אלף חתכים: אנטומיה של דמוקרטיה מתפוררת מבפנים

העיתונאית מריה רסה. מתוך הסרט.
העיתונאית מריה רסה. מתוך הסרט.

הסרט על העיתונאית הפיליפינית מריה רסה (אשת השנה של טיים ב-2018) מתאר את מאבקה לחשוף את האמת מול מנהיג פופוליסט וחסר עכבות בתוך דמוקרטיה שברירית. התמונה שעולה ממנו מבהילה גם משום שהמהלכים מוכרים היטב מארצות נוספות

17 בינואר 2021

מיד אחרי שסיימתי לצפות בסרט התיעודי "אלף חתכים" נכנסתי לאינטרנט לבדוק מה שלומה של הגיבורה האנרגטית וחסרת המורא שלו, שכבשה את ליבי. גיליתי שלפני ימים ספורים הוגשה נגדה עוד תביעת דיבה, שלישית במספר, שנועדה להשתיק את המבקרת הראשית של נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה. תביעות קודמות שמתבררות עכשיו מאיימות להכניסה לכלא לשנים רבות.

מריה רסה הוכתרה ב-2018 כאשת השנה של המגזין טיים, והיתה לאחוקית של ג'ורג' ואמל קלוני שהקימו את קרן TrialWatch, העוקבת אחר פעילותם של בתי משפט ככלי דיכוי ברחבי העולם. רסה בת ה-57 זכתה בכיבודים האלה בשל עבודתה ב"ראפלר", אתר החדשות שייסדה בפיליפינים עם שלוש נשים נוספות. היא והעיתונאים שעובדים אתה עושים כמיטב יכולתם לגונן על הדמוקרטיה במולדתם, מלאכה שנעשתה קשה במיוחד מאז שדוטרטה עלה לשלטון ב-2016.

כידוע, בחסות המלחמה בסמים, הוא הכריז מלחמה גם על העיתונות החופשית. כש"ראפלר" חשף שהמשטרה רוצחת ברחובות עשרות אלפי נרקומנים אביונים, ולא נוגעת בסוחרי הסמים הגדולים, דוטרטה האשים את האתר בהפצת פייק ניוז והחרים את העיתונאים שלו, שנהגו לשאול שאלות קשות. הוא גם לא חשש לאיים עליהם בפומבי כשאמר "רק בגלל שאת עיתונאית את חושבת שאת פטורה מהתנקשות".

סרטה המרתק של רמונה ס. דיאז, שמוקרן במסגרת דוקוסטרים, עוקב אחר רסה וכמה מהעיתונאים שלה בעת מערכת הבחירות של 2019, כשדוטרטה מתעתד להעצים את שליטתו בסנאט באמצעות מחיקת האופוזיציה. אחד התחומים שנחקרו על ידי "ראפלר" הוא רשת הבוטים שהופעלו בפייסבוק על מנת להפיץ שקרים ושנאה, ותרמו להערצה הרחבה שיש לנשיא הפופוליסט במולדתו.

אמאל וג'ורג' קלוני במט גאלה 2018. חברים של רסה. צילום: גטי אימג'ס
אמאל וג'ורג' קלוני במט גאלה 2018. חברים של רסה. צילום: גטי אימג'ס

לדבריה של רסה, הדמוקרטיה השברירית בפיליפינים משמשת חברות כמו "קיימברידג' אנליטיקה" כמקרה מבחן לפני שהן מיישמות את מה שלמדו שם על מדינות מערביות. לצד הפרופילים המזויפים, יש לדוטרטה גם ליצנית חצר, הזמרת הפופולארית מוקה אוסון, שמפיצה את משנתו ברבים. אוסון שמחה להתראיין ל"אלף חתכים", ודמותה מצמררת לא פחות מזו של מפכ"ל המשטרה רונלדו "באטו" דלה רוסה, שבהוראת הנשיא (כפי שהוא עצמו אומר) מתמודד על מקום בסנאט. גם צאצאיו של דוטרטה בין המתמודדים.

זה סרט רחב היקף ודמויות, שמגיש לצופים אנטומיה של דמוקרטיה מתפוררת מבפנים. רסה מתארת את זה כ"מוות באלף חתכים קטנים" שמחלישים את הקורבן עד שאינו יכול עוד לעמוד על רגליו. התמונה מבהילה גם משום שהמהלכים מוכרים היטב מארצות נוספות המתגדרות כדמוקרטיות.

בנימין נתניהו ודונלד טראמפ. קווי דמיון (צילום: Gettyimages)
בנימין נתניהו ודונלד טראמפ. קווי דמיון (צילום: Gettyimages)

שיטותיו של דוטרטה דומות מאוד לאלה של הנשיא האמריקאי היוצא טראמפ, ורסה דואגת להצביע על כך. "זה אירוני שאף שאחותי ואני בחרנו לגור במקומות שונים, לשתי המדינות שלנו יש אותו סוג של מנהיג", היא אומרת בעת ביקור בניו יורק. "מאצ'ואיסטים, פופוליסטים, סקסיסטים במקרה הטוב, או מיזוגנים במקרה הרע. שניהם משתמשים בזעם ובפחד כדי להפריד ולמשול. הם יצרו פוליטיקה של שנאה".

ככל שהסרט מתקדם, הוא מתמקד יותר ויותר ברסה עצמה, ונעשה אישי ומותח מאוד, משום שאנחנו חרדים לגורלה של האישה העקשנית וזעירת הקומה. בסצנה מקסימה אחותה המטופחת מנסה לשכנע אותה ללבוש שמלה ולנעול נעלי עקב לטקס של מגזין "טיים". רסה מסרבת בעוז.

אבל מה שיותר מרשים זה שאחרי מסעותיה בעולם, רסה תמיד חוזרת לפיליפינים, בידיעה שהיא עלולה להיעצר שוב. בשיחה עם אחות אחרת, שחוששת שמריה תהפוך לקדושה מעונה, עולה השאלה האם תוכל להתמודד עם מאסר ארוך כמו שחוו עיתונאים במצרים ובאירן. "מה שיעניק לנו הגנה יותר טובה זה היעדר פחד, כי הגורם הראשון הוא להפחיד אותך," עונה רסה. "הדרך היחידה לא לפחד היא להבין את התרחיש הגרוע ביותר ולאמץ אותו".

4.5 כוכבים

"אלף חתכים קטנים" זמין לצפייה באתר של דוקאביב עד ה-31.1. הסרט נרכש לשידור גם ב-yes וב-HOT8 דוקו

מחר (ב', 18.1, ב-15:00) תתקיים שיחה עם במאית הסרט רמונה ס. דיאז והעיתונאית מריה רסה, גיבורת הסרט, יחד עם רייצ'ל לאה ג'ונס, ללא עלות. להרשמה לשיחה