השקרים שמספרים לנו במסעדות, למרות שאנחנו יודעים שזה שקר

אני אגיד הכל בשביל הטיפ הנכון. שקרים במסעדות. צילום: Gettyimages
אני אגיד הכל בשביל הטיפ הנכון. שקרים במסעדות. צילום: Gettyimages

כולנו יודעים את זה, אבל עדיין מעמידים פנים במשחק שבו המסעדה מספרת לנו שקר יפה, ואנחנו אוכלים אותו יחד עם הקינוח, ועוד משלמים בסוף. אלו השקרים הכי גדולים שמספרים לנו מדי יום במסעדות. זה בסדר, אנחנו נמשיך לאכול שם כי אנחנו קהל שבוי

1 באפריל 2024

אנחנו מספקים לא מעט הנחות לשוק האוכל המקומי. התקופה קשה, המקצוע מאתגר ולהחזיק עסק בתל אביב זה בין לא שפוי ללא אפשרי. אבל גם עם ההנחות צריך להודות שיש כמה הרגלים שנשמח שיפטרו מהם, ובלא מעט מהמקרים, גם שקרים שנמאס לנו לשמוע. אל תקשקשו לנו במוח, אל תשקשקו לנו ת'ביצים, אל תעבדו עלינו בעיניים. כי אנחנו רואים הכל. אלו השקרים הכי נפוצים במסעדות, שנשמח להפסיק לשמוע.

>> הבאתי אוכל מהבית: הבת של אהרוני מלשינה על המתכונים המשפחתיים

1. "תרצו לשמוע על הספיישלים שלנו?"

לכל שבת יש מוצאי שבת ולכל תפריט יש דף קטן שמוצמד אליו עם רשימת ספיישלים, מנות נחשקות שהמלצר.ית יאיצו בכם להזמין כדי להתרשם מיכולת האלתור של השף. אלא שכשחומרי הגלם יקרים כל כך וכל פיסת משהו שנזרקת נרשמת בשורת ההפסדים, מנת ספיישל היא פיתרון דחק שמקובל על כולם – המסעדה לא מפסידה והלקוח מרגיש שזכה במנה מיוחדת. סועדים מנוסים יודעים להתרחק ממנות ספיישל, או לכל הפחות לבחון אותן בשבע עיניים. ובאותה הזדמנות, כשמקריאים לכם את הרשימה בעל פה אל תשכחו לבדוק מה המחיר. אנשים כבר אכלו כך כאפות כואבות בכיס.

קלמארי ולוביה (בלאק אייד פיז), מסוחררים זה בזו. מנת ספיישל AI
קלמארי ולוביה (בלאק אייד פיז), מסוחררים זה בזו. מנת ספיישל AI

2. "התפריט שלנו משתנה מדי יום"

אי אפשר להאשים את השפים שהם פוחדים להתחייב, כי מי יודע מה יהיה מחר. במציאות שבה מחירי הירקות מתנודדים כבורסה ברפובליקת בננות, קשה לעמוד מול הספק ולרכוש חסה או דג שיוגשו במחיר שערורייתי. מה עושים? מאלתרים. שזה סבבה, אבל קצת מעיק כשמתכננים לאכול בחוץ ואין מושג מה יוגש לשולחן. מזל שאפשר לדוג רמזים באינסטה.

כל הזמן משתנה. "התפריט" (צילום: יחסי ציבור)
כל הזמן משתנה. "התפריט" (צילום: יחסי ציבור)

3. "עשבים מליקוט"

כן, כי ממש יצאתם עם הנץ החמה לשדה הסמוך ללקט חוביזה ולשון הפר. מה שעובד אצל בשלניות בגליל נשמע מונפץ בתל אביב.

סיור ליקוט צמחי מאכל בתל אביב. צילום: מיכל ורשאי־ארלוק
סיור ליקוט צמחי מאכל בתל אביב. צילום: מיכל ורשאי־ארלוק

4. "כמו שסבתא הייתה מכינה"

עם המלחמה והקרייב האינסופי לאוכל מנחם יש לנו נטייה להאמין לכל קציצת שקר שהיא. עם כל הכבוד לסבתא ולנשות המשפחה – יצאנו לאכול בחוץ לא כדי לקבל את מה שיש בבית. תודו שהוספתם, עדכנתם ושיניתם ומבטיחים שלא נתבאס.

ומה אם סבתא שלכם קיבוצניקית. "מבצע סבתא" (צילום: יחסי ציבור/YES)
ומה אם סבתא שלכם קיבוצניקית. "מבצע סבתא" (צילום: יחסי ציבור/YES)

5. "הכול אנחנו מכינים כאן"

בואו לא נהיה תמימים, יש מעט מאוד מקומות שמסוגלים להכין הכול מאפס. עוד פחות מוכנים להודות בקיצורי דרך שנעשים במטבח. אז נאמר זאת כך, יונית: לערבב כמה סוגי רטבים ולקנות קינוחים מוכנים לא נקרא "הכנו לבד". אנחנו יודעים להעריך שקיפות וכנות ופחות מחבבים שמוכרים לנו לוקשים, בעבודת מכונה כמובן.

זה אני הכנתי הכל. גורי אלפי ב-"הטבח". צילום: חן הוד באדיבות yes
זה אני הכנתי הכל. גורי אלפי ב-"הטבח". צילום: חן הוד באדיבות yes

6. "הכול מקומי"

כשהממשלה מתירה יבוא עגבניות מירדן ושום מסין במחירי היצף שהורגים את החקלאים, מקומיות היא שקר לבן אך בולט. רחמינו נכמרים על השפים שבאמת מנסים, אך התוצרת המקומית פשוט דלה ויקרה מדי כדי להתבסס רק עליה.

כוכבת ישראלית בינלאומית, אבל כמה פעמים תראו אותה שם. עגבניית מגי (צילום: אנטולי מיכאלו)
כוכבת ישראלית בינלאומית, אבל כמה פעמים תראו אותה שם. עגבניית מגי (צילום: אנטולי מיכאלו)

7. "מנות שיירינג"

ובעברית: "תתכוננו לצאת מכאן רעבים ולחפש את השווארמה הקרובה".

ג'ואי לא חולק אוכל, וגם אנחנו. ג'ואי טרביאני, "חברים" (צילום: יחסי ציבור/NBC)
ג'ואי לא חולק אוכל, וגם אנחנו. ג'ואי טרביאני, "חברים" (צילום: יחסי ציבור/NBC)