הפערים גדלים: רק 3 מתוך 16 רחובות חדשים בעיר – על שם נשים

גשר יהודית
גשר יהודית

עיר ליברלית ושוויונית? החלטות העירייה האחרונות מוכיחות בדיוק ההיפך ומנציחות פער כללי בלתי נתפס של מאות רחובות על שם גברים ורק 68 על שם נשים (אחרי התוספת האחרונה). בעירייה מסבירים: "מודעים לפער ולכן יותר נשים ראויות תונצחנה בעתיד"

24 באוגוסט 2021

16 רחובות בתל אביב-יפו קיבלו השבוע שמות חדשים וזאת בהחלט סיבה ראויה למסיבה. אז התקלחנו, התאפרנו וצחצחנו את נעלי הריקוד רק כדי לגלות שמתוך 16 הרחובות שלפני כן נקראו במספרים – רק 3 נקראים על שם נשים. כן, מה ששמעתן – 3 מתוך 16. למה? שאלה טובה.

דליה רביקוביץ (צילום: עינת אנקר, לע"מ)
דליה רביקוביץ (צילום: עינת אנקר, לע"מ)

כך או אחרת קבלו את הרחובות דליה רביקוביץ, ד"ר ויקי שירן ופרופ' פנינה זלצמן – בחירות ראויות ומכובדות ביותר, אבל למה רק הן? מדוע העירייה מתעקשת לשמר את הפער המגדרי לטובת גברים בשמות הרחובות בעיר? לפי בדיקת פרויקט "רחוב משלה", המבקש להציע מועמדות ראויות לשמות הרחובות (כתבנו עליו פה), היחס בין גברים לנשים בשמות הרחובות הוא 65 לעומת מעט פחות מאלף לטובת הגברים, בין 800 ל-900 בערך. אחרי החלטות ההנצחה האחרונות הכמות תעלה ל-68 נשים בסך הכל. אגב, תשע מהנשים המונצחות חולקות את הרחוב עם בעליהן.

המצב אמנם לא שונה בשאר הערים בארץ, אבל בכנות? מעיריית תל אביב אנחנו מצפות ליותר. עירייה שחרטה על דגלה ערכי שוויון אך מפספסת הזדמנות אחרי הזדמנות לממש את אותם ערכים בפועל לא יכולה להתהדר בהם. נכון שתל אביב מנציחה את הנשים שלה לא רק בשמות הרחובות אלא גם בשמות מוסדות כמו גשר יהודית, בית ספר לחינוך מיוחד בשכונת לבנה על שם עופרה חזה, רחוב 3784 ייקרא ע"ש נאדיה חילו ושני בתי ספר חדשים יקראו על שם שושנה דמארי ויפה ירקוני, תוספות שהיו מתוכננות ובמקרה או שלא ההודעה עליהם יצאה לאחר שהצגנו שאלות לעירייה על הפערים המגדריים בשמות הרחובות.

בשורה התחתונה: זה פשוט לא מספיק ולא מספק. כשאנחנו הולכות ברחובות הקרויים ברובם על שם גברים, רובינו קולטות את המסר השקוף שהעיריה מעבירה לנו: אתן לא חשובות מספיק להנצחה.

ואלה שמות הרחובות החדשים: ד"ר ויקי שירן, יוסי בנאי, דליה רביקוביץ, פרופ' אבנר שאקי, ישראל טל, ד"ר כרמי יוגב, יצחק (זיקו) גרציאני, פרופ' פנינה זלצמן, הרב יעקב טראב, משה ז"ק, משפחת חלפי, אפרים קישון, אליהו גלעזר, משה שלוש, אלכסנדר עזר יבזרוב ופרופ' ישעיהו ליבוביץ.

מהעירייה נמסר כי "תל אביב-יפו הינה עיר ותיקה ומרבית השמות ניתנו לרחובותיה לפני עשרות שנים. בעירייה קיימת רשימה ארוכה של אישים אשר אושרו לקרוא רחוב על שמם, אך בשל מיעוט מספר הרחובות וסירוב של חלק מהמשפחות למיקום המוצע (הנוהל מחייב את הסכמתן) טרם הסתיימה מלאכת ההצמדה בין השמות שאושרו לרחובות הקיימים. משכך, לא אושרו שמות חדשים להנצחה הן של גברים והן של נשים והרחובות האחרונים שנקראו הם בהתאם לרשימה שאושרה בעבר. למותר לציין, כי מרבית רחובות העיר במהלך 112 שנות קיומה נקבעו כאשר המרחב הציבורי הורכב רובו ככולו מגברים. עם זאת, מאז כניסתו של ראש העירייה הנוכחי לתפקידו, נותנת ועדת השמות וההנצחה העדפה מתקנת וקדימות לקבוצות כמו נשים ובני הקהילה הערבית ביפו. העירייה מודעת לפער ולכן יותר נשים ראויות תונצחנה בעתיד ואנו נמצאים בתהליך מיפוי מגדרי של כלל הרחובות בעיר".