לגלות את הגליל מחדש: האבות הרוחניים של האמנות בקיבוץ כברי

גן הפסלים באטליה שמי, קיבוץ כברי. צילום: שרית עוזיאל
גן הפסלים באטליה שמי, קיבוץ כברי. צילום: שרית עוזיאל

באחת הנקודות הכי צפוניות בארץ שוכנים שלושה מוסדות אמנות משמעותיים וחשובים, שגם משיקים החודש מקבץ תערוכות משותף. שלחו אותנו לגלות מקומות חדשים, אהובים ומרגשים עם בקבוק יין של Porta 6, וזוהי בדיוק ההפוגה שאנחנו צריכים עכשיו

4 בפברואר 2025

אנחנו רגילים לריכוז גבוה של אמנות במרכז הארץ, אבל מה אם נספר לכם שאחד המקומות הכי פוריים אמנותית נמצא דווקא בקצה הצפוני של המדינה, בקיבוץ כברי? נשלחנו לגלות מקומות אהובים ומרגשים על ידי האנשים שמביאים לישראל את היין הפורטוגלי פורטה 6, את חלקם אתם אולי כבר מכירים, אבל מה שגילינו זה שתמיד מעניין לגלות אותם מחדש ולפעמים בקבוק יין זה כל מה שצריך.

>> לאתר Porta 6 // וגם באינסטגרם // ואף בפייסבוק

קיבוץ כברי שוכן בגליל המערבי, ארבעה ק"מ ממזרח לנהריה. מזה שנים שפועלים בו שלושה מוסדות משמעותיים בתחום האמנות העכשווית: הראשון הוא הגלריה השיתופית היהודית-ערבית, שמציגה בשוטף תערוכות מעבודותיהם של אמניםות ישראלים וערבים עכשוויים. השני הוא אטליה שמי, חלל ששימש בעבר כסדנת הפיסול והציור של יחיאל שמי – בן הקיבוץ. החלל הוסב לגלריה שאותה מקיף גן פסלים רחב ידיים מעשה ידיו, המשקיף לנוף המרהיב של הגליל המערבי.

גלריה שיתופית כברי. צילום: אמיר ירחי
גלריה שיתופית כברי. צילום: אמיר ירחי

השלישי הוא מרכז גוטסמן לתחריט, סדנה להדפס ותחריט שהוקמה בשנת 1993, במבנה שבו שכן בעבר הסטודיו של הצייר אורי ריזמן – גם הוא בן הקיבוץ. במהלך השנים הפך המרכז למוקד עלייה לרגל לאמניםות ממדיות שונות שמגיעים ללמוד את טכניקת ההדפס והתחריט.

מרכז גוטסמן לתחריט בקיבוץ כברי. צילום: רוית שפר
מרכז גוטסמן לתחריט בקיבוץ כברי. צילום: רוית שפר

בשנה האחרונה, כמו מוסדות תרבות ואמנות רבים בצפון, פעלו החללים בצורה חלקית בלבד. עכשיו, עם החזרה של התושבים לקיבוץ, הם ישיקו (פתיחה ב-22.3) תערוכה חגיגית ומשותפת לשלושתם, שהיתה אמורה להפתח כבר בשנת 2024, אבל נדחתה עקב המלחמה. התערוכה, "מפגש מאוחר – אורי ריזמן ויחיאל שמי, מאה שנה להולדתם", היא אשכול של שלוש תערוכות, המתקיימות בשלושת מוסדות האמנות – הגלריה השיתופית, אטליה שמי ומרכז גוטסמן לתחריט.

אורי ריזמן, דיוקן דלית מניס רביב. צילום: הדר סייפן
אורי ריזמן, דיוקן דלית מניס רביב. צילום: הדר סייפן

התערוכה תעסוק במפגש אמנותי שבין האבות המייסדים של כברי בתחום האמנות הפלסטית – אורי ריזמן (1924–1991) ויחיאל שמי (1922–2003), ומציינת מאה שנים להולדתם ושבעים ושש שנים לקיבוץ. עתות משבר מבקשות חיפוש אחר יסודות רוחניים איתנים. היופי הפלסטי שהותירו ריזמן ושמי הוא מקור לתקווה, כוח על־זמני של אמנים בקהילתם, הממשיכים לפעול ולהפיץ אור שנים לאחר מותם.

ואחרי שסיימתם את הטיול בשבילי ההיסטוריה של האמנות הישראלית, אנחנו ממליצים על טיול בשבילי הקיבוץ, שהטבע בו נמצא בשיא עונת פריחתו. ומה מתאים יותר לטיול בטבע הפורח מבקבוק יין של פורטה 6? אולי רק שני בקבוקים.

הגלריה השיתופית היהודית-ערבית, אטליה שמי ומרכז גוטסמן לתחריט. להשיג בקיבוץ כברי
לאתר Porta 6 // אינסטגרם // פייסבוק