מדוע צעירים עדיין לא מגיעים לשכונת התקווה?

אנחנו בשוק ששוק התקווה עוד לא הצליח להרים את כל השכונה. האוכל טוב, הנדל"ן זול, התחבורה נגישה ויש מלא איברים פנימיים וצ'יקי ארד אחד - רק חבל שהכל מהצד הלא נכון של איילון

מעדני עופר. צילום: אנטולי מיכאלו
מעדני עופר. צילום: אנטולי מיכאלו
20 באוגוסט 2015

נהוג לתפוס את שכונת התקווה כמיצג סטטי של הזנחה וקיפוח, שבו כל הסטריאוטיפים על הוויי המעברה קופאים על שמריהם. אף שהשכונה משנה את פניה כל הזמן ואוכלוסיות חדשות נכנסות אליה גם עכשיו, עדיין לא מדובר בהגירה של צעירים ממרכז העיר. היום אלו מבקשי המקלט שמשנים את פני השכונה. המחירים, עדיין, נמוכים בטירוף.

קראו עוד: המדריך המלא לשוק התקווה

"התקווה זה הצד הנכון של איילון", אומר רועי צ'יקי ארד, סמל שינקינאי בעברו ותושב השכונה כיום. "אנשים בקצב אחר – אדם בתקווה הולך אחרת מאדם בדיזנגוף – ויש שוק ברמה גבוהה וכמות טיפוסים אינסופית שקצת מזכירה לי את באר שבע. יש כאן הרבה יצירתיות ואלתור. זו גם שכונה במובן השכונתי ועם זאת היא עירונית מאוד, עם הבלגן של עיר. לי קשה עם יותר מדי שלווה, אף שהרחוב שלי די כפרי. חוץ מזה, קו 16 מביא אותך במהירות לים או לשוק לוינסקי. הבעיות הן הזנחה קשה בכל רמה, שמתבטאת גם בכך שהוחלט שמסלול הנחיתה של המטוסים יעבור דווקא מעל השכונה".

"לפני 25 שנה היה לי חלום", מוסיף הסופר דודו בוסי, מילידיה המפורסמים של השכונה. "חשבתי שמכיוון ששכונת התקווה היא חלק מתל אביב, היא תהפוך להיות יקרה כמו כרם התימנים ונווה צדק. זה לא התממש כי האוכלוסייה המוחלשת קיבלה אוכלוסייה עוד יותר מוחלשת. שום דבר לא יחזיר את האופי המיוחד שהיה לה לפני 50 שנה' ככה שאם יגיעו אליה אוכלוסיות חזקות יותר זה יכול רק לתרום".

לחם בוכרי. צילום: אנטולי מיכאלו
לחם בוכרי. צילום: אנטולי מיכאלו

אז מדוע צעירים מסרבים להתמקם בתקווה? לטענתו של תומר שרעבי, מתווך דירות ותושב ותיק, התקשורת הוציאה לה תדמית שאיננה תואמת את המציאות. "יש בעיות עם הפליטים, אני לא מכחיש, אבל התקווה היא לא מקום מסוכן כמו שאומרים שהיא", הוא מסביר. "מבקשי המקלט לא מהווים בעיה כלכלית, הם אפילו תורמים לשכונה מהבחינה הזאת. יש פה קווי אוטובוס למרכז, מוניות שירות, רכבת במרחק הליכה. הילדים שלי לא רוצים לעזוב את השכונה, ויש להם אפשרות לעזוב".

הסאלוף. צילום: אנטולי מיכאלו
הסאלוף. צילום: אנטולי מיכאלו

אפשר להגיד שג'נטריפיקציה בתקווה היא עניין של כמה שנים?

"יש כאן בנייה חדשה של יזמים שמשקיעים מיליוני שקלים ומייעדים את הדירות למשפחות. אלה לא אנשים שעושים את זה כתחביב, הם מבינים שיש כאן מקום לעוד הרבה צעירים. אין ספק שיש פה פוטנציאל שעדיין לא מומש לגמרי. המחירים בעשור האחרון עלו כמעט פי שניים, אבל הם עדיין נמוכים ביחס למחירים בשפירא".