בשם כל מה שקדוש: 28 מקומות טובים שצריך לאכול בהם בירושלים

למה בתל אביב אין כזה? מונא (צילום: אלה ברק)
למה בתל אביב אין כזה? מונא (צילום: אלה ברק)

הו ירושלים, אי אפשר איתך ואי אפשר להחזיר אותך לירדן, אבל אפשר לאכול אותך: חוץ מאווירת קדושה - סתם נו, חוץ מפסטיבל הקולנוע - ירושלים מציעה לא מעט חוויות קולינריות שוות. מהמסעדות החדשות הכי חמות ועד למוסדות שחייבים לטעום אותם לפחות פעם אחת. שלא תידבק לשונכם וזה

אם נשכחך ירושלים תידבק לשוננו לחיכנו, וזאת בעיה גדולה כי החיך שלנו ממש חיוני לעבודתנו. אז לא נשכחך. למעשה, מדי שנה אנחנו עולים לרגל אל עיר הבירה (ובשנה האחרונה עם כל הצעדות וההפגנות אפילו יותר), ובביקור בזק ממלכתי ממפים את סצנת האוכל המקומית וחוזרים אל הציוויליזציה חמושים בשלל המלצות. כך עשינו גם השנה לטובת התל אביבים שמוצאים את עצמם לפתע על כביש 1, ותל אביבים, כידוע, הם אנשים רעבים. בואו לאכול את ירושלים, החיך שלכם לא ישכח את זה.

>> בואו להתכרמל: 25 המסעדות הכי טובות בחיפה

הקונדיטוריה של רחלי ור ניר

הקונדיטוריה של רחלי ור ניר, שזכתה בריאליטי הקינוח המושלם, מגישה לנו מאפים מדופדפים ואלגנטיים שקשה להפסיק לבהות בהם ולרצות את כולם. קרואסונים מלוחים ומתוקים שבכולם ניכרת השקעה רבה ושלל מרכיבים, מאפי גבינות עתירי שכבות ובצק, טארט טירמיסו מפתה, מריטוצו, פחזניות ועוד רבים וטובים. יאללה, כאילו שאתם צריכים יותר מזה.
רחוב יפו 105, ימים א׳-ה בין 9:30-17:00, יום שישי 9:30-14:30

קרואסון חלום. רחלי ור ניר. (צילום: אינסטגרם @ rachelivernir_pastryshop)
קרואסון חלום. רחלי ור ניר. (צילום: אינסטגרם @ rachelivernir_pastryshop)

אזיה 19

מסעדה יפנית חדשה שהתמקמה ברחוב עזה, אחד מהרחובות האייקונים בירושלים. שמה, הוא קריצה גם ליבשת אסיה (שאחראית לתפריט המסעדה) וגם לכתובת המסעדה. בתפריט יש סושי רענן, טרי ונהדר שהוא אמנם כשר אך לא חסר בו דבר. יש בנוסף קטגוריית איזאקייה עם מנות קטנות ומטריפות בנוסח יפני דוגמת גיוזה שקדי עגל, סלט קיורי סאראדה מסורתי, או מזאמן – אטריות חיטה בציר עוף, עם מחית שומשום שחור וחלמון כבוש בטארה.
עזה 19, ימים א- ה' מ18:00 עד אחרון הלקוחות. סגור בשישי, מוצ"ש החל מ-21:00. 02-5877722

נגיד 12

נגיד 12 היא חצר היין החדשה מבית מונא, שהתמקמה בחצר הקדמית של המסעדה ומציעה יינות ייחודים ומטריפים מרחבי העולם ותפריט מצומצם של נשנושים קלילים לצד מושחתים: כגון קרוקט, אויסטרים, צ׳יזבורגר וגם טוסט קורנביף שאנחנו חושקים בו. חוץ מזה אווירה סקסית, מוזיקה נעימה ובריזה מבורכת כמו שרק ירושלים של בין ערביים יודעת להעניק.
הנגיד 12, ימים ג'-ה' החל מ18:30. יום שבת החל מ13:00. יש להזמין מראש ב054-989-5943

חפשו את הבר הירקרק. נגיד 12. (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם @nagid_12)
חפשו את הבר הירקרק. נגיד 12. (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם @nagid_12)

מונא

עם מפות לבנות, אווירה סקסית ושירות מצוין – מונא מתברגת בקלות לרשימת המסעדות הטובות בארץ. שף מושיקו גמליאלי (בר 51) יצר מקום שיכול לשרת באותה מיומנות זוג בערב רומנטי, שתיין בודד על הבר או משפחת גרגרנים. התפריט שואב השראה ממטבחים בעולם ומתרגם אותם לירושלמית שוטפת.
מונא, שמואל הנגיד 12, ירושלים

סאטיה

השף אילן גרוסי הוא מאבות הקולינריה הירושלמית החדשה והמסעדות שלו הן תמיד חביבות הקהל. האוכל מקומי ועונתי והוא משקף אהבה לאירוח והבנה בטעם הקהל הירושלמי. סאטיה היא בין המסעדות הבודדות בירושלים שמגישה שרצים ופתוחה בשבת, זן הולך ונכחד בעיר המתחרדת.
סאטיה, קרן היסוד 36 ירושלים

צ'אקרה

הבר־מסעדה הוותיק אינו מנסה להמציא את הגלגל הקולינרי, ואולי דווקא זו הסיבה לכך שהוא נותר רלוונטי ואהוב. בתפריט תגלו מנות שכבר פגשתם באלף מסעדות (הלו קרפצ'ו סלק וגבינה כחולה) וקלאסיקות בביצוע מוקפד לצד פירות ים, שכאמור, קשה למצוא בבירה. כדאי לתפוס כיסא ליד הבר ולצפות במקום שמתנהל כבר שנים כמכונה משומנת.
צ'אקרה, המלך ג'ורג' 41 ירושלים

צ'אקרה. צילום: חגית ביבס
צ'אקרה. צילום: חגית ביבס

פיצה צ'אקרה

וכאמור, המוסד הוותיק לא קופא על השמרים וממשיך להתחדש ולהתעדכן כל העת. אחד מהחידושים המרגשים ביותר הוא פתיחתה של הפיצריה מבית היוצר של צ'אקרה, פיצה נהדרת ופותחת כל צ'אקרה אפשרית. ראשית, נספר כי מהנה ונעים לשבת במקום וכי הוא פתוח בשבת, ושנית, הפיצה עצמה נהדרת. היא מוגשת עם תוספות מגוונות ומקוריות ונעה במנעד שבין פריכה ונאפוליטנית לניו יורקית ודקיקה ,ושלישית, יש גם סלטים רעננים ונעימים וטירמיסו כהלכתו לקינוח.
הלל 30, ימים א'-ה' 16:00-23:00, יום שישי סגור. שבת בין 12:00-23:00. 077-980-0427

הקיוסק

המאפייה של הקונדיטור דוד לאור במבשרת היא אבן שואבת לפודי'ז. בקיוסק, שלוחה שנפתחה לטובת תושבי מרכז העיר, תמצאו מאפים מלוחים ומתוקים וגם כריכי באגט וקרואסונים ממולאים, טוסטים וממתקים בעבודת יד.
גן גדעון, בקעה, ירושלים

מאפי ערמונים בקיוסק (צילום גל קלדרון)
מאפי ערמונים בקיוסק (צילום גל קלדרון)

משק עפאים

בית קפה־מעדניה המבוסס על תוצרת משק עפאים לחקלאות בת קיימא – מודל העוסק בשרשרת גידול ויצור המזון משלב הזרע ועד לצלחת, ומטמיע ערכים של אורגניות, סחר הוגן וידידותיות לבעלי חיים. סניפי משק עפאים מאופיינים בעיצוב נוסטלגי ובתפריט שתמיד אפשר למצוא בו משהו טעים, מארוחת בוקר וקפה טוב ועד מגש גבינות וכוס יין.
משק עפאים, בית הכרם 19 ירושלים

אסו סלון

באחד הרחובות הקטנים והמקסימים בירושלים, רחוב ינאי כמובן, מתחבא סלון אסו של השף אייל אסולין. המקום פתוח חמישה ימים בשבוע, ולא נופל להגדרה חד משמעית. כלומר החלל האינטימי מתפקד גם כבר יין, וגם כסלון אירוח לערבים קולינריים ותרבותיים. התפריט מתחלף כל העת ומציע טאפאס מסקרנים מחומרי גלם עונתיים, פופ אפים שונים באים לבקר מפעם לפעם ובראנץ' בשישי. מה שבטוח, משעמם זה לא יהיה. רק אל תשכחו להזמין מראש.
ינאי 3 ימים ב'-ה' בין 19:00-00:00, שישי בין 12:00-16:00. להזמנות 052-5092676

ואם לא שמתם לב, יש יין. (אסו סלון צילום: מתוך אינסטגרם @aso.studio.salon)
ואם לא שמתם לב, יש יין. (אסו סלון צילום: מתוך אינסטגרם @aso.studio.salon)

טאקוס לואיס

טאקריה אותנטית קטנה וחמודה שאפשר לאכול בה טאקוס מטורטיות תירס בעבודת יד, עם מילויים שונים הכוללים בשר, דגים והמון רטבים חריפים יותר ופחות.
טאקוס לואיס, שלומציון המלכה 11 ירושלים

בית העם

אין ירושלמי שלא מכיר את ז'ראר בכר, אבל לטובת מי שאינו ירושלמי נספר לכם כי במרכז תרבותי שהפך לנקודת ציון משמעותית בעיר. לאחרונה נחנך בו בית העם, ברחבה של ז'ראר בכר. מקום שבבוקר אפשר למצוא בו קפה עם מאפים וסנדביצ'ים טריים, ובלילה הוא הופך לבר מסעדה עם יין ותפריט אוכל במחירים מאפשרים וירושלמיים בהחלט. ואפילו לא צריך להזמין מראש.
ימים א-ה בין 8:00-23:00, יום שישי מ8:00-15:00. בצלאל 11

רק תבואו, זה עבורכם. בית העם. (צילום: מתוך אינסטגרם beithaam_jlm)
רק תבואו, זה עבורכם. בית העם. (צילום: מתוך אינסטגרם beithaam_jlm)

סושיה

אל תעקמו אף על השם כמו תל אביבים, כי הסושיה הירושלמית היא אחד המקומות הכיפיים והפופולריים בירושלים. מקום כיפי וקטן עם אווירה היפסטרית במידה, הודות למרבית הלקוחות שהם קרוב לוודאי מבצלאל או סם שפיגל. בכל מקרה, יש בה סושי טרי ומצוין, קערת דגים לחלום עליה בלילה, סאקה בנדיבות ואווירה מחשמלת במיוחד בישיבה על הבר.
יוסף טרומפלדור 1, ימים א'-ה- בין 11:45-22:00, יום שישי 11:30-14:00. 02-6259055

כן, הכל ורוד. הסושיה. (צילום:מתוך אינסטגרם @sushiyabezalel)
כן, הכל ורוד. הסושיה. (צילום:מתוך אינסטגרם @sushiyabezalel)

קפה קדוש

אין באמת צורך להרחיב מילים על המוסד של איציק וקרן קדוש, אושיות קונדיטוריה ותקשורת. התור תמיד ארוך אך בסופו ממתינים קינוחי בוטיק, עוגות שמרים סקסיות, מנות פסטה אהובות וקינוח "קרן שמש" – קרן השמש שתחזיר את החטופים הביתה.
קפה קדוש, שלומציון המלכה 6 ירושלים

02

מסעדת 02 במלון ענבל בירושלים, הממוקמת בין שכונת המושבה הגרמנית לשכונת טלביה ומשקיפה על משכנות שאננים, היא מסעדת שף נהדרת המציעה מטבח ירושלמי עכשווי, עונתי ומסקרן. על המסעדה מנצח שף אברהם פרייזן שהרכיב תפריט בשרי ייחודי שנע בין ביסטרו צרפתי, סטייק האוס ניו יורקי ומסעדת פועלים ירושלמית.
ז'בוטינסקי 3, ימים א'-ה' בין 18:00-22:00, 02-675-6649

טלביה

מתחת לתיאטרון ירושלים ממוקם בר יין או גסטרו בר במונחי תל אביב, ששמו הולך לפניו כבר שנים רבות. בשעות הבוקר אפשר ליהנות כאן מצלחת דגים מלוחים, אגז בנדיקט או פרנץ' טוסט, ובצוהריים המטבח עובר לפאזת בראסרי. ההצלחה הובילה לפתיחת עסקים נוספים תחת מטריית טלביה: קונדיטוריה צרפתית עם זווית מקומית, גלידריית וריגטו, ומסעדת פרינג' המוערכת כשלעצמה.
טלביה, שופן 5 ירושלים

 

זוני

ביסטרו ותיק שחווה בשנות קיומו את ירושלים על כל תהפוכותיה ושרד כדי לספר ולשמור על שפיות העיר. מרק בצל וסלט קיסר, BLT והמבורגר, קורדון בלה וסטרוגנוף הם דוגמה לקלאסיקות שתמיד באות בטוב עם כוס יין ואווירה ידידותית. הבראנץ' לבדו הוא סיבה טובה לנסוע לירושלים, מפגן מוגזם של פחמימות, ביצים וקינוחים.
יואל משה סלומון 15, ירושלים, 02-6257776

שתקפצו לבראנץ'? זוני (צילום שי נייבורג)
שתקפצו לבראנץ'? זוני (צילום שי נייבורג)

רחל בשדרה

נכון שבפועל מדובר בסנדוויצ'יה, אך הכריכים שרחל בן אלול יוצאת מאסטר שף מכינה הם הכל חוץ מאוכל "על הדרך". ממרחים, ירקות, גבינות ועשבי תיבול נערמים זה על גבי זה ויוצרים מגה־כריך מאתגר אך טעים אש. מקום שמצדיק עמידה בתור, על אף שלתל אביבים פשוט יותר לקפוץ לסניף בשרונה מרקט.
רחל בשדרה, שדרות בן מימון 13, ירושלים, 02-6644122

רחל בשדרה בשרונה מרקט (צילום: אסף קרלה)
רחל בשדרה בשרונה מרקט (צילום: אסף קרלה)

שוק מחנה יהודה

כמעט מדי שבוע נפתחים בשוק בתי אוכל ומקומות בילוי חדשים שמצטרפים לשחקנים הוותיקים (מחניודה, עזורה, סטקיית חצות). אם החלטתם לקפוץ לשוק – ואיך אפשר שלא – הנה כמה תחנות שכדאי לשים אליהן לב.

אישטבח

מעטים המקומות שמדגימים מהו מטבח ישראלי חדש טוב יותר מאשר בית המאפה הזה, שמשלב מאכל בסיסי סורי/כורדי בשם שמבורכ עם ירקות כבושים, ממרחים וצ'אטנים נוסח יהדות הודו. התוצאה היא מקום פשוט, זריז, מפתיע ושמח שהיינו שמחים למצוא כמותו בתל אביב.

סביח אריכא

את מספר הסביחיות בירושלים אפשר לספור על יד אחת. המנה הטובה ביותר נמצאת אצל איתי אריכא ברחוב אגריפס והיא נותנת בקלות פייט למוסדות סביח מפוארים מהמרכז. חצילים שמטוגנים ברגע ההזמנה, פיתות חמות שלא נקרעות לעולם ומגוון תוספות והכול מינימלי, טרי ומדויק. לכמה רגעים נפתח סניף תל אביבי שהיה מוצלח מאוד, אבל לא שרד את המלחמה. שווה ביקור.

אריכא. צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אריכא
אריכא. צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של אריכא

דוויני פיתה בר

לנישה הכי נכונה בקולינריה הישראלית כיום נכנסה דיני קסורלה, אשת תקשורת לשעבר ומתמודדת מאסטר שף, שבכוך קטן בפאתי שוק מרכיבה פיתות רכות במילוי סטייק דקה, חריימה, כרובית ומעורב טבעוני, עם הרבה חריף ועשבי תיבול טריים. לקוחות קבועים נשבעים במנת צ'יפס בפיתה, ומה שלא תעשו – אל תשכחו להזמין עראק מעורבב עם רוזטה.

פיצריה פלורה

בר חינני ותפריט קטן הם הבסיס למסעדונת הזו, ששמה כבר פרץ את גבולות ירושלים בזכות פיצה פריכה ומצוינת ומנות פסטה שמזכירות טרטוריה באיטליה. פיצה פלורה עם רוקט טרי ואפרול שפריץ על רקע המולת שוק מחנה יהודה (או ללא המולה בסניף ברחביה) הם עונג פחמימתי ואלכוהולי קטן וטוב.

פיצה פלורה (צילום: נועם פריסמן)
פיצה פלורה (צילום: נועם פריסמן)

עזורה

אין מי שלא מכיר את עזורה, ולא רק ירושלמים. שמה של המסעדה הוותיקה נישא בפי פודיז שמגיעים לטרוף סופריטו בטעם געגוע ונוסטלגיה. מקום של כבוד שמור למרקי קובה שמוגשים על רקע ניחוח פתיליות.

רחמו

רק שתי מילים יש לנו הפעם: אורז ושעועית. ומי שלא מכיר שיתבייש לו בפינה.

רחמו (צילום רון ירקוני)
רחמו (צילום רון ירקוני)

קבוצת מחניודה

שוק מחנה יהודה הוא שם נרדף לקבוצה של שף אסף גרניט: מסעדת מחניודה והבר יודל'ה וצמח הצמחונית־טבעונית. רק כדי להישאר בעניינים אתם חייבים לעצמכם טעימה מאחד מהם לפחות.

נעה

זה אמנם מחוץ לעיר, אבל הנה הצעה אידיאלית לעולים לירושלים שרוצים לעצור בדרך במסעדה חדשה ומסקרנת, עם אווירה כפרית נעימה והזדמנות לנשום אוויר פסגות לפני שנכנסים לשאון העיר. אז הכירו את נעה של השף המוערך אלדד שמואלי (שהפעיל בשנה האחרונה פסטירי- בולנז'רי מופלא באותו השם), שנפתחה ממש בימים אלה להרצה. הבצקים בהחלט נותרים בתפריט, וצפויים להשתלב עם ירקות עונתיים, פירות מהעצים שבאיזור, דגה טרייה ובשרים מקומיים.
נעה אפייה מקומית, פשוט כתבו את זה בווייז ולא תיאבדו. זמני הרצה ב'- ה' בין 18:30-23:30. 02-565-5390

רק תראו איזה יפה האש. נעה (צילום: חיים יוסף)
רק תראו איזה יפה האש. נעה (צילום: חיים יוסף)