זכות הנביחה: מה בעלי הכלבים רוצים להגיד לעירייה?

בדרך לעיריה עוצרים לרחרח משהו. כלב בכיכר רבין (צילום: GettyImages)
בדרך לעיריה עוצרים לרחרח משהו. כלב בכיכר רבין (צילום: GettyImages)

מיזם "דיגידוג", שהיה אמור להיות כרטיס דיגיתל נפרד לכלבים, לא בדיוק הצליח. ההטבות שלו אמנם נשמרו וקופלו לתוך מסגרת הדיגיתל הרגילה, אבל קהילת השיח בין בעלי הכלבים לאנשי העיריה לא התרוממה, וחבל. אלו המסרים שמתפספסים

3 באוגוסט 2022

ב-2017 השיקה עיריית תל אביב-יפו את כרטיס "דיגידוג", שיועד לבעלי ובעלות כלבים בעיר ואפשר לתושבים לקבל מידע חשוב כמו תזכורות שוטפות על מועדי חיסון, מידע בנושא גינות כלבים חדשות ועוד. הכרטיס היה אישי ושם הכלב הופנק עליו, קהילת פייסבוק תואמת נפתחה. אבל העיריה החליטה להפסיק להנפיק את הכרטיס (את ההטבות ממשיכים לקבל, כמובן, דרך כרטיס הדיגיתל הרגיל) והקהילה צמחה בסך הכל לגודל של 4000 משתתפים – זאת בעיר שיש בה כ-40,000 בתים עם כלבים – וגם בקהילה הפוסטים הרשמיים של העיריה לא זוכים ליותר מדי אנגייג'מנט. אין ספק שלבעלי כלבים קיים להתכנס ולהתייעץ זה עם זה והיה פה פוטנציאל לקהילה תוססת ונובחת. אז מה קרה? האם העיריה גילתה שהיא לא מצליחה לתפוס את נישת המתווכת והחליטה לזוז הצידה ולאפשר לבעלי הכלבים לעשות את שלהם בקהילות מקבילות שצמחו כיוזמה פרטית? ועדיין, יש משהו שמתפספס בזה שאין דיאלוג מבוסס בין קהילת בעלי הכלבים לבין העיריה.

>> כלב מי שאוהב אותך: המדריך המלא לגידול כלב בעיר
>> העיר והכלבים: כל הכתבות

הפעילות הקהילתית האמיתית של בעלי הכלבים כבר מתרחשת – בגינות וברחובות, במקומות העבודה ובבארים, שם נוצרים לא מעט קשרים ארוכי שנים, חברויות ואפילו זוגיות בין בעלי כלבים. "הכלב שלי בא איתי לכל מקום", מספרת ג׳ני קרישנסקי, "עבודה, ברים, חנויות, אוטובוס. כשהולכים ברחובות העיר הוא כבר בעצמו יודע שיש קערות מים שפזורות ברחוב. לא נראה לי שבערים אחרות יש כזאת התחשבות וקבלה". נטליה שמגדלת שני כלבים קטנים, מחזקת: "כיף שאם מגיעים לבית קפה אז בדרך כלל אפשר להיכנס איתם. זה לא מובן מאליו בשאר הערים".

ההבטחה לא התממשה. דיגידוג, כרטיס התושב לכלבים (צילום: עיריית תל אביב)
ההבטחה לא התממשה. דיגידוג, כרטיס התושב לכלבים (צילום: עיריית תל אביב)

"מאז שיש לי כלבה תל אביב הפכה עבורי לסוג של קיבוץ", אומרת ענת קנט, אמא של פאי הביגלית, "פתאום אני מכירה את כל בעלי הכלבים בסביבה ובעיקר הם מכירים אותי כי אני מכינה לכלבה שלי חטיפים ומחלקת בנדיבות לכולם". קנט, כמו בעלי כלבים רבים שדיברנו איתם, הייתה שמחה לו העיריה הייתה מגדירה שעות בהן ניתן לשחרר את הכלבים באופן חופשי מחוץ לגינות הכלבים, בפארקים או בגינות שונות ברחבי העיר. לא כל הכלבים מסתדרים בגינות ואז קשה מאוד לפרוק להם אנרגיה. מודלים דומים מקובלים מאוד בארצות הברית שם מוגדרות שעות קבועות בפארקים בהן ניתן לשחרר כלבים ללא כל הגבלה. בדרך כלל מדובר בשעות הערב, שעות שבהם הורים וילדים כבר לא משתמשים בגינות.

>> אימצתם כלב. לאן לוקחים אותו עכשיו?
>> מלא עוד קערה, חבר: איפה קונים מזון לכלבים (וגם את כל שאר הציוד)?

דנית מציינת ש"להיות בעלת כלב בתל אביב אומר בין היתר שצריך תמיד להיות בהיכון שהכלב לא יעמוד בפיתוי לנוכח הכמויות הלא סבירות של אוכל חתולים שמפוזר בכל מקום אפשרי". רבים מסכימים איתה בסוגיה הזאת שאגב ניתנת לפתרון באופן פשוט ביותר: מאכילים – שימו את האוכל גבוה, לשם אין לחתולים בעיה להגיע (אבל כן לכל החיות שלא אמורות לאכול את האוכל הזה). כך תגנו גם על הכלבים וגם על קיפודים, שאוכל של חתולים נוטה לגרום להם לבעיות בריאותיות חמורות.

היה יכול להיראות יותר טוב. גינת כלבים בתל אביב צילום: עיריית תל אביב-יפו
היה יכול להיראות יותר טוב. גינת כלבים בתל אביב צילום: עיריית תל אביב-יפו

רבים מבעלי הכלבים איתם דיברנו התלוננו על מחסור בגינות כלבים ועל מצב התחזוקה שלהן. הם גם לא משתגעים על משטחי הבטון או החול והייתם מעדיפים שהעיריה תשתול דשא בגינות. בעיר קיימות יותר מ-100 גינות כלבים, שזה נשמע כמו מספר גבוה, אבל אפשר לגמרי להבין למה זה לא מספיק ל-35,440 מכם שמגדלים חבר על ארבע. העירייה פועלת לפי תו תקן הקובע מה דרוש מגינה לכלבים – החל מגובה הגדר ההיקפית ועד כניסה כפולה שתבטיח שהכלב לא יברח, כמות וזמני הניקיון. בהשוואה למקומות אחרים בארץ המצב פה (סמכו עלינו, בדקנו) מדהים – אבל הספורט התל אביבי הוא לדרוש יותר. אנחנו בעד.

>> עד 120 בשנות כלב: הוטרינרים הכי טובים בתל אביב
>> נסעתם לחופשה. מה עושים עם הכלב?

תלונות מרובות נוספות שעלו היו דווקא על התנהלות הפקחים, עם אמירות כמו "מתחבאים מאחורי שיחים" או "באים באווירת מלחמה, כאילו מינימום הם עוצרים מחבל" שעלו יותר מפעם אחת. אבל בחייאת, הפקחים אולי יכולים להיות יותר נחמדים אבל למה אתם לא אוספים? אף אחד לא אוהב לדרוך על קקי. נכון שאפשר לבקש יותר יפה – אבל למה שיהיה צריך?

"עיריית תל אביב-יפו מובילה בארץ ובעולם במדיניות לרווחת בעלי החיים בעיר בכלל ובכלבים בפרט ומשקיעה רבות בתחום", נמסר מדוברות העירייה, "וכאמור היא אף הקימה מועדון פעילויות והטבות ייחודי, 'דיגידוג', שנוחל הצלחה מסחררת עם 21,873 תושבות ותושבים החברים בו. מדובר ב52% מתושבי העיר בעלי הכלבים הרשומים ל'דיגידוג'. בניגוד לנטען, העירייה מקיימת קשר שוטף ומצויין עם בעלי הכלבים בעיר, ולצד קבלת מידע מהעירייה על כלביהם כמו תזכורות שוטפות על מועדי חיסון קרובים אצל הווטרינר העירוני, מידע בנושא גינות כלבים חדשות וקרובות למקום המגורים ועוד, נהנים בעלי הכלבים גם משלל פעילויות ואירועים עירוניים לכלבים, הרצאות ייחודיות, מפגשים חינמיים עם מאלפי כלבים, סיורי כלבים בליווי מאלף ועוד. כמו כן, 'דיגידוג הקבוצה בפייסבוק' היא קבוצה פעילה מאוד הן על ידי התושבים והן על ידי צוות דיגידוג, עם 4,200 חברות וחברים, כאשר כל הפעילויות והתכנים מועלים בקבוצה.
חשוב לציין כי בתקופת הקורונה, עקב הקצאת משאבים לתחומים אחרים שהתעוררו, דיגידוג לא פעלה באופן מקסימלי ועכשיו לאחר הקורונה אנחנו מחזירים אותה לחיים, וזה מהלך שלוקח זמן אבל אנחנו לגמרי בצמיחה".