבוע שעבר טוויטר חוותה גל של נטישות ותגובות זועמות כאשר הוחלט להגביל את כמות הציוצים שמשתמש יכול לקרוא ביום, ולא יותר מיומיים לאחר מכן עלתה Threads לאוויר, ושברה שיאים עם עשרות מיליוני משתמשים שהצטרפו אליה קצב מסחרר, ונכון לעכשיו רשומים אליה למעלה מ-100 מיליון משתמשים.

השמדת ערך מטורפת. אילון מאסק וטוויטר (צילום אילוסטרציה: סמואל קורום/AFP/גטי אימג'ס)
השמדת ערך מטורפת. אילון מאסק וטוויטר (צילום אילוסטרציה: סמואל קורום/AFP/גטי אימג'ס)

אז מה היא בעצם Threads? ובכן, ההסבר הקצר והפשוט הוא ש-Threads היא פשוט טוויטר, אבל של אינסטגרם. הממשק והפיצ׳רים שלה זהים כמעט לחלוטין למקבילתה. כמו טוויטר, גם Threads מבוססת על תוכן שהוא טקסטואלי ברובו עם מגבלת אורך שמעודדת את משתמשיה לשמור על מסרים קצרים ופשוטים מבלי לחשוב יותר מדי. ההבדלים בינה לבין טוויטר הם מינוריים, וכל מי שצייץ בעבר יתמצא בה באופן מיידי. ההבדל המהותי ביותר, לפחות בשלב הזה, הוא פשוט חוסר השליטה של אילון מאסק – וזה מספיק עבורנו. יתרון נוסף של Threads הוא החיבור הנגיש לאינסטגרם, כך שמשתמשי אינסטגרם יכולים להצטרף לאפליקציה החדשה תוך לחיצות בודדות, ולא יצטרכו להירשם ולהקים פרופיל חדש מאפס.

מה שמעניין במיוחד הוא ה-Threads המקומי שלנו, שכן טוויטר מעולם לא הייתה פופולרית במיוחד בארץ. בעוד בארה״ב ומדינות נוספות טוויטר היא פלטפורמה של תכנים מכל הסוגים, ומשתמשים מכל שכבות הגיל, בארץ טוויטר נותרה נישה של פוליטקאים, אנשים תקשורת וברנז׳ה, מעגלי כדורגל ובכללי – פלטפורמה אלטיסטית שאיננה אטרקטיבית להמונים. הרשת החברתית החדשה תפסה באופן מידי חלק נרחב ממשתמשי האינסטגרם (שלא לומר את מילת הקסם המדכאת בעולם, משפיענים) והפכה להיות כל מה שטוויטר הישראלי מעולם לא היה – משוחררת, קלילה וצעירה. רוב משתמשות ומשתמשי Threads הישראלים לא השתמשו בטוויטר אף פעם, והפלטפורמות העיקריות שלהם היו אינסטגרם וטיקטוק. עבור רבים מהמשתמשים הללו זו הרשת החברתית הראשונה שמתמקדת בטקסט, ולמעשה נותנת את השלמת החוויה לצד התוכן הויזואלי של האינסטגרם.

איך בדיוק האדם הזה הצליח לייצר רשת לצעירים? מארק צוקרברג בדרכו לשימוע בקונגרס (צילום: Getty Images)
איך בדיוק האדם הזה הצליח לייצר רשת לצעירים? מארק צוקרברג בדרכו לשימוע בקונגרס (צילום: Getty Images)

Threads כבר הספיקה לייצר אושיות חדשות ולא צפויות שמובילות את הזירה המקומית: קרן שחם, סטטיק, שרית פולק, והבולטת מכולן – דיאן שוורץ. שוורץ, שהשתתפה בעונה הקודמת של האח הגדול והפכה לדמות מאוד לא אהודה בקהל, בלשון המעטה, המשיכה לתחזק קריירת דוגמנות פוטוגנית באינסטגרם, אך כאשר Threads הגיע, הדוגמנית הייתה מראשונות הסלבס שנכנסו אליה ושטפה אותה בתוכן חד, מצחיק ומטומטם שאיפשר לה לזהור בלי סלפיז, ולקבוע את הטון עבור שאר המשתמשות והמשתמשים שהגיעו אחריה.

מאז עלייתה של דיאן שוורץ (ארבעה ימים משגעים), ישראלים רבים ניסו להתחקות אחריה עם שטף אדיר של פוסטים מטופשים וחסרי הגיון ככל הניתן במטרה לבסס את מעמדם ברשת החדשה. רבים מהסלבס והמשפיענים ניסו להתחיל סכסוכים (״ביפים״) עם עמיתיהם, מאחר וזו הרי הדרך הקלה ביותר למשוך עניין. כך התחיל הפיד המקומי להתמלא בעקיצות ו״השחרות״ שנזרקו לכל הכיוונים, והכל במטרה להתסיס ולייתר סכסוכים. בעוד רוב המשתמשים לקחו את העקיצות ברוח טובה, מתוך הבנה שמדובר במעין משחק, היו משתמשים וסלבס אחרים שקראו ל״אהבת חינם״ וביקשו להפסיק עם ההשחרות.

השחרותתתת. צילום מסך
השחרותתתת. צילום מסך

לא מעט החלו להשוות את Threads דווקא לאפליקציית ״סיקרט״, הרשת החברתית האנונימית שהפכה כר פורה לבריונות לפני כעשור. נטלי דדון למשל תקפה את השיח ברשת החברתית וכתבה: ״אושיות שהשאירו ת׳אלוקית באינסטגרם ופתחו פרופיל טרדס ל״בהמית״ שבהם. הזלזול בעוקבים שלכם כאילו שהם לא מחברים ביניהם זה השיא״. האמירה הזו של דדון זיכתה אותה בתגובות שתקפו אותה בחזרה על כך שהיא ״מעייפת״ ו״מוזמנת לפרוש״.

סלבס שניסו להעלות תוכן ״רגיל״ חטפו גם הם עקיצות. הזמר איתי לוי העלה פוסט עם גרפיקת ״שבת שלום ומבורך״, כזו שהייתם מקבלים מסבתא שלכם בוואטסאפ, ובתגובות שאר המשתמשים צחקו על חוסר ההבנה של הפלטפורמה מצידו. תגובות דומות קיבל גם הזמר נתן גושן שפרסם תמונה עם תפילין והכיתוב ״בוקר טוב״. בהמשך ענה גושן למבקריו: ״הגיוני שאני מקבל הודעות שהתוכן הזה לא מתאים לפלטפורמה? רק עשה לי חשק להיות ההיפי של האפליקציה הזו, לעשות ערבי תהילים, תרגולי נשימות, והעלאת המודעות לבריאות הנפש״, ומן הסתם קיבל תגובות עוקצות גם על הדברים הללו.

פוסט הת'רדס של איתי לוי. צילום מסך
פוסט הת'רדס של איתי לוי. צילום מסך

בהבדל מובהק מטוויטר, ב-Threads (מה החלטנו על התעתיק העברי? אולי ת'רדס?) לא תמצאו כמעט כלל תוכן פוליטי. קיים קונצנזוס כמעט מוחלט בקרב המשתמשים שמעוניינים לשמור על הרשת החברתית כמקום של אסקפיזם. פוליטיקאים דוגמת לפיד ונתניהו שהצטרפו לרשת החברתית נתבקשו בנימוס על ידי המשתמשים לצאת ממנה, ולהשאיר את הפוליטיקה בחוץ. גם תומכיהם הביעו את אותה הסלידה.

כרגע נדמה כי Threads היא נייר לקמוס של הסנטימנט בציבור הישראלי. לישראלים – או לפחות לאלו שהגיעו לת'רדס – נמאס לריב על פוליטיקה ועל ההפיכה המשטרית, ומעדיפים לריב על איפור ועל האח הגדול. לישראלים גם נמאס לשקול מילים והם רק חיכו להזדמנות להוציא כל שטות שעוברת להם בראש בלי לחשוב פעמיים. על אף ה״השחרות״ והעקיצות נראה כי כרגע הכל מתנהל באווירה ידידותית והרוב לא נלקח ברצינות תהומית. רק הזמן יגלה לנו אם Threads היא תחילתו של עידן חדש או שמא טרנד נקודתי שיעלם כפי שהגיע. מה שכן ניתן להגיד בשלב הזה הוא שצוקרברג לא יכול היה לדמיין פתיחה חזקה יותר עבור הרשת החברתית החדשה, ונראה שכל הסיכויים לטובתה. בזירה המקומית, בכל אופן, נראה שרק הולך ונהיה מעניין יותר מיום ליום.