בדרך למדינת גלעד: זה רגע מכריע. הצביעו למען הבנות והאחיות שלנו

מחאת הנשים בתל אביב, אוגוסט 2020 (צילום: שלומי יוסף)
מחאת הנשים בתל אביב, אוגוסט 2020 (צילום: שלומי יוסף)

הגענו למצב שבו, רגע לפני עוד בחירות לכנסת, זכויות שחשבנו שהן מובנות מאליהן כבר אינן כאלו, וישנן כמה וכמה מפלגות עם תכניות אופרטיביות לבטל כליל את הזכות שלנו לבחור מה לעשות בגופנו. זה הזמן לעמוד מולן // טור דעה

24 באוקטובר 2022

"הפלה – זו הזכות שלי". משפט כל כך פשוט שגם, למרבה המזל, עדיין תואם את החוק בישראל. ובכל זאת, חברת אגד סירבה לפרסם את השלטים שלנו עם המסר הפשוט הזה על האוטובוסים שלה. כן, לא טעיתם – אלו אותם אוטובוסים שעליהם מופיעות כבר שנים המודעות הטריגריות של אגודת אפרת, שמתנגדת להפלות ועוסקת בהפחדה של נשים ונערות ועירעור על שיקול דעתן.

הצנזורה של אגד אמנם הופכת את החברה למועמדת מובילה לתואר חברת התחבורה של מדינת גלעד (יבורך הפרי), אבל למרבה הצער אגד לא לבד. את הרעיון לקמפיין, עם שלטים שירוצו על אוטובוסים בשבועיים שלפני הבחירות לכנסת, הגינו כשנתקלנו בתגובות המפחידות של כמה מנבחרי הציבור בארץ לשני דברים שקרו כמעט במקביל: אצלנו בישראל, משרד הבריאות אישר רפורמה חשובה שנועדה להקל על הנשים הפונות לוועדות להפסקת הריון ובארצות הברית בית המשפט העליון ביטל את זכותן החוקתית של נשים לבחור בהפלה. חברי כנסת מכהנים התייחסו לרפורמה כאל "רישיון לרצח עוברים" והצהירו על כוונתם לבטל אותה ולבטל את האפשרות לבחור בהפלה בישראל – בדיוק כמו באמריקה.

הפעם בוחרות בזכויות שלנו? מתוך הקמפיין של "זזים"
הפעם בוחרות בזכויות שלנו? מתוך הקמפיין של "זזים"

התחזקות הכוחות השמרנים והקיצונים בישראל אינה מתבטאת רק ביחס לזכותה של האשה על גופה: ישראל נותרה אחת המדינות הבודדות בעולם שאינה חתומה על אמנת אסטנבול, שפועלת נגד אלימות כלפי נשים ורק לפני חודש מועמדת לכנסת שילהבה התנפלות אכזרית על ילד טרנסג׳נדר בן 8. לצד זה, פרקטיקות של הפרדה בין נשים וגברים במרחב הציבורי הולכות ומתרחבות ואפילו כאן בתל-אביב העירייה פרסמה בקיץ אירועים מסובסדים בהפרדה החל מגיל 3 (!).

פעמים רבות אומרים לנשים או לקהילת הלהט"ב, שעכשיו זה לא הזמן. שעדיף שנשב בשקט כי יש דברים יותר חשובים שמוטלים על הכף. כי המצב פה לא כזה רע בסך הכל. אם תבקשו יותר, יקחו לנו גם את מה שיש. ובכלל – מה אכפת לך מה הם עושים בקהילה שלהם? רק שזה לא עובד ככה. גורמי החושך הקיצונים פועלים כל השנה כדי לקדם את האג'נדה שלהם ולא מחכים שאנחנו נגלה להם מה היעד הבא. כך הגענו למצב שבו, רגע לפני עוד בחירות לכנסת, זכויות שחשבנו שהן מובנות מאליהן כבר אינן כאלו. באווירה הציבורית הזו, היה לנו ברור שזה הזמן לעמוד על הזכויות שלנו. למזלנו אגד היא לא חברת התחבורה היחידה בשוק והשלטים שלנו פורסמו על קווי תחבורה ציבורית ברחבי גוש דן – תל-אביב, בת-ים, פתח-תקווה, רמת-גן ובני-ברק וירוצו עד ליום הבחירות.

זכויות נשים הן נייר הלקמוס של הדמוקרטיה. צעדת השרמוטות 2019 (צילום: שיר חכים)
זכויות נשים הן נייר הלקמוס של הדמוקרטיה. צעדת השרמוטות 2019 (צילום: שיר חכים)

בכל העולם, זכויות נשים וזכויות להט"ב הם נייר הלקמוס של הדמוקרטיה. לפעמים קל מאוד לזהות אם אנחנו בצד הנכון של הספקטרום – לכולנו ברור למשל שהנשים האמיצות, גלויות השיער באיראן נלחמות על זכויות בסיסיות ועל עצם קיומה של דמוקרטיה. אבל לפעמים, כמו אצלנו, קשה יותר להכריע. מצד אחד, אושרה הרפורמה הנחוצה בוועדות להפסקת הריון. מצד שני, ישנן כמה וכמה מפלגות בינוניות פלוס, עם תכניות אופרטיביות לבטל כליל את הזכות שלנו לבחור מה לעשות בגופנו. אנחנו ברגע מכריע, שבו אנחנו חייבות וחייבים להשמיע את קולנו – למען הבנות שלנו, האחיות שלנו, למעננו.

>> רלוקה גנאה היא מנכ"לית זזים – קהילה פועלת