טיים אאוט timeout

הפולים החופשיים: למה כל הפודיז התחילו להתלהב משוקולד גולמי?

| מאת: שירי כץ

בלי חימום, בלי חלב ולציטין וללא תוספות טעם סינתטיות. השוקולד הגולמי העשוי מפולי קקאו שלמים בכבישה קרה, חביב הבריאותנים והטבעונים, הופך לחומר הגלם הנחשק של השנה 

פולי קקאו בפיס אוף נייצ'ר (צילום: אנטולי מיכאלו)

עוד במאה הרביעית לספירה החלו בני המאיה לגדל עצי קקאו ולהכין מהפולים משקאות מתובלים בצ׳ילי ומוסמכים בקמח תירס. מאות שנים מאוחר יותר השתמשו הלוחמים האצטקים במרכז אמריקה במשקאות שוקולד כדי להעלות את רמת האנרגיה וזללו מנות קרב משוקולד גולמי כדי להסתער על היעדים. הקיסר האצטקי מונטוזומה לגם בקביעות משקה שוקולד, וקורטז הביא את השוקולד לספרד ב־1528. במאה ה־18 קיבל הקקאו את השם תיאוברומה, כלומר מזון האלים, והצרפתים ייחסו לו סגולות של אפרודיזיאק, כנראה מפני ששוקולד מכיל פנילאתילאמין אשר גורם להאצת קצב פעימות הלב.

אלא שהמהפכה התעשייתית שינתה את אופן הטיפול בשוקולד. בסוף המאה ה־19 פיתח הרוקח ההולנדי קונארד ואן הוטן שיטה להפרדת חמאת הקקאו מן האבקה; במקביל פיתח רודלף לינט (היצרן שעל שמו נקרא מותג השוקולד האנין) תהליך הנקרא קונצ'ינג: לישה, טחינה ורידוד של השוקולד שהופך אותו לעיסה חלקה ומוכנה לכל תפקיד בטבלה או בחטיף, ודניאל פיטר, יצרן ממתקים שווייצרי, מצא דרך להוסיף לשוקולד חלב. בהמשך נוסף לשוקולד לציטין כדי להקל על ההמסה שלו במים והחלו להעביר אותו טימפרור – תהליך שבו מעלים את הטמפרטורה שלו עד 50 מעלות כדי להעניק לו ברק. כך התקבלו טבלאות וחטיפי השוקולד המוכרים לנו כיום.

פולי קקאו בפיס אוף נייצ'ר (צילום: אנטולי מיכאלו)

עוד כתבות מעניינות:
קינוחי השוקולד הטובים בתל אביב
עוגות הקראנץ שוקולד הכי טובות בעיר
מפת השוקולטיירים הישראלית החדשה

אלא שבעשורים האחרונים חלה התעוררות מחודשת בקרב חסידי הפולים הגולמיים: לאחר שנקטף פרי הקקאו מהעץ הוא נחצה, ואז נלקחים מתוכו בזהירות הפולים וחלק מציפת הפרי. בשלב הזה הפולים נערמים על עלים להתססה במשך כמה ימים, כך צבע הפולים משתנה מסגול לחום, ואז עוברים הפולים יבוש בשמש.

חובבי השוקולד הגולמי ישתמשו בפולים שיובשו בשמש כפי שהם – שלמים, שבורים או טחונים בלבד, או אחרי כבישה קרה המפרידה בין חמאת הקקאו לאבקה. הטמפרטורה של הפולים לא תעלה בשום שלב מעל 42 מעלות, מה שלטענת חסידי השוקולד הנא שומר על ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון והופך את השוקולד למזון על.

גורו התזונה הבריאה האמריקאי דייוויד אבוקדו וולף נוהג בעשור האחרון לעלות לרגל עם חסידי השוקולד הנא למאצ'ו פיצ'ו. באירופה בכל שוק איכרים שמכבד את עצמו תמצאו יצרנים ארטיזנליים של שוקולד נא שמוכרים פרלינים, עוגות, קרמים ושאר ממתקים. אצלנו רק לאחרונה החלו לייצר תענוגות כאלה של שוקולד נא. הם מתמוססים בטמפרטורת הגוף בתוך חלל הפה, הטעם שלהם עשיר במיוחד ומריר ללא חמלה, ותחושת האופוריה משתלטת.

פולי קקאו בפיס אוף נייצ'ר (צילום: אנטולי מיכאלו)

תשעה מקומות לקנות בהם מתוקים משוקולד גולמי

פיס אוף נייצ׳ר

בפטיסרי הארטיזנלי הזה מייצרים ממתקים ועוגות רק מחומרי גלם טבעיים, ללא סוכר מעובד, ללא חומרים משמרים, ללא גלוטן ובטכניקת הכנה של רוא פוד, למעט תוספת מתיקות של אגבה ומייפל. מלבד עוגות רושם ועוגיות תוכלו להזמין פרלינים מעולים במילוי אגוזי לוז, קוקוס ופטל, קרמל תפוז גאוני ועוד (12 יחידות ב־67 ש"ח). אפשר לרכוש רק בהזמנה באתר הביתה.

נרולי

בירכתי חנות הטבע הוותיקה בנווה צדק מתחבא בר קטן עם גורמה של רוא פוד. תוכלו לגלות בוויטרינה מבחר יפה של מתוקים מפולי קקאו גולמיים שיגרמו לכם להתלבט בין פרלינים עם קקאו נא, מאקה וחמאת שקדים (7 ש"ח) בראוניז שוקולד ומאקה (16 ש"ח) באונטי מקשיו חמאת קקאו ואבקת קקאו, ספירולינה, אגבה, מלח הימלאיה וקוקוס (13 ש"ח).

נרולי, לילינבלום 3 תל אביב, 03-5107869

שוקולד עומרים

מפעל קטנטן של שוקולד נא המציע שוקולדים ללא חימום עם 80 אחוזי מוצקי קקאו כהה ממותק באגבה. הכי מטורף להתנסות בטבלאות קטנטנות של שוקולד עם פולי קקאו שלמים פזורים בתוכן. השוקולד מכיל אבקת קקאו, חמאת קקאו, פולי קקאו, אגבה, שמן קוקוס, וניל ומלח ים אטלנטי. תוכלו למצוא בנוסף שוקולד בטעמים בתוספת טחינה, מנטה או צ'ילי (18 ש"ח לטבלה קטנטנה אבל דחוסה במשקל 45 גר'). לאתר

חמנייה

בית הקפה החדש בבזל מציע עוגת מוקה עשויה קראסט אגוזי לוז, פקאן ותמרים. בשכבת המוס חלב שקדים, אספרסו, שמן קוקוס, אגבה ולציטין סויה. החוויה הקרירה והנימוחה הזאת טבולה ברוטב שוקולד מקקאו נא ומייפל טהור ועיסת קקאו נא מגורדת מעל (36 ש"ח). כן, זה אורגזמטי.

קפה חמנייה, בזל 37 תל אביב, 03-9463990

באנה

באנה, מסעדת האוכל מבוסס צמחים, מתגאה גם בצמח הקקאו בעזרת קינוח של שברי שוקולד ודובדבנים (21 ש"ח) ומוכיחה ששוקולד גולמי זה הכי טוב שיש.

באנה, נחמני 36 תל אביב, 050-6991062

שורשי ציון

מפעלון הרואו פוד שורשי ציון מייצר, נוסף למיני קרקרים נאים, גם כמה סוגי פרלינים משוקולד. לא בטוח שתתחברו לכל הסוגים, אבל אחד מהם הוא בעל פוטנציאל התמכרות ודאית – פרלין עגולים בוהקים עשויים שוקולד קקאו נא וחמאת שקדים. מעולה. (חמש יחידות ב־33 ש"ח). ההזמנה דרך החנות האינטרנטית שלהם.

דוסה בר

לאחרונה הושק הלאסי בר בשכנות לדוסה בר עם שלל מתוקים מהטבע. השפית חן ויינשטיין מכינה פה מפולי קקאו פרלין קקאו ממולא מרציפן (8 ש"ח), ממתק פיסטוק ושקדים (12 ש"ח) וסניקרס לאסי בר של תמרים ובוטנים והל מצופה בשוקולד נא (12 ש"ח).

לאסי בר, בן יהודה 188 תל אביב

אנסטסיה

בית הקפה הבריאותני אנסטסיה מציע קינוח נא של שוקולד פיסטוק. הקינוח מורכב משכבות של קרסט פיסטוק, שקדים ותמרים ואבקת קקאו, מוס פיסטוק, וקרם שוקולד וקוקוס (38 ש"ח).

אנסטסיה, פרישמן 54 תל אביב, 03-5290095

קקאו טבעי

אם אתם רוצים לכרסם פולי קקאו בצורתם הגולמית או לרכוש טבלאות שוקולד גולמי, תוכלו להזמין דרך האתר "קקאו טבעי" שהקימו דרור זוהר ואורן זוהר. בין המוצרים בחנות האינטרנטית שוקולד מריר נא מסחר הוגן 70־85 אחוז, (13 ש"ח ל־100 גר'). פולי קקאו (19 ש"ח ל־250 גר'), או בלוק עיסת קקאו (31 ש"ח ל־250 גר'). 30 ש"ח דמי משלוח. לאתר

רוצים להתעדכן ראשונים בכל מה שחם בתל אביב? הורידו את האפליקציה שלנו!
להורדה לאייפון | להורדה לאנדרואיד

בואו לעקוב ולדבר איתנו גם בפייסבוק, בטוויטר ובאינסטגרם. עדכונים יומיים על הכתבות הנבחרות בטיים אאוט ניתן לקבל בניוזלטר היומי שלנו

תגובות

now Silence is Golden SRV:SRV2 on: c422d06bb