Time Out תל אביב About

Time Outתל אביב הוא חלק מרשת Time Out Global — רשת מדיה בינלאומית הפועלת ב-360 ערים מרכזיות וב-60 מדינות ברחבי העולם. Time Out הוא אחד ממקורות התוכן המקיפים והאמינים ביותר בתחומי התרבות, הקולינריה, הבילוי ותיירות עירונית. התוכן, שמתעדכן 24/7, נכתב ונערך על ידי צוות עיתונאים מקצועי מקומי בישראל, בהתאם לסטנדרטים של Time Out העולמית.
טיים אאוט

קרלסברג צ'אלנג' 2014

כתבות
אירועים
עסקאות

לונדון מחכה לו

לונדון מחכה לו

אחרי חודשים ארוכים של מתח וציפייה תחרות קרלסברג צ'אלנג' הגיעה השבוע אל סיומה: נועם שלו, הזוכה, כבר בדרך ללונדון

18 ביוני 2014

אם זה היה תלוי בי תחרויות בירה היו כוללות מקצים כמו כמה בירות אפשר לשתות בשעה, מי המתמודד שמצליח להתאפק הכי הרבה זמן בלי להשתין תוך כדי שתייה אינטנסיבית, וכדי שיהיה איזה ערך מוסף קולינרי, אפשר גם לשאול, למשל, איזה צ'ייסר הולך הכי טוב לצד איזו בירה. אבל זה לא תלוי בי, לפחות בכל האמור לאתגר הבירה של קרלסברג. הגמר של ה-Carlsberg Challenge נערך השנה במלון דן פנורמה במסגרת תערוכת Culinary. עשרת המתמודדים שעלו לגמר הציגו ידע מרשים, שלא לומר מלחיץ. ליתר דיוק זה היה ידע עצום, שגורם לך לתהות – איך לעזאזל הם זוכרים את כל זה? מה, הם לא שותים בירה כל היום? אז מסתבר שלא. לאט לאט הבנתי כי קיים הבדל גדול בין "חובבי בירה" שכמותי, שפשוט עסוקים בשתיית בירה כל היום, ובין "גיקים של בירה" אמיתיים, שעסוקים בקריאה ולימוד על בירה, ומקסימום מתפרעים על איזה בקבוק אחד בערב יום חמישי.

הגמר של קרלסברג נערך במתכונת שהזכירה את חידון התנ"ך: ארבעה שופטים מאיימים (איציק שאשו – כתב האלכוהול של בלייזר, ניר קיפניס- סנהדרינק, שחר הרץ – beer&beyond ומרק סטרובאנד – סומלייה בירה בעל שם עולמי מבלגיה), יושבים סביב שולחן והמתמודד הלחוץ יושב בשולחן לידם. הכל מצולם, מול קהל, והשאלות לא נותנות מנוח. 15 דקות לכל מתמודד. היו שם שאלות בנוגע לייצור בירה, שאלות על סוגי בירה שונים, התאמה של בירה למנה ספציפית וטעימה עיוורת של בירות. היו שם גם שאלות שקשורות בחוויה האישית של שתיית בירה, או בקיצור: הכל חוץ מלשתות ליטרים של בירה. לפחות לאורחים היו ברזים שהיה אפשר למזוג מהם בירה חופשי. כלומר, אני מקווה שזו הייתה המטרה שלהם, אחרת כנראה שהייתי מאוד לא מנומס.

במהלך ה-Carlsberg Challenge הוענק השנה, לראשונה, פרס מפעל חיים בתחום הבירה. הפרס הוענק לאישיות שעזרה לקדם את תרבות הבירה בארץ, ומי שקיבל את פרס מפעל החיים זה אולי שם שלא אומר המון למי שלא חי בנבכי התעשייה, אבל זה שם שאומר המון למי שהבירה זורמת בעורקיו. שלמה בטיטו, המכונה שלמה בירה, הוא חתן פרס מפעל חיים על היותו מראשוני מוזגי הבירה (ויש שיאמרו הראשון) וחלוץ טכנאי הבירה בארץ.

בטיטו הוא איש שקט שעושה רושם שכל מה שמעניין אותו זה לשחק קצת עם השסתום כאן, טיפה לקצר את הצינור כאן, אולי לשנות משהו בזווית של הברז – העיקר שהבירה תצא מושלמת. לא קרה מדי, בטח שלא חמה, שהגיזוז יהיה מדויק, ואז הוא יוכל למזוג בשקט. וחשוב מזה – לשתות בירה בשקט. בשנת 1975 הוא התחיל למזוג בירה בפאב של עמירם בצפון דיזינגוף, מה שאומר ארבעה עשורים שהבן אדם מקדיש את חייו לבירה. הוא בנה את ברז הבירה הנייד הראשון בארץ, היה מסתובב איתו בסובארו שלו מצפון ועד דרום והפך טכנאי מבוקש שהכשיר דור שלם של טכנאים וקיבע את מעמדו בתור ד"ר הבירה של ישראל.

מימין לשמאל: אלעד חורש, דנה ברן – מנהלת תחום קרלסברג ישראל, שובל לוי – מקום שלישי, נועם שלו – מקום ראשון, מיכאל וילנברג – מקום שני, יזהר אפרתי – סמנכ"ל שיווק IBBL קרלסברג. צילום: יח"צ
מימין לשמאל: אלעד חורש, דנה ברן – מנהלת תחום קרלסברג ישראל, שובל לוי – מקום שלישי, נועם שלו – מקום ראשון, מיכאל וילנברג – מקום שני, יזהר אפרתי – סמנכ"ל שיווק IBBL קרלסברג. צילום: יח"צ

בסופו של יום מפרך הוכרז המנצח הגדול, שזוכה בטיסה וחופשה מפנקת בלונדון כולל אירוח באקדמיית הבירה של לונדון:נועם שלו, בן 38, ממודיעין, הוא האיש שעשה את זה השנה. שלו נראה כמו בורגני טוב שהגיע מבית מסורתי עם מבטא אמריקאי קליל. הוא מנכ"ל בחברה פיננסית שהתחיל לבשל בירה בבית וכך נחשף לעולם המופלא והעמוק של הבירה. בצד התאורטי, כן? כי הבן אדם מעיד על עצמו שאת הבירה הראשונה שלו הוא שתה רק בגיל 18! מהצד אפשר לחשוב שהתחרות הזאת היא בחסות משטרת ישראל ולא מבשלת קרלסברג. אבל ברצינות – הידע שהבחור גילה, התשוקה לבירה והאישיות הכובשת שלו – על זה מגיעים לו כל השבחים. שלו, תהנה באקדמיית הבירה של לונדון, בנאדם, ואני אמשיך עם הדוקטורט שלי על בירה באוניברסיטה של החיים.

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

אחרי חודשים ארוכים של מתח וציפייה תחרות קרלסברג צ'אלנג' הגיעה השבוע אל סיומה: נועם שלו, הזוכה, כבר בדרך ללונדון

19 ביוני 2014

חצי ליטר של צ'אלנג'

חצי ליטר של צ'אלנג'

שלחנו את אבירם כץ לסקר את חצי הגמר של קרלסברג צ'אלנג' באשקלון. אם לרגע היינו בטוחים שהוא לא ישרוד את התופת, מרכז המבקרים של קרלסברג הציל את המצב

1 ביוני 2014

כשמגיעה לכתב הצעה שנפתחת במשפט: "לך תסקר תחרות בירה", זה נשמע בהתחלה כמו משהו מגניב למדי. אחר כך מסתבר שזה במבשלות קרלסברג ישראל, שזה באשקלון. אשקלון לא נשמע מגניב. במיוחד לא כשאת הדרך לשם העברתי במושב האחורי של רכב בין שני גברים גדולי מימדים שלא כל כך ויתרו על הנוחות שלהם, ולי לא היה סיכוי מולם. כשכבר הגענו למפעל באשקלון, עברנו תשאול ובידוק בטחוני א-לה נתב"ג (טוב, תמיד טענו שאשקלון זה חו"ל) כולל דף הוראות בטיחות להתנהגות במצבי חירום, כמו נפילת טיל, למשל. כך אחד הדברים הראשונים שלמדתי בסיור היה שלמאבטחים באשקלון אין חוש הומור. אבל בסוף הצלחתי להשתחל פנימה, מחכה לפגוש בכל המתמודדים, ומקווה לפגוש בכל המתמודדות של ה"קרלסברג צ'אלנג'", התחרות המקיפה ביותר בארץ בנושא בירה. במרכז המבקרים הדווקא-כן-מגניב של קרלסברג כבר מזגו לנו גינס מהחבית והיום שלי התחיל להשתפר. כשאתה חושב על מתמודדים בתחרות בירה, אתה מצפה לפגוש ברמנים מגודלים עם אגו מנופח וכוסיות שיודעות למזוג, עם הרבה סקס אפיל וחשמל באוויר. אפילו התקמבנתי על תג של "שופט" בשביל להעלות את ערכי בעיני בנות המין המוזג. בפועל לא היה כמעט ייצוג נשי ומסתבר שמי שנרשם לתחרויות בירה כאלו הם אנשים שאוהבים יותר לדבר על בירה ולקרוא על בירה מאשר לשתות בירה. Beer geeks, כמו שאנחנו קוראים להם. אבל באמת. לפרקים לא הייתי בטוח אם אני בהפקה של תחרות בירה או על הסט של היפה והחנון.

צילום: אביב פרסבורג
צילום: אביב פרסבורג

זו השנה השנייה בה מתקיימת תחרות הקרלסברג צ'אלנג', שהיא יוזמה ישראלית מבורכת (ואפילו מעוררת הדים בעולם). בדרך כלל כשמדברים על תחרויות בירה, מתייחסים לתחרות גלגול חביות, מי יודע למזוג הכי טוב ובעיקר תחרות של שתיית בירה (הנה תחרות שהיה לי בה סיכוי!). הקרלסברג צ'אלנג' מתייחס לכל היבט בעולם הבירה: הכרת ההיסטוריה, טעימה עיוורת של סגנונות שונים, הכנת בירה, התאמה לאוכל, מזיגה והגשה. "התחרות באה לקדם את הבירה ולהראות לאנשים שבירה יכולה להיות משקה רציני, מורכב וגסטרונומי ולהוציא אותה מהמשבצת של מה ששותים בזמן שמפצחים גרעינים עם החבר'ה", אמר לי אלעד חורש, מנהל תחום הקולינריה ב-IBBL קרלסברג (מבשלות בירה ישראל, שמייצרים בין היתר את טובורג, סטלה ארטואה וכמובן קרלסברג).

ואכן, 750 איש מרחבי הארץ – חובבי בירה אדוקים, בשלנים ביתיים וברמנים – נרשמו לשלב המוקדמות של התחרות, שכלל שאלון אינטרנטי. מתוכם עלו 40 לחצי הגמר. בחצי הגמר, שנערך כאמור במבשלה, הם עברו בין חמש תחנות שיפוט ונאלצו להתמודד עם שאלותיהם של מומחי בירה מקומיים ומלחיצים (שחר הרץ, יוסי בוזנח, ניר קיפניס, טל חוטינר ועוד). אבוי לאותו מתמודד תמים ומסכן שענה "אספרסו" לשאלה "מה אתה הכי אוהב לשתות בבוקר, ולמה?". אבל חוץ מהתשובה לשאלה הזו – בשבילי גינס תמיד הייתה ארוחת הבוקר המושלמת – הייתי מוצא עצמי מגמגם במבוכה נוכח השאלות הקשות עליהן נאלצו המתמודדים להשיב. מצד שני, לא צריך לרחם עליהם, בוודאי לא על מי מהם שיזכה במקום הראשון. עשרה מתמודדים עלו לגמר, שייערך ב-16.6 במלון דן פנורמה (בפתיחת תערוכת קולינרי), ומי שיקטוף את המקום הראשון יזכה בטיסה ואירוח מלא בלונדון עם השתתפות באקדמיית הבירה של לונדון. את הגמר, לתחושתי המצערת, כנראה לא ישלחו אותי לסקר.

המוזגים. קרלסברג צ'אלנג'
המוזגים. קרלסברג צ'אלנג'

בסך הכל היה יום מעניין, ובעיקר גדוש בהרבה בירות טובות. בתור איש יין בבסיסי המורגל בדיבורים מפולפלים אודות עפצנים ודומדמניות אני מודה שבכל האמור בבירה אני בעיקר אוהב לשתות אותה בשקט, אבל לחבר'ה של קרלסברג לא לקח הרבה זמן לשכנע אותי שעולם הבירה מורכב לא פחות מזה של היין. בעוד עולם היין מנסה לפנות לצעירים ודווקא להתנער מהתדמית הפלצנית, עולם הבירה מנסה להתקרב גם לקהל בוגר ולקנות לעצמו מקום גם בשולחנות של הסועדים במסעדות היוקרה, ולא רק על כסאות בחוף הים. באירופה מאוד מקובל לפתוח את הארוחה עם בירה, ואז לעבור ליין, למשל. גם לסיים ארוחה עם בירה לצד פלטת גבינות זה רעיון נהדר, ואם חשבתם שיין הוא המלווה המושלם לגבינות, טעות בידכם. בדרך חזרה לתל-אביב שוב הצטופפנו במושב האחורי, רק הפעם כשכל אחד מאיתנו נושא בכרסו כמה ליטרים טובים של בירה, מה שצמצם את מרחב התנועה שלי אף יותר. בבוקר שאחרי כבר העצמות התחילו לאט לאט לחזור למקומן. מי אמר שחייהם של עיתונאי האלכוהול קלים?

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

שלחנו את אבירם כץ לסקר את חצי הגמר של קרלסברג צ'אלנג' באשקלון. אם לרגע היינו בטוחים שהוא לא ישרוד את התופת,...

2 ביוני 2014
בירה. צילום: Shutterstock

בירה והעולם הגדול

בירה והעולם הגדול

תעשית הבירה העולמית היא עסק גלובלי אדיר הנשלט על ידי מספר קונצרנים גדולים ובין לאומיים, אך כולל בין היתר גם אלפי מבשלות קטנות יותר, חלקן אזוריות ומקומיות

בירה. צילום: Shutterstock
בירה. צילום: Shutterstock

בעוד אתם יושבים לכם בבר השכונתי על חצי ליטר ומהגגים על מחיר הבירה או הקוטג', דעו לכם שבעולם הגדול בירה משחקת תפקיד גדול פי הרבה מזה שהיא משחקת אצלנו. כן, תעשיית הבירה העולמית גדולה הרבה יותר ממה שנדמה. התעשייה הזאת מיצרת כ-150 מיליארד ליטרים של בירה מדי שנה, ומגלגלת רווחים הנעים בסביבות 300 מיליארד דולר בשנה, מספרים רחוקים מאוד מהמספרים המתגלגלים בתעשייה בישראל.

ואם אתם בעניין של נתונים, לפניכם חברות הבירה הגדולות בעולם (לפי כמות יצור בירה):

AB-INBEV

חברה שנוצרה בשנת 2008 כתוצאה מרכישה של חברת InBev (שהיא בעצמה מיזוג בין החברה הבלגית Interbrew לבין החברה הברזילאית AmBev) את חברת הבירה האמריקאית הגדולה A-B (אנהייזר-בוש). התוצר של מיזוג זה הוא חברת ענקית – הגדולה בעולם בהפרש ניכר אחרי הבאות בתור.

מותגים עיקריים: סטלה ארטואה, לף והוגרדן (בלגיה), באדווייזר ובאד לייט (ארה"ב), בק'ס (גרמניה) בראהמה (ברזיל), באס ובודינגטון (אנגליה), סטארופרמן (צ'כיה).

Miller-Coors

חברה שנוצרה בשנת 2007 כתוצאה ממיזוג בין חברת SABMiller (בעצמה מיזוג בין החברה האמריקאית Miller לבין החברה הדרום-אפריקאית South African Breweries) לבין חברת Molson Coors. מיום המיזוג ועד תחילת שנת 2008 היא כיהנה כחברת הבירה הגדולה בעולם, אך פינתה את מקומה בראש הטבלה לאחר המיזוג בין InBev ל- אנהייזר-בוש.

מותגים עיקריים: פילזנר אורקל (צ'כיה), פרוני נסטרו אזורו (איטליה), מילר, מילר לייט, קורס, קורס לייט, בלו-מון (ארה"ב), מולסון, קרלינג (קנדה), גרולש (הולנד).

Carlsberg Group

חברה דנית שנוסדה בשנת 1847.

מותגים עיקריים: קרלסברג וטובורג (דנמרק), בלטיקה (רוסיה), הולסטן (גרמניה).

Heineken International

חברה הולנדית ותיקה מאוד הקיימת מאז שנת 1863.

מותגים עיקריים: היינקן ואמסטל (הולנד), מרפי'ז (אירלנד), קרוזקאמפו (ספרד), פאולאנר (גרמניה), טייגר (סין), מורטי (איטליה). בשנת 2010 רכשה גם את חברת FEMSA המקסיקנית (סול, דוס אקיס).

Scottish & Newcastle

חברה סקוטית-אנגלית משותפת שהוקמה בשנת 1960.

מותגים עיקריים: ניוקאסל וג'ון סמית' (אנגליה), מקאוונס (סקוטלנד), קרוננבורג (צרפת), גרימברגן (בלגיה), וכן הסיידר האנגלי סטרונגבו. נרכשה בתחילת שנת 2008 על ידי היינקן וקרלסברג במשותף.

חברות בירה גדולות נוספות בעולם

Grupo Modelo (מקסיקו)

מותגים עיקריים: קורונה, נגרה מודלו.

Diageo (אנגליה)

מותגים עיקריים: גינס, קילקני, הארפ, רד סטרייפ.

Brau-Union (אוסטריה)

מותגים עיקריים: זיפפר, סטארוברנו, אדלווייס, גוסר.

Foster’s Group (אוסטרליה)

מותגים עיקריים: פוסטר'ס, ויקטוריה ביטר, קרלטון.

רוצים להשתתף בתחרות Carlsberg Challenge 2014?

כפתור לפרטים נוספים

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

תעשית הבירה העולמית היא עסק גלובלי אדיר הנשלט על ידי מספר קונצרנים גדולים ובין לאומיים, אך כולל בין היתר גם אלפי...

מאתמערכת טיים אאוט6 באפריל 2014
בירה. צילום: Shutterstock

ישראלים מעדיפים בלונדיניות?

ישראלים מעדיפים בלונדיניות?

תעשית הבירה בישראל היא קטנה ועדיין לא מפותחת מספיק, אך עם זאת יש לה עתיד מבטיח

בירה. צילום: Shutterstock
בירה. צילום: Shutterstock

נכנסתם לבר, התיישבתם, קיבלתם את התפריט ליד ואתם מתחילים לקרוא בו. ועכשיו, השאלה הגדולה: מה תזמינו? וודקה? יין? וויסקי? עם יד על הלב – האם בירה היא הבחירה הראשונה שלכם? לא משנה מה התשובה הנכונה שהקפת בעיגול, הנתון הוא שבישראל צריכת הבירה הממוצעת לנפש היא מהנמוכות בעולם (כ-14 ליטר בשנה לאדם, בהשוואה ל-150 ליטר לאדם בצ'כיה למשל). כל תעשיית הבירה בארץ נשלטת בעיקר על ידי שתי חברות גדולות (טמפו תעשיות בירה ומבשלות בירה בינלאומיות) שהן גם היצרניות וגם היבואניות הגדולות ביותר בארץ. שתי החברות האלה מחזיקות יחד בלמעלה מ-80 אחוז משוק הבירה בישראל.

לפניכם אינפורמציה שימושית, ומי יודע מתי תזדקקו לפרט טריוויה עסיסי בנושא:

טמפו תעשיות בירה

הוקמה בשנת 1985 לאחר שחברת טמפו משקאות רכשה את קבוצת מפעלי הבירה המאוחדת. החברה נמצאת בבעלות חלקית (40%) של היינקן העולמית. המבשלה ממוקמת באזור התעשיה פולג שבנתניה. החברה מייצרת את המותגים: גולדסטאר, גולדסטאר אנפילטרד (לא מסונן), מכבי, שנדי, איגל, נשר ונשר מאלט. בנוסף מייבאת טמפו את המותגים: מרפי'ס, סמואל אדמס, פאולאנר, ניוקאסל וסטארופראמן.

מבשלות בירה בינלאומיות (מב"ב, קרלסברג ישראל)

הוקמה בשנת 1992 לאחר חתימת הסכם בין קוקה קולה ישראל לבין קרלסברג הבינלאומית. המבשלה ממוקמת באזור התעשיה הדרומי של אשקלון ויש בה מרכז מבקרים מרשים ומוזיאון המכיל פריטים הסטוריים על תעשית הבירה באזור. החברה מייצרת את המותגים קרלסברג, טובורג, סטלה ארטואה ומאלטי, וכן מייבאת את גינס, וויינשטפן, ג'ייקובסן, קילקני, לף, הוגרדן.

מלבד שתי חברות אלו ישנה תעשיה צעירה של בירות בוטיק בישראל הנמצאת בחיתוליה. בישראל כיום ישנן 16 מבשלות בוטיק רשמיות:מבשלת דנסינג כאמל(תל אביב),מבשלת הגולן(קצרין),מבשלת ג'מס(פתח תקווה),מבשלת מלכה(יחיעם),מבשלת נגב(קרית גת),מבשלת אלכסנדר(עמק חפר),מבשלת סלארה + ליבירה(גניגר),מבשלת אייסיס(דקל),מבשלת העם(אבן יהודה),מבשלת שפירא(בית שמש),מבשלת פאבו(זכרון יעקב),מבשלת הגליל(מורן),מבשלת הרצל(ירושלים),מבשלת שריגים(שריגים-ליאו),מבשלת מוסקו(זנוח) ומבשלת פאס(גשור). חוץ ממבשלות אלה קיימת כבר מאמצע שנות ה-90מבשלת טייבה, הנמצאת בשטח הרשות הפלסטינית בכפר טייבה שליד רמאללה. למרות קשיים פוליטיים לא מעטים, המבשלה עדיין מתפקדת.

בישראל קיימים גם מספר יבואני בירה וביניהם:

י.ד.עסקים

חברת יבוא ושיווק של מוצרי אלכוהול עם סל מוצרי בירה גדול הכולל את המותגים: בק'ס, פילזנר אורקל, אסטרייה דאם, מילר, קוזל, פרוני, ארדינגר, פרנציסקאנר, לה טראפ, אוהר'ס וקופר'ס.

נורמן פרמיום

חברה ליבוא ושיווק של בירות מיוחדות, ביניהן: דובל, שימאי, סט. ברנרדוס, לינדמנס, ברוקלין, ליפמנס, מרדסו, ווסטון סיידר, פולר'ס, סמיקלאוס, פרימטור.

רדקס

חברה ליבוא בירות כמו קסטיל, קרושוביצה, סטארוברנו, אדלווייס, גסר, זיפפר, הובגובלין.

גילס קפה

חברה ליבוא ושיווק מוצרי מזון ובירות, ביניהן: ברבר, גורדון, קוואק, טימרמנס.

רוצים להשתתף בתחרות Carlsberg Challenge 2014?

כפתור לפרטים נוספים

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

תעשית הבירה בישראל היא קטנה ועדיין לא מפותחת מספיק, אך עם זאת יש לה עתיד מבטיח

מאתמערכת טיים אאוט6 באפריל 2014
בירה. צילום: Shutterstock

השקה את המומחה

השקה את המומחה

כהה, בהירה, בבקבוק או ישר מהחבית: מה עוברת הבירה בדרך מהמבשלה עד אליכם

בירה. צילום: Shutterstock
בירה. צילום: Shutterstock

כל חובב בירות מתחיל יספר לכם שבירה מכינים משעורה, אבל איך בעצם הופכים את השיבולת למשקה? זה כבר הרבה יותר מורכב. כל בירה שתוכלו למצוא מכילה, חוץ מלתת (שעורה ו/או דגנים אחרים שעברו הנבטה), גם מים, כשות (צמח מטפס המסייע לשמירת טריות הבירה) ושמרים. סוגי בירה רבים כוללים רכיבים נוספים כמו סוכר, תבלינים או פירות. הבירה נוצרת משילוב של שני תהליכים – בישול (Brewing) ותסיסה (Fermentation). מטרת הבישול היא למצות את הסוכרים הנמצאים בלתת ולפרקם לתרכובות פשוטות וקלות לעיכול עבור השמרים. בשלב זה מוסיפים גם את הכשות ותבלינים נוספים. תהליך התסיסה מתבצע לאחר תום הבישול: השמרים אוכלים את הסוכרים שבנוזל והופכים אותם לאלכוהול ופחמן דו-חמצני. גם האלכוהול שביין מיוצר בתהליך של תסיסה על ידי שמרים (שונים משמרי הבירה), אך את הענבים אין צורך לבשל כדי לחלוב מהם את הסוכר – סחיטה שלהם תספיק. מכאן שיינן (Winemaker) פשוט עושה יין, בעוד יצרן בירה או מבשלן (Brewer) צריך לבשל אותה.

אז מה בדיוק צריך לעשות? המדריך הזה אולי לא יאפשר לכם להתחיל לבשל בירה לבד בבית, אבל גם זו התחלה של משהו, שתוכלו לעשות גם בדירה תל אביבית בת שני חדרים כולל סלון ומקלחת במטבח:

שלב ראשון – Milling

גריסת תערובת הלתת. חובה לגרוס את הלתת על מנת לשבור את קליפות הדגנים ולחשוף את פנים הגרגירים למים.

שלב שני – Mashing

השרית תערובת הלתת הגרוסה במים חמים (משך הזמן והטמפרטורות בהתאם למתכון).

שלב שלישי – Sparging

התזה של מים חמים על תערובת הלתת כדי למצות את שארית הסוכרים. שלב ההתזה מתרחש בחלקו הגדול במקביל לשלב הבא- הפרת הנוזל מהמוצקים.

שלב רביעי – Lautering

הפרדת הנוזל מהמוצקים והעברתו לסיר הבישול להרתחה.

שלב חמישי – Boiling

הרתחה של הנוזל למשך הזמן הנדרש בהתאם למתכון.

שלב שישי – Cooling

קירור הנוזל לטמפרטורה הרצויה במהירות האפשרית, איוורורו והעברתו למיכל התסיסה.

שלב שביעי – Pitching

הוספת השמרים אל התירוש שבמיכל התסיסה. מרגע זה השמרים הם אלו שעושים את העבודה.

שלב שמיני – Fermentation

תסיסה – התהליך בו צורכים השמרים את הסוכרים שבנוזל ומייצרים פחמן דו חמצני ואלכוהול. תהליך התסיסה מתרחש בתוך מיכל התסיסה ומתחיל מיד לאחר שלב ה-Pitching.

שלב תשיעי – Conditioning/Aging

השלב בו הבירה מתייצבת ומתאזנת במיכלים גדולים לפני אריזתה. שלב זה אורך מספר ימים עד מספר שבועות, תלוי בסוג הבירה.

שלב עשירי ואחרון – Packaging

אריזת הבירה בחביות, בקבוקים או פחיות על מנת להפיצה.

שלבים נוספים ואופציונליים בתהליך היצור הם הסינון (Filtration), הפיסטור (Pasteurization) והמיגוז (Carbonation).

רוצים להשתתף בתחרות Carlsberg Challenge 2014?

כפתור לפרטים נוספים

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

כהה, בהירה, בבקבוק או ישר מהחבית: מה עוברת הבירה בדרך מהמבשלה עד אליכם

מאתמערכת טיים אאוט6 באפריל 2014
בירה. צילום: Shutterstock

קיצור תולדות הבירה

מסוריה ועיראק - לגרמניה והממלכה המאוחדת: איך הפכה הבירה ממשקה שסוד הכנתו ידוע רק למעטים למשקה האלכוהולי הפופולרי בעולם

מאתמערכת טיים אאוט6 באפריל 2014
בירה. צילום: Shutterstock

בירה במנהרת הזמן

איפה נולדה הבירה, מי חוקק חוק נגד הכנת בירה גרועה, ולכבוד מי חוגגים את פסטיבל האוקטוברפסט? לפני שאתם מזמינים עוד שליש,...

מאתמערכת טיים אאוט6 באפריל 2014
בירה. צילום: Shutterstock

הרבה יותר מרק פיינט

כל סגנון בירה דורש כוס בעלת מבנה מסוים שתבליט את תכונותיו הטובות, אז מה מתאים למה?

מאתמערכת טיים אאוט6 באפריל 2014

על ארבעה יסודות של בירה

ארבעת המרכיבים הבסיסיים שתמצאו בכל בירה, ועוד כמה שכיף להוסיף

מאתמערכת טיים אאוט6 באפריל 2014
בירה. צילום: Shutterstock

מנשנשים ושותים

החיבור והקשר בין בירה לאוכל הוא הגיוני, מומלץ ומתבקש. אז איזו בירה מתאימה לפירות ים ואיזו לגבינות?

מאתמערכת טיים אאוט6 באפריל 2014
ראו עוד
popup-image

רוצה לקבל גיליון טרי של TimeOut עד הבית ב-9.90 ש"ח בלבד?

(במקום 19.90 ש"ח)
כן, אני רוצה!