בג"ץ קבע היסטוריה: בני זוג מאותו המין יוכלו לאמץ ילדים בישראל

מצעד הגאווה 2023 (צילום: שלומי יוסף)
מצעד הגאווה 2023 (צילום: שלומי יוסף)

קשת בענן בלב הסערה: דווקא בימים סוערים כאלו, בהם הוא שוב עומד בפני מתקפה, בית המשפט הגבוה לצדק הגיע להכרעה היסטורית פה אחד, ובני זוג להט"בים יוכלו לאמץ ילדים גם במדינת ישראל על בסיס החוק הקיים. "בזמן שממשלות ישראל לדורותיהן הפלו והסיתו נגדנו רק בגלל מי שאנחנו, שוב מוכיח ביהמ"ש העליון את חשיבותו בהגנה על הזכויות שלנו"

היום הוא יום היסטורי: בית המשפט העליון קבע פה אחד כי בני זוג מאותו המין זכאים לאמץ ילדים בישראל. ההכרזה המרגשת הגיעה בעקבות עתירה שהגישו האגודה למען הלהט"ב בישראל, יחד עם המרכז הרפורמי והבית הפתוח לגאווה ולסובלנות בירושלים, אשר דרשה לאלץ הכרעה על סוגיה שעומדת באוויר כ-6 שנים, סביב סעיף 3 לחוק אימוץ ילדים, התשמ"א-1981.

הסוגיה שנפתרה היום היא אחד התנאים הקבועים בסעיף 3 לאימוץ ילדים, הקובע כי "אין אימוץ אלא על ידי איש ואשתו יחד". עד כה הפרשנות שהייתה נהוגה בידי מדינת ישראל היא שבהתאם לסעיף זה, רק זוגות הטרוסקסואליים זכאים וכשירים לאמץ, ולכן מקרים בהם זוג מבני אותו המין שמעוניין לאמץ התאפשרו רק באופן חריג, ובהתאם לסעיפים אחרים – וכך זוגות מאותו המין נכנסו לתמונה רק במקרים נדירים במיוחד, בהם משום מה לא ניתן למסור את הילד לאימוץ לבני זוג הטרוסקסואלים. לא יודעים מתי זה קורה, אולי כשהילד אלרגי לשלמה ארצי. העותרים טענו שאפשר לפרש את החוץ כך שגם בני זוג מאותו המין יהיו זכאים לאמץ, ובג"צ – כאמור – הכריע לטובתם.

קרב אחד פחות. מצעד הגאווה 2021 (צילום: עומרי אליהו/שאטרסטוק)
קרב אחד פחות. מצעד הגאווה 2021 (צילום: עומרי אליהו/שאטרסטוק)

כך, למעשה, הגיע השוויון באימוץ אחרי עיכוב מצד המדינה – עתירה קודמת באותו נושא כבר הוגשה ב-2017, אבל בג"צ הסיר אותה מסדר היום לאור התחייבותה של המדינה לפעול לתיקון החוק כדי שתוסר ממנו ההפליה. המדינה, כמעט ראוי לציין, לא קיימה את ההבטחה, ואחרי שבג"צ קיבלו מהם הצהרה כי "אין אופק חקיקתי להסדרת הסוגיה", החליטו בבית המשפט להגיע להכרעה, ולפרש את החוק הנוכחי ככזה שמאפשר אימוץ גם לבני זוג מאותו המין. גם היועצת המשפטית לממשלה הביעה בעבר את עמדתה כי ניתן לפרש כך את החוק הקיים.

"זה ניצחון היסטורי והישג פורץ דרך שנותן טיפה של אור ותקווה בימים קשים אלו", נכתב בהודעה מהאגודה למען הלהט"ב בישראל. "כבר שנים שאנחנו נאבקים ונאבקות שיראו בנו שווים ושוות באימוץ ילדים ובהקמת משפחה בישראל, בזמן שממשלות ישראל לדורותיהן הפלו והסיתו נגדנו רק בגלל מי שאנחנו, שוב מוכיח ביהמ"ש העליון את חשיבותו ובהגנה על הזכויות שלנו".