Time Out תל אביב About

Time Outתל אביב הוא חלק מרשת Time Out Global — רשת מדיה בינלאומית הפועלת ב-360 ערים מרכזיות וב-60 מדינות ברחבי העולם. Time Out הוא אחד ממקורות התוכן המקיפים והאמינים ביותר בתחומי התרבות, הקולינריה, הבילוי ותיירות עירונית. התוכן, שמתעדכן 24/7, נכתב ונערך על ידי צוות עיתונאים מקצועי מקומי בישראל, בהתאם לסטנדרטים של Time Out העולמית.
טיים אאוט

פולישוק

כתבות
אירועים
עסקאות
מותק מרדכי. תמונה מהטוויטר ה"רשמי"

מותק בול באמצע: כשהכנסת היא סאטירה, מי צריך עוד מערכון?

מותק בול באמצע: כשהכנסת היא סאטירה, מי צריך עוד מערכון?

מותק מרדכי. תמונה מהטוויטר ה"רשמי"
מותק מרדכי. תמונה מהטוויטר ה"רשמי"

הסדרה החדשה של שמואל הספרי שוב נוגעת בדמות ראשית (גיבורת ריאליטי) שבאופן מקרי נוחתת במפלגת מרכז ("קיצוני!") | אלא שבשונה מפולישוק, היא נראית יותר כרצף מערכונים עם דיאלוגים דחוסים בחידודים שרובם נשמעים מאומצים מדי

שש שנים אחרי "פולישוק", שמואל הספרי חוזר לטלוויזיה עם קומדיה פוליטית חדשה, מותאמת לעידן הריאליטי והטיקטוק. גם את "מותק בול באמצע" הוא כתב וביים, והפעם זה הרבה פחות הצליח לו. זה לפחות הרושם שקיבלתי על בסיס צפייה בארבעה פרקים (מתוך 13 באורך של חצי שעה כל אחד) שנשלחו לי מכאן 11 (הערב ישודר הפרק הראשון). התבנית העלילתית הבסיסית דומה – גם כאן המערכת הפוליטית מוצגת לנו דרך עיניה של מישהי שבכלל לא היתה אמורה להיות שם, והפור נפל עליה כשהתפנה מקום באופן לא צפוי. וגם הפעם מדובר במפלגת מרכז חסרת קו מדיני, או כמו שנאמר בסדרה "מרכז קיצוני". אבל בעוד "פולישוק" הוגשה בסגנון ריאליסטי ועיצבה דמויות אנושיות, "מותק בול באמצע" נדמית יותר לרצף מערכונים, ואת זה "ארץ נהדרת" עושים טוב יותר.

מותק מרדכי (גילי איצקוביץ') היא בת מושב שהפסידה בגמר של "האח השורד הבא", לשם הלכה בתקווה להחזיר את החובות של אביה לבנק האכזר. עצם שמה של תכנית הריאליטי הפיקטיבית נותן מושג על סוג ההומור הלא מאוד מתוחכם ונטול הסבטקסט של "מותק בול באמצע" – כן, אנחנו חיים בתרבות של חיקויים על גבי חיקויים, וגם הסדרה עצמה לוקה בזה. מתישהו, בלי שהבחינה בכך, הסלבריטי יפת התואר צורפה למקום העשירי במפלגת "בול באמצע" חסרת הקו המדיני.

????שבוע טוב????
פתחתי טיקטוק כדי להתחבר לקהל חדש שאין לו זכות הצבעה.

רק בשורות טובות
צאו להצביע!pic.twitter.com/hUDiL2WC0c

— מותק מרדכי – Motek Mordehay (@Motek_mordehay)March 6, 2021

אחרי ששני ח"כים פורשים ושלישי מתאבד, מותק הופכת פתאום לחברת כנסת מטעם המפלגה השותפה לקואליציה, שכל ח"כיותיה, פרט למנהיג חסר האונים אגוז בזלת אלבז (קובי מיימון), הן נשים שמרוכזות כל אחת בנושא האחד שהיא מקדמת. בזלת מתלונן על כך שאחרי פרישת הח"כים הגברים הוא מוקף בלול, ובהתחשב בכך שכולן מעוצבות כקריקטורות, אפשר להבין אותו. חנה חנינה חנן (אופירה רחמים), שנושאת את דגל ה"פיצויים למעשנים ממוצא מזרחי", היא המופרכת מכולן, גם משום שהיא משוחקת הכי גרוע.

כמו פולישוק, מותק יורשת מיד את כל תפקידיו של קודמה, משולבת בשלל ועדות, ומקבלת הסבר על כך שהפונקציה היחידה שלה היא להיות אצבע שמצביעה בהתאם למשמעת הקואליציונית. לאן שמותק הולכת, היא מלווה על ידי חברה ההומו זיף (יקיר שוקרון) החמוש במצלמת גו-פרו שמעבירה הכל בשידור חי לאתר הפופולארי שלה. זיף נמצא שם רק בשבילה, ובינתיים נראה שאין לו חיים מעבר להתמסרות מוחלטת למותק. מנהלת הסיעה היא צרויה הצרודה (ענת וקסמן), והמושך בחוטים הוא הלוביסט אלכס טורצ'ין (אבי קושניר), שמדבר במבטא לא אחיד – חצי רוסי, חצי קושנירי.

יש גם חייל חמוד מגלי צה"ל (דניאל גד) שמסתבך בין הרגליים, וח"כ חרמן וחובב ארטיקים מהליכוד (מעיין בלום), ועוד המון (המון!) דמויות המגולמות על ידי שחקנים מוכרים פחות ויותר (נעמי לבוב, יניב ביטון, חיים זנאתי). העודפות הזו אינה תורמת לגיבוש הקומדיה והדרמה של הסדרה, ורוב השחקנים אינם מצליחים להבריק.

בעוד "פולישוק" היתה עדכנית מבחינה תוכנית וסגנונית, "מותק בול באמצע" נדמית מיושנת, דווקא בניסיונה להתחבר לתרבות ההמונים של הרגע – כמו בסצנה הרעשנית שבה המוני גרופיות של מותק מלוות אותה לכנסת. כשזיף אומר למישהו שהוא מדבר כמו בשנות השמונים, זה נשמע כמו ביקורת על הסדרה עצמה.

ספר לשבת
זה גם יכול להיות ליום ראשון או שניpic.twitter.com/9ILgWVtbDn

— מותק מרדכי – Motek Mordehay (@Motek_mordehay)March 5, 2021

ל"מותק בול באמצע" יש שאיפות סאטיריות, והיא הולכת על הומור מודגש. אבל כשהכנסת שלנו מלאה דמויות מוקצנות ולא אמינות, כמו אוסנת מארק ואיוב קרא, קשה לעצב דמויות בדיוניות שיתמודדו איתן באופן משכנע. הדיאלוגים דחוסים בחידודים, שרובם נשמעים מאומצים מדי. רק פעם אחת מצאתי את עצמי צוחקת.

כבר כתבתי בעבר שיש בעייתיות מסוימת בכתיבת ביקורת על סדרה על סמך צפייה בפרקים בודדים מתוכה. גם כאן התרשמתי שאחרי חולשת הפרק ראשון היה שיפור מסוים בפרקים הבאים, ושלפחות דמותה של מותק הפכה למגובשת יותר כצעירה מנותקת אך נבונה, שליבה במקום הנכון. עם זאת, התאהבותה המידית בעוזר הפרלמנטרי ג'וליאנו (אודי פרסי) לא משכנעת ונדמית מנותקת מהמודעות של עידן #MeToo. בשלב זה, הסדרה נראית די חסרת שיניים כסאטירה. השאלה אם יהיה בה מספיק עניין דרמטי כדי להחזיק אותנו מעוניינים.

3 כוכבים

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

הסדרה החדשה של שמואל הספרי שוב נוגעת בדמות ראשית (גיבורת ריאליטי) שבאופן מקרי נוחתת במפלגת מרכז ("קיצוני!") | אלא שבשונה מפולישוק,...

מאתיעל שוב7 במרץ 2021
ששון גבאי (צילום: אילן בשור)

פולישוק עושה קאמבק – ממסך הטלוויזיה לבמת התיאטרון

פולישוק עושה קאמבק – ממסך הטלוויזיה לבמת התיאטרון

ששון גבאי מזהה משהו מ"פולישוק" בכל חבר כנסת וכמובן גם בטראמפ. כך שמן הסתם הגיעה העת של השר הכלומניק שלו לעשות את המעשה האהוב על כל פוליטיקאי עבר: קאמבק

ששון גבאי (צילום: אילן בשור)
ששון גבאי (צילום: אילן בשור)

האורח המיוחד שעזב זה עתה את ארץ הקודש, דונלד טראמפ, מזכיר לששון גבאי את אחת הדמויות המפורסמות והכושלות שגילם: רובי פולישוק. מי שהתגעגע לשר השלומיאל, כוכב סדרת הטלוויזיה הנושאת את שמו, יוכל לפגוש בו שוב בהצגה "פולישוק" של תיאטרון בית לסין שתעלה ביום שישי הקרוב. "אחרי 'פולישוק' אני עוד מבין פחות איך אנשים יכולים לעסוק בפוליטיקה", מצהיר גבאי. "אנחנו שוכחים תמיד שלפוליטיקאים יש בית ואגו והורים, והם מתחתנים ומתגרשים ומשלמים מזונות. קצת שוכחים שהם בני אדם, ובגלל זה אנחנו אוהבים לצחוק עליהם ולשנוא אותם. תראה את נשיא ארצות הברית, למשל, זורק הצהרות על ימין ועל שמאל", הוא מדגים. "איזה נשיא היה מדבר ככה, או שולף מהמותן? יש בו משהו קצת פולישוקי, אנשים עושים עליו מניפולציות. פעם הוא מצהיר שינאם בכותל, אחר כך בכנסת. הוא לא יודע שהכותל לא נחשב חלק מישראל?".

אבל גבאי לא רוצה להיכנס לעובי הקורה הפוליטית, בכל זאת באנו לדבר על תיאטרון. אחרי שלוש עונות מוצלחות על המסך הקטן, כבוד השר עולה לבמה. הקאסט אותו הקאסט, ושמוליק הספרי – יוצר הסדרה וההצגה – אותו שמוליק הספרי. גבאי מסרב לחשוף ספוילרים, ומוכן לספר רק שבהצגה טועה פולישוק ומוכר לסינים נכס אסטרטגי חשוב של מדינת ישראל. האם ההשראה היא סיפור אורי אריאל והמזל"ט שהעניק לרוסים? "לא", צוחק גבאי. "מדובר בנכס יותר… אמוציונלי. זה אותו השר שאנחנו מכירים, אבל לא מדובר בעוד פרק בעונה של פולישוק, אלא במחזה עם מטען כבד יותר מבחינה פוליטית וסוציאלית. הוא מגלה את הפרצוף של הפוליטיקה במערומיה, בהצגה נשכנית שמתעסקת במצב הנפשי של החברה הישראלית. פולישוק, כדרכו בקודש, נקלע לסדרת טעויות שגורמת טלטלה במערכת, וכדרכו בקודש מוצא איזו דרך לצאת ממנה ולחשוף את הצד הפשוט והאנושי שבו".

לדברי גבאי, מאז ירדה הסדרה מהמסך ב־2015 אנשים ברחוב תמיד שאלו אותו "מה עם פולישוק". "אני נורא סקרן לקראת החוויה בתיאטרון", מעיד השחקן המוערך. "קיבלנו תגובות טובות על הסדרה בעיתונות וברחוב, אבל אף פעם לא שמעתי באוזניי את הקהל צוחק ממנה. זו הזדמנות לחוש את הקהל, להבין מה מצחיק אותו ומה מכניס לו מכה בבטן. בארץ כמעט לא עושים סאטירה, למעט בפרינג'", מוסיף גבאי. "בתיאטראות הממוסדים יש מחזאות יפה, אבל אין כמעט סאטירה. אני מצפה לחוויה רעננה ומאוד נשכנית".

המעבר לתיאטרון היה אתגר לא פשוט עבור השחקנים. "היינו צריכים לקחת את העדינות שיש לקולנוע ולטלוויזיה ולהעביר אותה לבמה, למרות הקושי הטכני להגיע לקהל באולם גדול", גבאי מסביר. "בהצגה יש לנו רק שני לוקיישנים, לשכת השר והלובי של הלשכה, ובטלוויזיה המצלמה מטיילת לאן שהיא רוצה. כאן אנחנו צריכים לתפוס את הפוקוס של הקהל ולכוון אותו אלינו בלי עבודה של עריכה, והמשחק צריך להיות יותר אקספרסיבי. אבל אני רגיל לדילוגים האלו בין המדיומים השונים, ואוהב אותם מאוד".

"פולישוק" לא מוגדרת כסדרה המבוססת על אירועים אמיתיים, אך לא פעם אפשר למצוא בין האירועים המטורללים שמתוארים בה דמיון לאלו המתרחשים במסדרונות כנסת ישראל. כך למשל בישראל של "פולישוק" מסתבכים שרים בעבירות מין ופדופיליה, ובמדינה מופץ חינמון ששמו "ישראל נון־סטופ".

"הפוליטיקה הישראלית מספקת חומרים ללא סוף לסדרה כזאת, וכנראה תמשיך וגם תעקוף בסיבוב את הסדרה ואת המחזה", חוזה גבאי. "אנחנו רואים על דפי העיתונות שהחלטות הרות גורל תמיד מעוגנות באיזו אג'נדה אידיאולוגית או היסטורית, אבל בסופו של דבר מתברר שזה היה רק כדי שלא יפטרו את איקס או את וואי. ההישרדות, האקראיות, המלחמות על הכיסא – זה בדיוק 'פולישוק'. היו פעמים שבכנסת אשכרה גנבו לנו בדיחות", הוא נזכר. "עשינו חזרות על איזו סצנה שקיימת במחזה, ופתאום שמענו שזה קרה באמת".

גבאי מגדיר את הישראלים כ"עם שאוכל פוליטיקה וישן פוליטיקה", אף שהוא עצמו לא רץ לקרוא כל פוש חדשותי שמגיע אליו לאייפון. "זה די מייאש אותי, אבל אני חושב שאי אפשר להיות ישראלי ולא להיות אדם פוליטי", הוא מציין. "אי אפשר למשל להיות לא מודע לסכסוך הישראלי־פלסטיני, לניסיון או לאי הניסיון למצוא לו פתרון. אני לא פעיל פוליטית, אבל אני משתדל להתחשב בבני אדם כמו שאני רוצה שיתחשבו בי. אני מגדיר את עצמי כאדם אנושי שער לסבל של הזולת ושל העם האחר, כחלק מהאג'נדה הישראלית וההומניסטית".

מוזיאון ארץ ישראל, חיים לבנון 2 תל אביב, שישי (26.5) 21:30, שבת (27.5) 18:00, 21:00, ראשון (28.5) 20:30, שני (29.5) 20:30, רביעי (31.5) 21:00, 250 ש"ח

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

ששון גבאי מזהה משהו מ"פולישוק" בכל חבר כנסת וכמובן גם בטראמפ. כך שמן הסתם הגיעה העת של השר הכלומניק שלו לעשות...

מאתאבישי חורי24 במאי 2017
ראו עוד
popup-image

רוצה לקבל גיליון טרי של TimeOut עד הבית ב-9.90 ש"ח בלבד?

(במקום 19.90 ש"ח)
כן, אני רוצה!