כולנו צריכים חבר עכשיו. וספציפית כולנו צריכים את שי אביבי

או, הנה עצה טובה. נורית גפן, "מוקד 11" (צילום מסך: כאן 11)
או, הנה עצה טובה. נורית גפן, "מוקד 11" (צילום מסך: כאן 11)

צפינו בשלושה פרקים של "מוקד 11", ועכשיו אנחנו רוצים ששי אביבי, נורית גפן ודורין אטיאס יהיו חברים שלנו. הפורמט המוצלח שבו סלבס מתכנסים במוקד טלפוני כדי לייעץ לאזרחים ואזרחיות מן השורה, נהנה בעיקר מעבודת ליהוק אדירה. והרגישות האנושית שמופגנת בו היא בדיוק מה שהיינו צריכות עכשיו

25 בינואר 2024

ההודעה לעיתונות של "מוקד 11", התוכנית החדשה של כאן 11, טורחת להבהיר ש-12 פרקי העונה הראשונה צולמו לפני ה-7 באוקטובר. זה לא באמת מפתיע. התוכנית, שבה מפורסמים ומפורסמות מתפעלים קו חם טלפוני ומנסים לסייע לפונות ופונים בשאלות והתלבטויות למיניהן, כנראה הייתה נראית אחרת לגמרי אם הייתה מצטלמת בתקופה האחרונה. לפחות בשלושת הפרקים שנשלחו לסקירה השאלות שהתקבלו היו שגרתיות יחסית, "אזרחיות" במהותן, וטוב שכך. כנראה שלא באמת היינו רוצים לראות את הראל סקעת מחלק טיפים לזוגיות בזמן מלחמה או את אנה ארונוב מייעצת למילואימניק שהעסק שלו על סף סגירה. 

>> אמת נגד כוח: שמאלנים, אתם אמורים לאהוב את "מנאייכ"

באופן מוזר, עצם הרעיון של "מפורסמים מייעצים לאנשים רגילים מה לעשות עם הבעיות שלהם" מרגיש כמו הדבר הנכון בזמן הנכון גם בלי שאלות אקטואליות. מצד אחד לוהקו לתוכנית אנשים מסוג מאוד מסוים – לא "סלבס" במובן הזוהר והלא נגיש של המילה, אלא פשוט טיפוסים מוכרים שהקהל אוהב וסומך עליו. דברנים, פטפטנים אפילו, עם דעות ברורות ויכולות להגיש אותן בצורה מבדרת. מאותו סוג שמתאים גם ל"מה שתגידו" (שי אביבי ונורית גפן, למשל, הופיעו בשני הפורמטים). מצד שני, זו תוכנית שהלב שלה הוא לא המפורסמים אלא הבעיות האישיות – של הפונים מהקהל או של המפורסמים שמזדהים איתם ולפעמים רואים בהם משהו מעצמם ומחייהם שלהם. 

משהו מעצמם. דורין אטיאס ושי אביבי, "מוקד 11" (צילום מסך: כאן 11)
משהו מעצמם. דורין אטיאס ושי אביבי, "מוקד 11" (צילום מסך: כאן 11)

נורית גפן, למשל, רואה את עצמה באישה שמתקשרת בפרק הבכורה כדי להתייעץ האם להיפרד מבעלה. האהבה שלה כלפיו כבר די התפוגגה, אבל היא התרגלה לרמת החיים הגבוהה שהוא מאפשר לה, ובסך הכל הוא חמוד ומקסים, אז למה לפגוע בו. גפן ממהרת לייעץ לה על פרידה, מה שמתבקש לגמרי מאישה שחיה לבדה כבר כמה עשרות שנים ומתייחסת לרווקות כמצב שבו אף אחד לא לועס לידך. חברה אחרת בפאנל המשיבים באותו הפרק היא דורין אטיאס, רווקה גם כן, אבל לא מאה אחוז שלמה עם זה. השיחה על רווקות בעד ונגד גולשת מעבר לשיחות הטלפון וממשיכה גם לשיחות פנימיות בתוך המוקד, שמלוות את הפרק לכל אורכו עד הטוויסט העגום בסיומו – הגילוי שהפרק צולם ימים ספורים לפני מותו של יהונתן גפן, הגרוש שמתואר על ידי נורית במילה "שיחיה, כי שנים רציתי שהוא ימות". 

בפרק אחר, שמתמקד ביחסי ילדים והורים, מנסה אורלי זילברשץ להציע פתרון מחוכם לאישה שאיננה מעוניינת להביא ילדים לעולם, אבל חיה יחד עם גבר שכן חולם להקים משפחה. היא מייעצת לה להציע לבן זוגה תהליך הקפאת ביציות כדי לדחות קצת את ההחלטה, אבל מתערערת מעט כשהקולגה שי אביבי מעלה בדיעבד את האפשרות שאותו בן זוג יביא ילד לעולם עם מישהי אחרת. מעבר לנוכחות הטלוויזיונית שכל מפורסם מביא איתו, אביבי הוא אחד הכוכבים הזוהרים של התוכנית דווקא כי הוא יועץ מוצלח למדי, מישהו שכיף להגיע אליו עם שאלה כי התשובות שלו רגישות, נטולות שיפוטיות ולעיתים יצירתיות. ההשתתפות שלו ב"מוקד" עושה חשק לפורמט שיתמקד רק בו – תוכנית אירוח שבה אביבי לוקח מישהו אחר לשיחת נפש תוך כדי טיול רגלי בטבע, נניח.

מרגיש כמו חבר. שי אביבי, "מוקד 11" (צילום מסך: כאן 11)
מרגיש כמו חבר. שי אביבי, "מוקד 11" (צילום מסך: כאן 11)

בכל אופן, הניסיון של זילברשץ לסייע לאחרים להתמודד עם ההורות גם הוא לא נשאר על הקו. בפרט נוגעת לליבה ההחלטה של המוקדן ליאור דיין להביא איתו לצילומים תמונה שלו עם אביו, אסי, שצולמה ביום לא לגמרי מאושר. סיפור הילדות של דיין, סיפור של נטישה וכמיהה לשובם של הוריו הביולוגיים, העסיק אותה עד כדי כך שהיא מחליטה לקחת את דיין הצידה ולהגיד לו שההחלטה שלו הייתה לא נכונה בעיניה – ושהגיע הרגע להסתכל לעתיד במקום לעבר.

נכון, הסיפור האישי-משפחתי של ליאור דיין, כמו זה של נורית ויהונתן גפן, כבר מוכר לנו לגמרי. הוא דובר אינסוף בראיונות, תוכניות טלוויזיה אחרות ואפילו כתבות מגזין חדשותיות, עד כדי שהקהל כבר יכול להרגיש שהוא עבר את התהליך הטיפולי בנושא יחד איתם. ובכל זאת, קשה שלא להרגיש חמימות נעימה בחזה למראה הניסיונות של זילברשץ לעודד את דיין להמשיך הלאה ולהסתכל על ההווה – הילדים והאבהות שלו – ולא על העבר – הילדות שלו עצמו. 

כולם משתדלים. דורין אטיאס ואברהם טל, "מוקד 11" (צילום מסך: כאן 11)
כולם משתדלים. דורין אטיאס ואברהם טל, "מוקד 11" (צילום מסך: כאן 11)

עבודת הליהוק כאן פשוט מעולה, והיא זו שמאפשרת לתוכנית להיות משהו מעבר לסתם בידור קליל. הטיפוסים שנבחרו הם לא בהכרח איי-ליסטרים או אפילו אנשים בעלי אישיות גדולה – לא דין אברהם טל כדין פצצת כריזמה כמו מאיה בצלאל עסיס – אבל המשתתפים ממוקמים טוב על הטווח שבין הכוכבות לגישה אנושית וכמעט טיפולית למתקשרים שפונים אליהם.

לא כל מוקדן או מוקדנית מעניקים עצות טובות באותה המידה, אבל כולם לפחות משתדלים לספק למתקשרים והמתקשרות אוזן קשבת, נחמה או חיבוק אוהב. לפעמים השיחה מסתיימת בלי עצה קונקרטית. לפעמים התשובה היא לא זו שהמתקשר רצה לשמוע כנראה, אבל הרגישות והאנושיות שבה התוכנית והמשתתפים בה פונים לסוגייה היא זו שעושה את ההבדל. היא גם זו שהופכת את המוצר הטלוויזיוני הזה לצפייה מתאימה מאוד לרוח התקופה. עם כל הכבוד למה שזה לא יהיה שקורה ב"כוכב הבא", זה לא בדיוק הזמן לספקטקלים נוצצים, אלא לשיחות אישיות חמודות עם חבר. או לפחות מישהו שמרגיש כמו חבר.
>> מוקד 11, ימי רביעי אחרי "מנאייכ", כאן 11