נהנית יותר: אורי שביט מספרת על המטבח הטבעוני שלה

הבלוגרית אורי שביט ("טבעוניות נהנות יותר") באמת מאמינה שהמהפכה הטבעונית תצליח, וכדי לקרב את בואה היא מוציאה ספר בישול ראשון על טוהרת הצומח. ריאיון פלוס מתכונים מנצחים מהספר הטרי

אורי שביט, המטבח הטבעוני שלה. צילום: טל סיון-צפורין
אורי שביט, המטבח הטבעוני שלה. צילום: טל סיון-צפורין
20 במרץ 2018

כמו הקלישאה של עצמה, אורי שביט יושבת על ספת הדיינר של משק ברזילי ומסתערת בסכין ומזלג על צלחות ענק עמוסות בעלים, בכרוביות צלויות ובשיפודי טופו. הבלוגרית המצליחה ("טבעוניות נהנות יותר") והפעילה לרווחת בעלי החיים הוציאה עכשיו את ספר הבישול הראשון שלה, "המטבח הטבעוני שלי", והיא מוכיחה שהיא אכן מתענגת על כל ביס מהצומח.

למתכונים שווים מהספר של אורי שביט:
מתוקים טבעוניים לפסח
מנות נבחרות מהספר "המטבח הטבעוני שלי" 

אין לה עבודה קבועה ואין לה לו"ז סגור, ובכנס הטבעונות האחרון (שנערך ב־9.3) היא ייצגה קבוצה שמנסה להפיק תוכנית "מאסטר שף" טבעונית וזכתה בתחרות הקמפיין המוצלח, אבל אפילו הפרויקט הזה לא סגור סופית. עם זאת היא בטוחה שהיא יודעת לאן מועדות פניה: "כשהפכתי לטבעונית התהפכו עליי השמים. התפטרתי מהעבודה (כעיתונאית ב'על השולחן'), איבדתי חלק מהזהות שלי ולא ידעתי מה יקרה איתי, זה היה מפחיד. מאז הכל פשוט מתגלגל ואני כל הזמן מבשילה לשלב הבא. אני עושה עכשיו הרבה שיתופי פעולה עם משרד התיירות ומשרד החוץ. ביקרתי בקופנהגן ואני בדרך לנורבגיה לצורך הרצאות. הטבעונות היא באמת סוגיה בוערת בכל מקום, אפילו ממשלת סין הציבה יעד להפחית בשר ב־50 אחוז עד 2030".

הצצה ראשונה לספר החדש, כדורי טופו ברוטב לימוני. אורי שביט. צילום: טל סיון-צפורין
הצצה ראשונה לספר החדש, כדורי טופו ברוטב לימוני. אורי שביט. צילום: טל סיון-צפורין

ובעוד אנחנו מדברות על המהפכה, "הארץ" מפרסם לאחרונה כתבה שהיקף מכירת הבשר גדל בשנים האחרונות.

"אוי נו, לא טרחתי לקרוא את כתבת ההתרסה הזאת ולבחון את הנתונים. זה הגיוני שרוכשים יותר בשר, כי צריכת המזון כולה גדלה, אבל אם תשווי איפה רואים גידול משמעותי יותר, בתחום הבשר או במכירת הסויה, תגלי שהסויה עלתה במאות אחוזים שזה מטורף והרבה יותר מהגידול בצריכת הבשר. אם תסתכלי איפה חברות המזון משקיעות תגלי את השוק הטבעוני. תנובה השיקה ארבעה סוגי יוגורט מסויה ומיד הוסיפה עוד שלושה טעמים. לפני 15 שנה מי שרצה חלב סויה היה צריך לגשת לבית מרקחת לרכוש אותו, כיום במכולת שלי ברמת גן תמצאי קיר שלם של חלבים טבעוניים. הקיר הזה שם בגלל הביקושים הערים. נראה לי שזה חלק משינוי מהותי – צרכנים לא מוכנים שילעיטו אותם במידע לא נכון ועוברים לאוכל טבעוני".

הספר אמור לעזור להם לעשות את השינוי?

"היה לי ברור שיהיה ספר בישול עוד כשהבלוג עלה לפני שש וחצי שנים, אפילו שכאשר הפכתי לטבעונית לא כתבתי מתכונים. אמנם למדתי בבית הספר בישולים – בישול וקונדיטוריה – אבל הרגשתי שאני לא ראויה לכתוב מתכונים. השינוי החל כשבאתי לשפים שהכרתי וביקשתי מהם משהו לאכול. טבעונות הייתה באותם ימים המילה ההפוכה לקולינריה של פודיז, זה היה הדבר הסגפני הזה של הנבטוטים והזרעונים. אז בהתחלה השפים היו מכינים לי מנה במיוחד והם הבינו שאפשר לעשות אוכל טבעוני טעים ומגוון, ואז פרסמתי את המתכונים בבלוג והיו תגובות נלהבות, ופתאום התברר שהיה נתק בין שפים ומסעדנים לקהל טבעוני שרצה אוכל טוב ולא להסתפק בפסטה ברוטב עגבניות בלי גבינה".

הצצה שנייה לספר החדש, ירוקים מוקפצים עם אבוקדו ולימון. צילום טל סיון-צפורין
הצצה שנייה לספר החדש, ירוקים מוקפצים עם אבוקדו ולימון. צילום טל סיון-צפורין

ואז התחלת להפיק ארוחות כאלה בעצמך?

"ב־2012 מאיר אדוני יזם ארוחת טעימות מפוארת של שמונה מנות בכתית על טוהרת הצומח וליוויתי אותו. אז הבנתי את עוצמות הביקושים; הייתה לארוחה הזאת ווייטינג ליסט מטורפת והמקום היה מפורק. פניתי גם לדיוויד פרנקל מפרונטו ואמרתי לו: בוא נעשה ארוחה. לנוכח הביקושים מיד עשינו עוד אחת, וזה היה בום, עם המון התרגשות. אחר כך היו ארוחות במסעדות נוספות ועכשיו אני עושה ארוחות בזאפה עם אסף אמדורסקי".

בדרך הייתה אפיזודה של מיס קפלן. מה חשבת כשלקחת נכס שבעבר הייתה בו מסעדת בשר שכשלה ופתחת מסעדה טבעונית?

"זה פשוט היה מפתה מדי, לקחת בר בשרים שהיו בו גיליוטינות לקרניבורים כבדים ולהפוך אותו לפופ אפ על בסיס צמחים בלבד. אם זה לא היה פופ אפ לא הייתי נכנסת לזה, אבל זה הצליח ובמקום שלושה חודשים פעלנו תשעה. הרגשתי אז שהגיע הזמן למסעדה אמיתית לטבעונים עם כל החוויה שבבילוי, עם שירות טוב, מוזיקה שווה, עיצוב מושקע וקוקטיילים. עכשיו יש הרבה כאלה, למשל באנה, ננוצ'קה ואלגריה, אבל אז זה היה ראשוני".

נהנית יותר, אורי שביט. צילום טל סיון-צפורין
נהנית יותר, אורי שביט. צילום טל סיון-צפורין

הספר שלך מאוד מעוצב, עם צילומי מנות שבאמת מתחשק לטעום ולבשל, אבל אם בחרת ללכת על הקו הנהנתני של המטבח הטבעוני ורצית להתנתק מהארומה הבריאותנית נבטוטנית, למה פתחת את הספר בהסבר של תזונאית?

"כי לפני שמתחילים עם הפאן רציתי לפרק פחדים. אנשים חושבים שטבעוני זה יקר, לא טעים, מסובך להכנה ועלול לפגוע בבריאות. רציתי שיהיה ברור שזה ממש לא נכון ושתזונה טבעונית היא יותר בריאה ממה שרוב האנושות אוכלת כיום, ואחרי שנוריד מהשולחן את החששות והספקנות אפשר להתחיל ליהנות. אנחנו יודעים שאמנם רק חמישה אחוזים מהציבור הם טבעונים אבל 30־40 אחוז מפחיתים בשר וחלב, מה שאומר שהנושא נוגע בכל בית. לכן יש צורך בספר שינגיש את הנושא לקהל הרחב, עם המון טיפים והסברים ולא רק מתכונים, למשל איך עושים קציצה בלי בשר ובלי ביצים, איך מעמיקים טעמי ירקות ואיך אופים בלי חמאה. הספר צריך לתווך את הקפיצה התודעתית שחביתה היא מלשון מחבת, קרפצ'ו היא שיטת חיתוך, ואפילו המילה בשר נוכסה על ידי הקרניבורים אבל אפשר גם להגיד בשר הפרי".

כן יש גם מתוק, מוס דובדבנים וקרם שוקולד. אורי שביט. צילום טל סיון-צפורין
כן יש גם מתוק, מוס דובדבנים וקרם שוקולד. אורי שביט. צילום טל סיון-צפורין

אז הדרך לטבעונות עוברת במרגרינה?

"תודה לאל, עכשיו כבר לא"

"המטבח הטבעוני שלי", הוצאת תכלת, 192 עמ', 128 ש"ח.