לידיעת יסמין מועלם: הסדרה על בלנסיאגה היא הוט קוטור טלוויזיוני

הלילה תלבשי לבן. "כריסטובל בלנסיאגה". צילום: יח"צ דיסני+
הלילה תלבשי לבן. "כריסטובל בלנסיאגה". צילום: יח"צ דיסני+

במיני-סדרה "כריסטובל בלנסיאגה", שזמינה בדיסני+, יש אלגנטיות נטולת יומרה שהולמת את יצירתו של המעצב המצליח. ולמרות שכיף מאוד לשחק במשחק הניימדרופינג של עולם האופנה, הסדרה דווקא מעוניינת הרבה יותר לבחון את הדמות החידתית שבמרכזה

30 בינואר 2024

מתח מתמיד בין עבר, הווה ועתיד מלווה את ששת פרקי הסדרה "כריסטובל בלנסיאגה", דרמה תוצרת ספרד שעלתה השבוע בדיסני+. קודם כל, כי הסדרה נעה בין סיפורו ההיסטורי של אחד ממעצבי האופנה פורצי הדרך והחשובים ביותר של המאה העשרים לבין סיפור המסגרת של ראיון עיתונאי נדיר שלו, שהתקיים לאחר פרישתו והיעלמותו מהעין הציבורית. בכל אחד מהסיפורים האלה חוזר ועולה חוסר הרצון, ואולי בעצם חוסר היכולת שלו, ליישר קו עם מגמות שהלכו והתחזקו לאורך העשורים בתחום שבחר לעצמו.

>> חכו לטוויסט: חשבתי שהנה, הולכים להרוס עוד קלאסיקה. ואז התאהבתי

הוא נמנע ממסיבות, אירועים חברתיים וראיונות לתקשורת, כל דבר שעלול להפוך אותו לדמות אייקונית ומוכרת שהקהל יזהה ויזדהה איתה. חשוב לא פחות – הוא התעקש לכוון לקהל אליטיסטי. גם כשבתי האופנה האחרים כבר הבינו שמדובר בצעד הכרחי להישרדותם, בלנסיאגה סירב לייצר אופנה מוכנה ללבישה ודבק בהוט קוטור ובאופנה יקרה מאוד המבוצעת בדייקנות אינסופית. בן דמותו בסדרה, בגילומו של אלברטו סאן חואן, מבצע הפרדה נוקשה בין אופנה לשיווק.

ההחלטות האלה מוסיפות עוד רובד של מתח בין-תקופתי לסיפור. הרי הצופים בשנת 2024 מקשרים את השם "בלנסיאגה" עם בית האופנה העכשווי, חובב הגימיקים ושיתופי הפעולה המתוקשרים. זה עדיין לא מותג לגמרי נגיש, אבל האליטות של היום נראות אחרת – פחות כמו משפחות מלוכה ונשות החברה הגבוהה, יותר כמו קארדי בי שמזכירה באחד הלהיטים שלה דגם נעליים אייקוני של המותג, בתיאור "אלה שנראות כמו גרביים". בלנסיאגה הוא כיום אחד מהמותגים החזקים בעולם, אבל גם כזה שמזוהה עם פריטים כמו חצאית דמוית מגבת, או תיק בצורת שקית תפוצ'יפס, שיתוף פעולה עם קניה ווסט, וגם השערורייה האחרונה שהובילה להאשמות בתמיכה בפדופיליה והתעללות בילדים.

כריסטובל בלנסיאגה, לעומת זאת, הוא שם שמתקשר לאופנה חדשנית, פיסולית וניסיונית. הסדרה מתרחשת ברובה בין סוף שנות השלושים לשנות השבעים, בהן בנה לעצמו המעצב יליד ספרד שם ומוניטין כאחד המעצבים החשובים ביותר בפריז ובעולם כולו. גם כשהקריירה שלו נמצאת בנקודות שפל, הקולגות שלו תמיד משבחים את יכולותיו כתופר שאין שני לו. יכולות החייטות העילאיות שלו איפשרו לו לבחון לאורך השנים כמה רחוק אפשר ללכת עם בד, כמה תפרים והאישה שלובשת אותם.

הסדרה מיטיבה להציג את בלנסיאגה כאדם עם סתירות פנימיות עמוקות. מצד אחד אדם שרוצה להתאים לכל לקוחה את הבגד שיגרום לה להראות הכי טוב, לא משנה איך נראה הגוף שלה, ומצד שני טיפוס אנטי סוציאלי, מריר ומתנשא, שהולך ומתנתק יותר ויותר מהעולם שסביבו. עליית האופנה המוכנה להמונים מדאיגה אותו, לטענתו, בגלל היעדר האינדיווידואליות, אבל חברתה קוקו שאנל מאשימה אותו בכך שהדאגה האמיתית היא לאינדיווידואליות שלו כאמן. או לדבריה, "מלך" שרוצה לשלוט בכל פרט בתהליך. הוא מתקשה להפנים שהבגדים שלו משמשים אנשים אמיתיים, ושעצם פועלת הלבישה הקשה, בהכרח משנה אותם. ברגעים הכי קשים הוא פוגע ומרחיק מעצמו גם את האנשים הקרובים אליו ביותר, משותפים עסקיים לבני הזוג שלו.

ששת הפרקים של "כריסטובל בלנסיאגה" ארוכים ואיטיים למדי, אבל כתובים היטב ומבוצעים ברמה טכנית מרשימה. יש בסדרה הזו אלגנטיות נטולת יומרה וישירה מאוד, שהולמת את יצירתו של הנושא שלה. כל פרק מתמקד בתקופה אחת דרך תמה אחת, מעולם האופנה הפריזאי בימי הכיבוש הנאצי דרך עיצוב שמלת חתונה עבור חתונה מלכותית ועד למפגש המאתגר של בלנסיאגה המבוגר עם מפעל בגדים בייצור המוני. השחזור ההיסטורי מרהיב ביופיו ונחמד להיתקל בה מפעם לפעם בדמויות מוכרות כמו כריסטיאן דיור או אודרי הפבורן, אבל הסדרה מדלגת בחינניות על הרבה הזדמנויות לניימדרופינג. מעניין אותה הרבה יותר לבחון את הדמות החידתית שבמרכזה, את הצדדים השונים באישיותו וגם את השינויים שעבר עולם האופנה בשנים המעצבות הללו.

ואם כבר להיכנס לעומק הדמות, הסדרה בהחלט לא עושה לו הנחות ומתמודדת גם עם נושאים נפיצים בחייו ובאישיותו. לא רק שהוא מוצג בה כדמות קשה לעיכול, הוא רק נעשה איש קשה יותר ויותר ככל שהשנים עוברות. למרות שיש בסדרה אהבה גדולה לאופנת עילית, ההחלטה הזו מונעת ממנה להפוך למוסר השכל טרחני על עולם האופנה העכשווי. חוסר היכולת של הגיבור שלה ליישר קו עם הזמנים המשתנים לא מתחיל ונגמר ביצירה שלו, ולרגעים מסוימים קשה לראות אותו מכשיל את עצמו פעם אחר פעם. התוצאה היא סדרה היסטורית שלא נופלת לנוסטלגיה ולהצגה רומנטית של הנושא שלה – לא סמל לתקופה או לרעיון, אלא דמות מורכבת ואנושית.
"כריסטובל בלנסיאגה", זמין עכשיו בדיסני+