"הפלח" מגיש אוכל טריפוליטאי בצהריים, והמבורגר עם כנפיים בערב

הרגשה של בית בכרם. שחר פלח. הפלח. (צילום: יעל שטוקמן)
הרגשה של בית בכרם. שחר פלח. הפלח. (צילום: יעל שטוקמן)

''כל סיר והזמן שלו'', אומר שחר פלח (כן, זה שם משפחתו). הוא לא ממהר, מערבב ובוחש, ומספר שלהרפתקה הצטרפו גם הוריו, זוג פנסיונרים בני שבעים שמגיעים לבשל יחד איתו במקום החדש. תכירו את המסעדה שמערבבת בין הישן של כרם התימנים לחדש של תל אביב

17 באפריל 2024

שחר פלח עבר לפני שש שנים לכרם התימנים, ומיד התאהב בשכונה. האנשים – ובעיקר התושבים הוותיקים – נכנסו ללבו, והוא הוקסם מאווירה, מניחוחות הבישול, מהעסקים הקטנים מעידן אחר ומהתחושה הביתית שהכרם העניק לו. באותה תקופה עבד פלח על הגריל של המבורגריות כמו "סוסו אנד סאנס" ו"עד העצם אקספרס", וכשהיה זקוק להשלמת הכנסה, החליט לבשל בסופי השבוע את המאכלים הטריפוליטאים עליהם גדל, לפי מתכונים מסורתיים של אביו.

>> שובו של Hoc בפלורנטין, ראמנייה של דין שושני ועוד חדשות אוכל

תחילה מכר לחברים ולשכנים בסופי השבוע, אבל השמועה אודות המפרום התפשטה, והעסק צבר תאוצה. פלח העניק לעצמו את השם "ג'חש", והחל לארח סועדים בחצר ביתו. הלקוחות הקבועים הפצירו בו לפתוח מקום משלו, אבל לפלח היה ברור שזה יקרה רק בשכונה אחת. נו, הכרם כמובן. כשהתפנה לוקיישן ברחוב מל"ן הוא ארז את הסירים, רתם לעניין גם את אמא ואבא פלח, ופתח בימים אלה להרצה את מסעדתו החדשה – "הפלח", שמחבר מחדש את שם משפחתו למשמעות המקורית – עובד אדמה. מה שכן, במקום החדש מסתתר גם טוויסט. זוכרים את ניסיון על גריל ההמבורגרים מתחילת הסיפור? נו בסדר, חכו רגע. 

אוכל חם, בית עוד יותר. הפלח. (צילום: יעל שטוקמן)
אוכל חם, בית עוד יותר. הפלח. (צילום: יעל שטוקמן)

כשנכנסים ל"הפלח", ריח הבישולים מדגדג בקצה האף הודות לסירים שיושבים על הכיריים, גועשים ועמוסים בכל טוב. בסירים תמצאו קלאסיקות טריפוליטאיות כמו קוסקוס עננים עם מרק ירקות (45 ש"ח), ומפרום שמוגש עם קוסקוס (65 ש"ח), ויש גם גרסה טבעונית על בסיס תפוח אדמה, כרובית, עדשים ועשבי תיבול (53 ש"ח). לצידן מוגשות מנות שמוכרות בעיקר למטיבי לכת, כגון תרנגולת בערמונים, שמוגשת עם רוטב מתקתק, בצל, תפוחי אדמה וערמונים (68 ש"ח), או טבחה ביל כמון – תבשיל שעועית ברוטב אדום עם בשר ותפוחי אדמה, שמוגש גם הוא עם קוסקוס (62 ש"ח). עוד בתפריט ניתן למצוא ייצוגים של מטבח ספרדי-יהודי, כמו סופריטו של צלי עוף שמוגש עם קוסקוס (62 ש"ח) או קובה סלק אדום עז, וקובה חמוסטה חמצמץ (55 ש"ח לשניהם).

מטריפולי לכרם. הפלח. (צילום: יעל שטוקמן)
מטריפולי לכרם. הפלח. (צילום: יעל שטוקמן)

בבדיקת טעימה (כי מה, לא נטעם?) התענגנו על הקוסקוס העדין, שניכר שיד מיומנת עומדת מאחוריו, וזה השתלב נפלא עם המפרום המנחם ועז הטעמים. המשותף לכל התבשילים הריחניים והמפתים הללו הם בישול ארוך, סבלני ואותנטי, שלא חוסך בתבלינים וגם לא מקצר תהליכים. "כל סיר והזמן שלו", אומר פלח. הוא לא ממהר, מערבב ובוחש, ומספר לי שלהרפתקה הצטרפו גם הוריו, פנסיונרים בני שבעים שמגיעים לבשל יחד איתו במקום החדש. איך זה לעבוד עם אמא ואבא? אני שואלת. "חלום", עונה בקצרה. ואז מוסיף: "זה חלום מכל הבחינות, כי באמת זו התגשמות חלום בשבילי לפתוח מקום. חוץ מזה, זו סיטואציה מאוד מורכבת לפתוח בה עסק, אז מזל שההורים נרתמו כי עם המחסור הנוכחי בטבחים מאוד קשה להתמודד, וזה מטורף שהם כאן איתי".

ווא, אתה נראה שונה בלילה. הפלח. (צילום: שחר פלח)
ווא, אתה נראה שונה בלילה. הפלח. (צילום: שחר פלח)

אבל זה לא הכל בסיפור המתוק הזה, כי ברגע שהסירים יורדים מהכיריים, אי שם בשעות אחר הצהריים, הגריל נדלק. החל משבוע הבא, אחרי שפלח יתמקם היטב, הוא יתחיל להגיש גם מנות ערב לתושבי הכרם, כמו המבורגר (הא! אמרנו לכם ששווה לזכור) נאה במיוחד, כנפיים מזוגגות, צ'יפס, סלט קיסר ונשנושים נוספים שמתאימים יותר לדרינק של שעות לילה. דבר נוסף שמדגיש פלח על המקום החדשה, כי חשוב לו "שהשכנים המבוגרים שלי יבואו לאכול כאן, ושירגישו פה בנוח" – המקום כשר. אמנם לא עם תעודה, כי הוא לא עושה זאת בשביל הרבנות, אבל האוכל צריך בעיניו להיות כשר בשביל תושבי השכונה הוותיקים. "הם חלק בלתי נפרד מהדבר הזה".

"הפלח", מל"ן 30, א'-ה' בין 11:00 ועד גמר הסירים, ו', 11:00 ועד שעה לפני כניסת השבת.
כשתחל בעוד כשבוע מתכונת ערב, המקום גם יהיה פתוח בין 18:00-01:00, עם האפי האוור עד 21:00 של 15% הנחה על כל התפריט