תפוז ומצה: הסיבה שבגללה תרצו להניח תפוז בקערת הסדר בפסח

בין שלל הדברים שאתם לא מבינים מה הם עושים על צלחת הסדר, בחג הקרוב יתווסף לצלחת הזאת גם תפוז. מאיפה זה הגיע והאם זה קשור למאבק הפמיניסטי או למאבק הלהט"בי? מקלפים את המיתוס

תפוז בקערת סדר פסח (צילום: שאטרסטוק)
תפוז בקערת סדר פסח (צילום: שאטרסטוק)
28 במרץ 2018

 

בכל שנה, כשעה־שעתיים לפני שהסדר אמור להתחיל, נזכרים פתאום בבהלה המארחים שחסר להם אחד (לפחות) מהרכיבים שאמורים לשבת בצלחת הפסח – מרור, כרפס, חרוסת, זרוע וביצה. זה קורה בין היתר, כנראה, כי המסמן לא באמת מסמן את המסומן; הסמלים שנועדים להמחיש את סיפור יציאת מצרים ואת סבלם של בני ישראל בדרך, את המרירות והקושי שבעבדות, הדמעות שנשפכו, עבודת הפרך והקורבנות, לא באמת מצליחים להעביר את המסר, וכמו אלמנטים רבים בהגדה לא ממש מתחברים לימינו. השנה פשטה השמועה שישראלים רבים הולכים לאמץ מסורת אמריקאית רבת שנים (מהאיייטיז כזה) ולהוסיף לבלבול הזה עוד פרי שלא מסמן דבר: תפוז כתום.

>> כך לא תצאו תל אביבים מתנשאים בסדר פסח
>> הבדיחות הכי מאוסות בפסח. שיגעתם את ראבי!
>> שמלות אביביות מושלמות לפסח 

מה מסמל פרי ההדר, ולמה דווקא הוא יותר קשור אלינו משכניו שהיו שם תמיד? התפוז לא מסמל שום היבט בהגדה, אלא דווקא, כך נראה, את אלה שהושמטו והודרו ממנה ומהסדר. האגדה סביב הגעתו אל הצלחת מספרת על חוקרת היהדות האמריקאית סוזנה השל, בתו של אחד המנהיגים החשובים של התנועה הקונסרבטיבית בארצות הברית, שביקשה מהרב שלה שיאפשר לנשים לעלות לתורה בבית הכנסת. כדי להסביר לה עד כמה מדובר באירוע חריג ובלתי מתקבל על הדעת, השיב לה הרב: "אישה בבית מבית הכנסת היא כמו תפוז בקערת הסדר!". הסיפור הזה כנראה לא קרה, אבל זו כן הייתה השל שהובילה מהלך לשילובו של תפוז בקערת הסדר דווקא כדי לעורר הזדהות עם הקהילה הלהט"בית ולעודד את שילובה בקהילות הקונסרבטיביות.

צלחת הסדר, עם מקום גם לתפוז
צלחת הסדר, עם מקום גם לתפוז

"כפי שאנחנו מוציאים את הגרעינים מהתפוז כדי שנוכל לאכול אותו, כך צריך להוקיע את הגזענות, ההומופוביה והטרנספוביה מהקהילות שלנו ומהעולם היהודי כולו", מנסה להסביר הרב אליהו פרץ מקהילת סיני המסורתית־שוויוניות שפועלת בתל אביב. גם כאן, בארץ הקודש, בחלק מהקהילות המסורתיות־שוויוניות מונחים תפוזים בצלחת הסדר. "בכל סדר פסח, לצד סיפור ההגדה והמנהגים העתיקים אנחנו מספרים את הסיפור על איך נכנס התפוז אל הקערה. אצלנו אין מקום לאפליה ואימצנו אלינו את המנהג הזה באהבה". הרב פרץ מספר כי גם הוא האמין לאורך שנים לשמועות שנפוצו על מקור המנהג. "גם אני חשבתי כך עד ששוחחתי עם סוזנה עצמה והבנתי שזה לא נכון. האקט נועד להביע סולידריות עם הקהילה הגאה ולאו דווקא עם הנשים, אבל אנחנו ממש לא מתעלמים מפמיניזם".

סדר פסח כהלכתו (עם תפוז!) בקהילת סיני
סדר פסח כהלכתו (עם תפוז!) בקהילת סיני

בקהילה מצאו גם דרך משלהם להתייחס לנשים שהביאו אותנו עד הלום: על שולחן הסדר בקהילת סיני המקומית, לצד הכוס לאליהו הנביא המסמל את הגאולה, מונחת גם כוס למרים הנביאה. על פי המסורת, בעת שנדדו בני ישראל במדבר ליוותה אותם באר ניידת שקיומה נחשב לנס שחוללה מרים. "כל אישה סביב השולחן מוסיפה מים אל תוך כוס היין וכך אנחנו מזכירים את מה שלא כתוב בהגדה – שבזכותה של מרים לבני ישראל היו מים במדבר במשך 40 שנה". בחנויות יודאיקה ליברליות בארצות הברית אפשר למצוא קערת פסח שמגיעה מראש עם שישה מקומות – אחד גם לתפוז. אם אתם קופצים לשם בפסח, תביאו.