טעים וקריר לנו: הפתיחות, המנות והטרנדים שיעשו את הקיץ

פשוט שימו אותנו על הקרח, אנחנו נסתדר משם. הטרנדים של קיץ 2022 (צילום: שאטרסטוק)
פשוט שימו אותנו על הקרח, אנחנו נסתדר משם. הטרנדים של קיץ 2022 (צילום: שאטרסטוק)

המקום החדש של מושיקו גמליאלי, גל בן משה משתלט על פאסטל, אהרוני פותח המבורגריה ואתם הולכים לאכול הרבה אצות, לשתות גזוז ויין קנאביס, לנשנש מתוקים נוסטלגיים ולאכול אוכל על הקרח. נשמע לנו כמו דיל לא רע ליולי-אוגוסט הקרובים

1. לאכול בפאסטל החדשה

היבה או a? בעוד משחק הכיסאות בשתי המסעדות החדשות והמדוברות נמצא בשיאו (ואף מילה על OCD), נכנסת לזירה שחקנית חדשה שעושה גלים בביצה: פאסטל בהובלת שף גל בן משה, שנפתחת רשמית בשבוע הבא. אם השם לא נשמע לכם מוכר – וזו רק שאלה של זמן – הרי שהסיבה היא שבן משה חי ועובד בברלין. לפני כעשור הוא פתח את מסעדת גלאס, מומלצת מדריכי מישלן וגו מיו, וכשזו נסגרה הוא החל לעבוד על הקמת Prism. הפרויקט השאפתני הוכיח את עצמו כשפריזם זכתה בכוכב מישלן. כעת מביא בן משה את הסטנדרט הגבוה לתל אביב, אם כי מקורבים מבהירים שהסגנון יהיה שונה לגמרי.

שף גל בן משה (צילום: בן פוקס)
שף גל בן משה (צילום: בן פוקס)

2. לאכול בחדשה של מושיקו גמליאלי

בהמשך הקיץ פותח שף מושיקו גמליאלי (בר 51) בנחלת בנימין פינת אחד העם מקום בשם ראדלר. פרטים עדיין אין וגם השם מעורר שאלות שגמליאלי הבטיח לענות עליהן בקרוב, אך מהמעט שדלף לאוזנינו צפוי להיות וואו.

3. ההמבורגריה של אהרוני

עוד אין ממש פרטים, אבל לפי התור שהיה בדוכן שלהם בפסטיבל Eat ואם הטעימה שערכנו שם היא משהו לבנות עליו, זה הולך להיות אחד הסיפורים החמים של העת הקרובה בחזית ההמבורגרים העירונית.

ישראל אהרוני (צילום: אנטולי מיכאלו)
ישראל אהרוני (צילום: אנטולי מיכאלו)

>> טעמי הגלידה הכי מעניינים של קיץ 2022
>> סרטים שאנחנו מצפים להם בקיץ 2022

4. ללגום יין קנאביס (CBD)

בשנים האחרונות רואים בארץ ובעולם מגמה מתחזקת: שילוב של CBD (החומר הפעיל הלא ממסטל בצמח הקנאביס) במאכלים כמו פיצה, גלידה, עוגיות ועוד. מגמה זו עולה שלב ובקיץ הקרוב נפגוש יינות מטרוארים שונים ובהם משולבי CBD. בקיץ הקודם השיק יקב מפורסם מותג יין קנאביס ראשון בצרפת, פטיט ורדו שהגיע מהעיר בורדו שבצרפת. מהדורה מוגבלת בת 500 בקבוקים נמכרה תוך שעות בודדות. בספרד ובקליפורניה יקבים מייצרים מזה מספר שנים יינות ברמות יישון שונות המשלבים שמני ותמציות קנאביס. היקבים בארץ בקרוב ירימו את הכפפה וישיקו גם הם יינות לבנים וורודים המציעים בלנדים המשלבים קנאביס בכמויות שונות. אני התפתחות ברי היין בתל אביב צפויה להאיץ את המגמה.

תשתו משהו. יין קנאביס CBD (צילום: שאטרסטוק)
תשתו משהו. יין קנאביס CBD (צילום: שאטרסטוק)

5. לנשנש קריספי צ'יקן

אחת לאיזה זמן העוף מתעורר ונוסק אל שמי הקולינריה בעיר. תנור הרוטיסרי שב לתודעה בזכות הקצביות של אהרוני ותנור פחמים חדש בטיפיקו, שמעניק לעוף טעמי מדורה. לצדם מככבים כריכי קריספי צ'יקן פריכים וסקסיים (LOKAL, בינגו של גיא גמזו, הרצל 16), ספיישל קריספי צ'יקן וואפל בלגי באגאדיר ועוד וריאציות מכונפות מטוגנות כאלו ואחרות. בשוק הכרמל נפתח לאחרונה דוכן שכולו עוף, ובמזללת הולי צ'יקנ'ס החדשה תוכלו לרדת על קריספי צ'יקן בורגר בשם הכה־מחייב "הזאב מוול סטריט". אפילו מקדונלד'ס מחזירה לתפריט את המק צ'יקן לבקשת הקהל. בקיצור: שנת הנמר אאוט, שנת העוף אין.

הולי צ'יקנ'ס (צילום גיל אבירם)
הולי צ'יקנ'ס (צילום גיל אבירם)

>> המוזיקה שתתנגן לכם בקיץ 2022 
>> הסדרות שישרפו לכם את הקיץ ב-2022

6. לבלוס סלטים מושחתים

נכון שהמילה סלט ומושחת לא עובדות לכם יחד? אז הקיץ זה קורה! זוכרים את רוטב אלף האיים ואת הווינגרט סמיך מאוד שכיכבו בכל סלט ובכמות אדירה? אז הם חוזרים! אופיו של הקיץ הישראלי מביא את עסקי המזון לחצות את גבולות הדימיון ולהגיש מנעד אדיר של סלטים בחלקם בריאים ומינימליסטים ומנגד גדולים, משביעים ומושחתים. אל תתפלאו אם תראו דוכני סטריט פוד המגישים רק סלט כארוחה שלמה באופן יצירתי ומעודכן. מנת הסלט לא נכללה עד כה בקטגוריית הסטריט פוד שנתפס כאוכל משמין ומוגזם, אבל בעולם ניתן לפגוש רשתות מזון ומותגים שונים שמגישים בתפריט מסלטים מבריאים ועד כאלו מושחתים עם המון רוטב, תוספות מטוגנות ובשרים עשירים בשומן. גם אלינו לתל אביב הטרנד הזה יגיע.

תעמיס לי קצת לובסטר על הסלט אחי. דוגן אוכל רחוב בנורווגיה (צילום: שאטרסטוק)
תעמיס לי קצת לובסטר על הסלט אחי. דוגן אוכל רחוב בנורווגיה (צילום: שאטרסטוק)

7. למצוא שורשים בריטיים בפייב אוקלוק טי

ווד יו לייק סאם טי, פיליפ? בקיץ 2022 כולנו שואפים להידמות למשפחת המלוכה, או לפחות להמיר הסחי התל אביבי בטפטוף לונדוני נעים. הסיבה לכך נעוצה בתה מנחה, ארוחת אחה"צ קלילה ובמרכזה מגש קומות אלגנטי נושא מאפים, רקיקים ותופינים. החבר'ה ממסעדת Weiss היו הראשונים לרקוח חליטות (בשיתוף עם חבשוש מלווינסקי) ולהגיש כריכי מלפפון. כעת הקונדיטור אלון שבו פוצח בפופ אפ במלון ג'אפה, שהכרטיסים אליו נחטפים כסקונס חמים. אומרים שכדי להגדיר טרנד יש צורך בשלושה מופעים. לנו יש כרגע רק שניים, אך אנו בטוחות שבעקבות ההצלחה יצוצו עוד.

שעת התה של אלון שבו (צילום: דן פרץ)
שעת התה של אלון שבו (צילום: דן פרץ)

8. להתקרר עם אוכל על הקרח

השיח על ההתחממות הגלובלית פוגש גם את המסעדות המקומיות. על מנת לצנן את הגוף יתחילו להציע במסעדות התל אביביות ארוחות שלמות קרות וקפואות. נפגוש מגוון חומרי גלם שיוגשו על הקרח לדוגמת טרטר וסביצ'ה, סלטים ששולבו בהם רטבים קפואים העשויים מקוביות קרח וימסו אל תוך הסלטים שיקבלו רעננות. מסעדות שף שונות יקחו חומרי גלם שאינם משתלבים בדרך כלל בגלידות וקינוחים קפואים ויהפכו אותם למנה גבוהה. בלוס אנג׳לס התפרסמה מנה של מאסטר סושי שמגיש את קינוח המוצ'י ממולא בשרימפס כמנה באמצע הארוחה. ממש בקרוב נשמע על ארוחת שרב מעניינת של אחד השפים הישראלים המבוססת על קרח, קר וקפוא מאוד!

הקדימו את זמנם. דגים ופירות ים על הקרח ב-Aria (צילום: בן יוסטר)
הקדימו את זמנם. דגים ופירות ים על הקרח ב-Aria (צילום: בן יוסטר)

>> המשחקים שיחסלו את היום והלילה שלכם בקיץ 2022

9. לאכול ולשתות במזרח העיר

משהו טוב מאוד קורה בגזרת בתי הקפה במזרח העיר: סמירה של דודו טסה; השובך של שף שחר לוי וחיים "השרוף" צינוביץ' בביצרון; ובית קפה חדש בתקווה, שת"פ בין תושב השכונה ואנשי WayCup (פרטים מלאים בשבוע הבא). נכון שחיים כהן (דיקסי, יפו־תל אביב), אבי קונפורטי (טופולופומפו), האופה ערן שרויטמן וקבוצת משייה (מגרב) זיהו כבר לפני מספר שנים את הפוטנציאל שמעבר לאיילון, אך יוזמה עצמאית שכרוכה בקשר אישי־רגשי לשכונות המזרח היא תופעה חדשה שיש לברך עליה.

יוזמה שכונתית. השובך (צילום: רן בירן)
יוזמה שכונתית. השובך (צילום: רן בירן)

10. ללעוס אצות Kelp מהאוקיינוס

אחרי שטעמנו כל טעם אפשרי ממצולות הים, מגיעה אלינו אצה מיוחדת כל הדרך מארצות הברית ומדינות המזרח הרחוק. אחד הטרנדים הכי מיוחדים שהחל לתפוס תאוצה בשנה שעברה, בקיץ הקרוב הוא הולך להתפוצץ במסעדות תל אביב. ה-Kelp הן אצות ים הצומחות במהירות באוקיינוסים, הן נראות כמו שיחים גדולים שצפים במים והן בעלות יתרונות תזונתיים ומשמשות למגוון מאכלים. יש להן טעם ימי שניתן לנטרל וכך הן גם ורסטיליות לשימוש כללי באוכל. הן סיביות מאוד ומשמשות לפיתוחים שונים, בין היתר כתחליף להכנת המבורגרים, פסטות ואפילו בשר מיובש. הקיץ נתחיל לפגוש אותן גם במסעדות שף ומסעדות דגים. גם סטראטאפי פודטק יזהו את הפוטנציאל האדיר בהן ויחלו בפיתוחים כתחליף למזון המגיע מהחי, כמו גם לקרמים וטיפוח.

בתיאבון חמודות, זה העתיד של האוכל שלכם. אצות Kelp (צילום: שאטרסטוק)
בתיאבון חמודות, זה העתיד של האוכל שלכם. אצות Kelp (צילום: שאטרסטוק)

11. להגיד צ'יז, לאהוב צ'יז, לאכול צ'יז

בלי קשר לשבועות, נראה שבכל דבר שתאכלו הקיץ תופיע גבינה במצב צבירה חצי נוזלי, חורכת וסקסית עד אין קץ: המבורגרים, כריכי בשר מעושן, נאצ'וס וטאקוס, צ'יפס עם בייקון ופייקון (גרסה מצוינת תמצאו בבנץ בראדרס) ועוד ועוד. אנו שמות את הז'יטונים על כריכי גבינה מותכת, grilled cheese sandwich, מפגן הגזמה שגורם להאצה בפעילות בלוטות הרוק ולעלייה ברמת האדרנלין. "חומרי הגלם באמת מעולים וזה מאנצ' נפלא בכל סטנדרט", כותב מבקר אוכל הרחוב שלנו על ה־Cheese Bar, דוכן כריכי גבינה מותכת של המסעדנית טל בר (אריא, מאנטה ריי) בשוק הכרמל. Melt Room המצוינת באבן גבירול לוקחת את ההתחזרות לקצה בגרילד צ'יז סנדוויץ' עם לא פחות מאשר חמישה סוגי גבינות מותכות. ואף מילה על כולסטרול, כן?

צ'יפס פונדו צ'דר ושבבי קורנדביף. מלט רום (צילום גיל אבירם)
צ'יפס פונדו צ'דר ושבבי קורנדביף. מלט רום (צילום גיל אבירם)

12. לחטוף התקף נוסטלגיה ממרשמלו

קינוחים נוסטלגיים שחוזרים אלינו בווריאציות עדכניות הם כבר עניין שבשגרה. הסברינה, עוגיות שושנים ועוגות ספוג קיבלו בשנים האחרונות במה ושודרגו בחומרי גלם חדשים וטכניקות הכנה יצירתיות. הקיץ נפגוש גם קינוחי מרשמלו שיתעדכנו לגרסאות מוגזמות ומושחתות שקשה להעלות על הדעת. רשת בתי הקפה הבריטית קוסטה כבר קפצה על הרכבת ומגישה את קינוח ה S’more המפורסם בעוגת עשירה בביסקוויטים עם המון מרשמלו ושוקולד, שהצליחה לגרוף בטיק טוק מאות אלפי צפיות. ברחובות ניו יורק ניתן לפגוש גרסאות נוספות של קינוחי מרשמלו ואפילו גלידות. כיוון שהמרשמלו הוא ממתק קליל ולא כבד, הוא מתאים מאוד לקיץ הישראלי הלוהט. הבייקרי והקונדיטוריות המקומיות יציעו מגוון קינוחי מרשמלו, לא רק בגרסת הסמורס, גם בשילובים נוספים ומגוונים ואפילו לחם מרשמלו אלוהי.

הכל מרשמלו. עוגת הסמורס של קוסטה (צילום: יחסי ציבור)
הכל מרשמלו. עוגת הסמורס של קוסטה (צילום: יחסי ציבור)

13. לשתות עוד ועוד גזוז

משקה הגזוז בטעמים חוזר אלינו בשנים האחרונות כל הדרך משנות ה-70. הוא השתדרג והתפתח וחזרו להגיש אותו בבתי קפה, מסעדות ואפילו ברים עם סוגים שונים של אלכוהול. נפתחו גם דוכנים וקיוסקים ברחבי תל אביב המגישים רק גזוז במגוון אדיר של טעמים ועם חומרי גלם כמו עלי תבלין, פרחים ופירות שהפכו אותו למשקה שמח וכיפי לשתיה בקיץ החם. הגזוז החדש יפה ומגרה וניתן להיחשף אליו במגוון עמודי אינסטגרם מצליחים. הטרנד הזה ימשיך ויתפתח עם טעמים חדשים ושילובים מעניינים מהמטבח המקומי. בנוסףף נתחיל לראות אותו גם על המדפים בסופר. בעולם החלו להשיק סדרות של משקאות עם תמציות מפתיעות וטעמים משוגעים. אנחנו צופה שבארץ הגזוז יתסוס בבקבוקים כבר בקיץ הקרוב.

הרבה לפני שזה היה טרנדי. הגזוז המושלם של קפה לוינסקי (צילום: רן בירן)
הרבה לפני שזה היה טרנדי. הגזוז המושלם של קפה לוינסקי (צילום: רן בירן)

14. להיכנע לאוכל טבעוני עילי

האוכל הטבעוני ממשיך לככב ולעלות גם הקיץ בטרנדים הלוהטים בכל העולם. שפים רבים בעלי כוכב מישלן מפנים את תשומת ליבם לתפריטים טבעוניים ולצד התפריט הקבוע של המסעדה מציעים תפריט ללא מוצרים מהחי. כך למשל השף הבריטי המפורסם, אלכסיס גוטייה, מציע במסעדה שלו בסוהו Gauthier Soho תפריט שלם המבוסס כולו על אוכל טבעוני גבוה. בשנה שעברה הפכה לטבעונית אחת המסעדות המפורסמות בצרפת ONA (הממוקמת ליד בורדו) ומהר מאוד קיבלה את התואר "המסעדה הטבעונית הראשונה בצרפת בעלת כוכב מישלן". בארץ טרנד זה ממשיך לצבור תאוצה בעיקר בתל אביב. סיכוי גבוה שבקרוב נראה עוד מסעדות פיין דיינינג טבעוניות ותפריטים שלמים שאין בהם מרכיב אחד המגיע מהחי.

המסעדה שהובילה את הטרנד כבר לא לבד. OPA (צילום: אביב שקורי)
המסעדה שהובילה את הטרנד כבר לא לבד. OPA (צילום: אביב שקורי)

15. לוותר על טרנד קינוחי פות ופין

מה תאמרו לוופל בלגי עם שוקולד בלגי חם, סוכריות צבעוניות, אגוזי לוז ומבחר טופינגז מתוקים? כמובן שכן, כי איך אפשר לסרב. מאידך, כשהקינוח מעוצב כאיבר מין זה די וולגרי ודוחה כולנו מאבדות ומאבדים תיאבון. לא כל שגעת מחו"ל חובה לאמץ ויש דברים שטעימים יותר בצורתם המקורית.

קרייזי באני. מאינסטגרם
קרייזי באני. מאינסטגרם