דה ג'ואיש פיפל: הסרטים הכי יהודיים של העשור החולף בהוליווד

היהודים הכי טובים. דסטין הופמן ואדם סנדלר ב"סיפורי מאירוביץ" (צילום: יחסי ציבור/נטפליקס)
היהודים הכי טובים. דסטין הופמן ואדם סנדלר ב"סיפורי מאירוביץ" (צילום: יחסי ציבור/נטפליקס)

כולנו יהודים עכשיו, והתמיכה המסיביית של יהדות הוליווד בישראל צריכה להיענות בהתמסרות לבינג' של הסרטים הכי יהודיים שיצאו מהוליווד בעשור החולף. כי קולנוע יהודי זה כבר מזמן לא רק בדיחות על גפילטע פיש ובר מצווה, ועכשיו יותר מתמיד אפשר וכדאי להתרפק עליו

20 בינואר 2023

סיפורי מאירוביץ, 2017

סרטו היהודי ביותר של נואה באומבך ("סיפור נישואים") מספר על שני אחים ואחות מאימהות שונות, שמתכנסים בניו יורק לרגל אירוע שאמור לחגוג את יצירתו של אביהם (דסטין הופמן), פסל מתוסכל ונשוי בפעם הרביעית (לאמה תומפסון). אדם סנדלר בתפקידו המקסים ביותר כדני מאירוביץ' שמוצא את עצמו גרוש ומובטל, ועובר להתגורר אצל אביו הבלתי נסבל שמרבה להתלונן על מה שלא יהיה, ומאוכזב מכך שצאצאיו אינם אנשי אמנות אינטלקטואלים כמותו. בן סטילר הוא האח המצליח, העובד כיועץ פיננסי לכוכבי רוק בלוס אנג'לס, ואליזבת מרוול היא האחות שמתמודדת עם זיכרון של הטרדה מינית מתמשכת. המפגש המחודש מצית סדרה של ויכוחים וריבים, והדינמיקה המשפחתית מדויקת להפליא. באומבך כתב את דמויותיהם של סנדלר וסטילר במיוחד בשבילם.

הפייבלמנים, 2022

לאורך הקריירה הקולנועית הארוכה והמגוונת של סטיבן ספילברג הוא יצר כמה סרטים אישיים שבהם שילב אלמנטים אוטוביוגרפיים. אבל המשפחות עליהן סיפר – היו תמיד נוצריות. רק בגיל 75 הוא החליט שהגיע הזמן להוריד את המסכות ולהעלות על המסך את זיכרונות הילדות שלו. כלומר, לחזור לשורשיו כספילברג – בן למשפחה של מהגרים יהודים ממזרח אירופה שהחל לעשות סרטים בילדותו כדרך להתחבב על הגויים. הסרט מתאר את ילדותו באריזונה תוך כדי התפרקות הזוגיות של הוריו (מישל וויליאמס ופול דאנו, שאינם יהודים). בנעוריו המשפחה עוברת לצפון קליפורניה, ובתיכון החדש הוא מתמודד לראשונה עם אנטישמיות מצד חבריו לספסל הלימודים, ועם אהבה ראשונה לנערה נוצרית אדוקה שנדלקת עליו דווקא בגלל שהוא יהודי, כמו ישו. ג'אד הירש מספק הופעה עסיסית כדוד בוריס שקופץ לביקור ומספר על עבודתו בהוליווד.

איך להיות יהודי עכשיו // טיים אאוט סופ"ש
>> אם השאלה היא איך להיות יהודי עכשיו, אז התשובה נמצאת בתל אביב
>> העגלה שלנו רחוקה מלהיות ריקה. הנה ארון הקודש שלנו בתפארתו
>> מיהו (הכי) יהודי? דירוג הדמויות הכי יהודיות בתולדות הטלוויזיה
>> מהו הומור יהודי? אחת מהתשובות מתחבאת אצל טאיקה וואיטיטי
>> היהדות הטעימה שלנו: מסע אל אוצרות הקולינריה של בני ברק

ימים של תום, 2022

במקביל לספילברג, גם ג'יימס גריי בן ה-53, שסבו וסבתו הגרו מאוקראינה לקווינס שבניו יורק, הוציא לפני כמה חודשים סרט אוטוביוגרפי על ילדותו ועל משפחתו היהודית. יש לציין ששני הסרטים ניחנים בטעמים שונים מאוד. "ימים של תום" מתרחש ב-1980, ימי נשיאותו של רונלד רייגן, ומתמקד בידידות הצומחת בין פול גראף בן ה-12 לבין ג'וני, ילד שחור מרדן שנשאר כיתה. סבא של פול (אנתוני הופקינס) מספר לו סיפורים על אמו שברחה מהאנטישמיות באוקראינה, מעודד אותו להילחם בגזענות ("תהיה מענטש", הוא אומר) ותומך בשאיפותיו להפוך לאמן. אביו אירווינג (ג'רמי סטרונג מ"יורשים") ואמו אסתר (אן האתאוויי שמגישה חיקוי מרשים של בלבוסטה יהודייה) פחות בטוחים בכישרונותיו האמנותיים, ורוצים שיבחר בכיוון בטוח יותר. כשפול נתפס מעשן מריחואנה עם ג'וני, הוריו מעבירים אותו לבית ספר פרטי, והחברות מועמדת במבחן. הסרט יעלה בארץ בשבוע הבא.

שבעה בייבי, 2020

אמה זליגמן יצרה פארסה יהודית שמבוימת כמו סרט אימה בזמן אמת. באמצע זיון עם המאהב המבוגר שלה מקס, דניאל מקבלת טלפון מאמה, שדורשת ממנה להתייצב מיד בשבעה של איזו דודה. כשמכרים מבוגרים מציפים אותה בשאלות על חייה, דניאל מתחמקת משום שהיא לא בדיוק עושה מה שהיא אומרת שהיא עושה. כשמגיע מקס, המבוכה נעשית דחוסה עוד יותר. מעט אחריו מגיעה אשתו השיקסע של מקס, ועכשיו תורו להיות מובך (אף שרעייתו מאוד נחמדה, אפשר להבין מדוע הוא מרגיש נוח יותר עם היהודייה הנוירוטית מאשר עם אשת העסקים היפהפייה שמפרנסת אותו). גם נוכחותה של חברת ילדות ומאהבת לשעבר של דניאל תורמת ללחץ הרגשי. דניאל רוצה לברוח משם אבל היא לכודה במחויבויות משפחתיות ובנימוסים מעושים, שאחיזתם איתנה יותר מכל כישוף שחור. ההומור היהודי שהסרט מלא בו ספציפי דיו כדי להיות אוניברסלי.

שאהבה נפשי, 2017

רייצ'ל וייס רכשה את הזכויות לעיבוד ספרה של נעמי אלדרמן, המספר על אהבה לסבית בקרב הקהילה היהודית החרדית בלונדון, וליהקה את עצמה לתפקיד בת הרב רונית, שעזבה את הדת והיגרה לניו יורק. הודעה על מות אביה מחזירה אותה הביתה ואת הדלת פותח דוד (אלסנדרו ניבולה) שמופתע לראותה. כמה דקות אחרי כן רונית מופתעת לגלות שדוד התחתן עם אסתי (רייצ'ל מקאדמס), ואנחנו נרמזים שלדמויות האלה יש עבר משותף. בימים הבאים נוכחותה של רונית בבית ובקהילה תעורר מחדש רגשות מהעבר, בסרט העוסק בהדחקה תרבותית וקהילתית של התנהגויות לא מקובלות. הבמאי סבסטיאן לליו, צ'יליאני לא יהודי, נעזר בתריסר יועצים כדי לעצב את העולם החרדי שבסרט. לצד הביקורת על הצדדים הדורסניים של הקהילה הדתית, הסרט נותן כבוד לחשיבה יהודית ולמוזיקה יהודית שמימית, התורמת להבנה שזו גם הטרגדיה של האב ובתו שהפסידו זה את זו.

חמוץ אמריקאי, 2020

סת' רוגן השקיע שנים רבות מחייו בסרט הזה, שבאמצעותו הוא בחן את החיבור שלו עצמו ליהדותו. הסרט, המבוסס על סיפור מאת סימון ריץ', מספר על מהגר בשם הרשל, שלפני כמאה שנה נפל לתוך חבית חמוצים ששימרה את גופו. הוא מתעורר בהווה בברוקלין, משתכן בדירת נינו, ומתחיל להחמיץ מלפפונים שזוכים להצלחה כבירה. הסיפור המקורי הוא מהתלה סאטירית על היפסטרים, בלוגרים ועוד מיני תופעות של העידן הנוכחי. בסרט נשמר רק הרעיון הבסיסי, ורוגן מגלם את הרשל וגם את נינו, המאופיין כמפתח אפליקציות כושל. בין השניים נוצר מתח סביב בית קברות מוזנח שבו קבורה אשתו האהובה של הרשל, והעלילה הצולעת כוללת חילופי זהויות וחזרה לעיירה היהודית בפולין, שם הנין מתחבר לשורשיו ולומד שלהתפלל זה טוב לנשמה. נו שוין.

יהלום לא מלוטש, 2019

סרטם של האחים היהודים ג'וש ובני ספדי מספר על האוורד ראטנר (אדם סנדלר) בעל חנות תכשיטים ברובע היהלומים בניו יורק – אחד העיסוקים המזוהים עם יהודים. ראטנר שקוע בחובות הימורים, ומאה אלף מתוך הסכום שהוא מתכנן להרוויח ממכירת אופאל שחור שהוברח מאתיופיה הוא חייב למלווה בריבית שהוא גם הגיס שלו. כששחקן הכדורסל קווין גארנט (בתפקיד עצמו) מבקר בחנות שלו, ראטנר משאיל לו את האופאל, וזאת נקודת הפתיחה של מרוץ מוטרף על פני כמה ימים, שבמהלכם ראטנר רודף אחרי אבן החן, מתמודד עם הבריונים של גיסו, עם התפרקות משפחתו ועם המאהבת שלו, וכל הזמן הזה ממשיך להמר ללא הבחנה. איפשהו בתוך כל זה הוא גם צריך למצוא זמן לסדר פסח, שהוא אחד האיומים שהוצגו אי פעם על מסך קולנוע.

קרא לי בשמך, 2017

ב-1983, בבית כפרי רחב ידיים בצפון איטליה מתגוררת משפחת פרלמן. ההורים, ממוצאים אירופאיים שונים, מדברים ביניהם בשלל שפות. הם אינם מסתירים את יהדותם, אך גם לא מתעסקים בה. מאמריקה מגיע אוליבר (ארמי האמר, נינו של איל הנפט היהודי ארמנד האמר), סטודנט לארכאולוגיה בן 24 שבא לעשות מחקר אקדמי בהנחייתו של פרופסור פרלמן (מייקל סטולברג) ועונד על צווארו מגן דוד גדול. הבן אליו בן ה-17 (טימות'י שאלאמה) מטפח אנטי מיידי לאמריקאי הנינוח, שמפגין חביבות לא מתחייבת לכולם, ונוכחותו האתלטית מעוררת את הנערות. רק אחרי כשליש סרט מעז אליו לרמוז לאוליבר שהוא מעוניין. כשאוליבר עוזב אחרי כמה ימים של אהבה סוערת, אליו נותר שבור לב, ואביו הטוב אומר לו שהיה מודע ליחסים ביניהם ומעודד אותו ללמוד מהצער. במהלך חג החנוכה, אוליבר מתקשר מאמריקה לספר שהוא עומד להינשא לאישה, והסרט מסתיים בשוט ארוך ועצוב של אליו בוהה בלהבות המרצדות באח בעוד הוריו מכינים את ארוחת החג.

נורמן: עלייתו המתונה ונפילתו התלולה של מאכער אמריקאי, 2016

בסרטו האמריקאי הראשון, יוסף סידר ("הערת שוליים") גייס את ריצ'ארד גיר לגלם את נורמן אופנהיימר, מאכער יהודי קטן מניו יורק. כשפוליטיקאי ישראלי צעיר (ליאור אשכנזי), שפעם הוא קנה לו זוג נעליים יקרות, מתמנה לראש ממשלת ישראל, נורמן הופך לפתע לאישיות מקושרת ומבוקשת. רב בית כנסת במנהטן פונה אליו בבקשה שיעזור לו לגייס מיליוני דולרים כדי לשפץ את הבניין, ונורמן מתחיל לטוות מארג סבוך של יד רוחצת יד. הוא מפעיל את של אחיינו לסדר שבנו של ראש הממשלה יתקבל לאוניברסיטת הרווארד, ובתמורה דואג שהרב הנ"ל יחתן את האחיין עם ארוסתו הלא יהודייה. אלא שאז ראש הממשלה, שנחשד בפרשת שוחד, נסוג מהסידור. זאת תחילתה של התסבוכת שמביאה לנפילתו הצפויה מראש של המאכער, דמות פאתטית אך נוגעת ללב שסידר כתב בהשראת אביו.