מלחמת השקרים: מי הכניס את שכונת פלורנטין לפאניקה?

אם שרים "פיפי מזגנים" במנגינה של "צוללת צהובה" הכל מסתדר. שכונת פלורנטין (צילום: שאטרסטוק)
אם שרים "פיפי מזגנים" במנגינה של "צוללת צהובה" הכל מסתדר. שכונת פלורנטין (צילום: שאטרסטוק)

מי הפיץ את השמועה על "פוגרום" צפוי בפלורנטין? \\ מדוע לא פעלה המשטרה להרגעת התושבים? \\ כיצד חוו תושבי השכונה את ההיסטריה ההמונית והמתקפה על תחושת הביטחון שלהם? \\ בעלי עסקים: "אם אפשר כל כך בקלות לשתק את העסקים בשכונה מרכזית בתל אביב  - אנחנו בבעיה"

ביום חמישי, לקראת שעות הערב, קרה בתל אביב דבר כמעט חסר תקדים, משהו שלא התרחש בעיר מאז מלחמת העצמאות. זה לא קיבל זמן מסך בערוצי התעמולה וההסתה. זה לא הודהד בידי שופרות השלטון וגם לא העסיק באופן חריג את הרשתות החברתיות, אבל שכונה מרכזית בתל אביב שותקה בגלל חשש מפוגרום בידי ערבים בעקבות גל של שמועות, כאילו השנה היא 1948 ונחום גוטמן הולך לצייר את זה.

בסביבות השעה חמש אחר הצהריים החלו השמועות להשתולל בקבוצות ווטסאפ וטלגרם, ופוסט פייסבוק ויראלי במיוחד של בעל מסעדה באזור – שסגר מאז את חשבון הפייסבוק שלו – הגיע גם לעמוד הפייסבוק הפופולרי "סטטוסים מצייצים" (שם הוא עדיין מופיע) ומשם בתפוצת נאט"ו לכל אדם בישראל ובעיקר לתושבי ותושבות פלורנטין.

"בשש בערב התחלתי לקבל הודעות בווטסאפ עם צילומי מסך על התארגנות וצעידה לאזור מאזור נווה שאנן ואזור יפו", מספרת דקל זרד, בעלת החנות Everybody לבגדי ספורט במידות גדולות ברביעיית פלורנטין, "וקצת לפני שבע התקשרתי למשטרה ויידעתי אותם. התשובה הייתה 'אנחנו יודעים'. שאלתי מה לעשות, השוטרת אמרה לי שהיא לא יודעת מה להגיד לי ואין לה הנחיות לגבי איך לנהוג רק שיש שוטרים בדרך לשכונה ושאם אני רואה משהו שאתקשר".

האפקט שנוצר בזכות תגובת המוקדנים המבולבלת לפניות תושבי השכונה היה היסטריה מוחלטת. המשטרה אישרה שהיא מכירה את השמועות ובודקות אותן, אך תושבי השכונה ובעלי עסקים רבים בה הבינו כאילו היא מאשרת את נכונות השמועות. באותו שלב לא יצאה הודעה משום גורם רשמי שינחה את התושבים כיצד עליהם לפעול, והפחד המשיך להתלקח ברשתות החברתיות.

אסף, בעל עסק בשכונה, מספר ש"הייתה אווירה של פאניקה בשכונה ובקבוצות הפייסבוק, אני אישית לא האמנתי לדיווחים האלה וחושב שזה ממש מסוכן להפיץ ככה ידיעות כאלה, בטח לא בזמן מלחמה", הוא אומר. "צריך הרי לחכות לדיווח רשמי של הרשויות במצב כזה. אי אפשר לתת לכל אחד להכניס שכונה שלמה ללחץ כזה, לפגוע בעסקים ולשתק אותנו. אם באמת הייתה סכנה כזאת אני בטוח שהיו דואגים לעדכן את תושבי תל אביב בכל דרך אפשרית, המדינה אולי קורסת אבל בקטע הביטחוני עוד אפשר לסמוך עליה. היו מודיעים בתקשורת, היו מודיעים עם כריזה ברחובות".

אבל בשטח קרה דווקא ההפך: במשטרה לא טרחו, כאמור, להוציא הודעה רשמית בשלב הזה. למעשה, שוטרים שהגיעו לשכונה הסתובבו בין בתי עסק וביקשו מהם לסגור את העסק ליתר ביטחון, מה שתרם לתחושה שניסיון הפוגרום אכן עומד להתרחש. כמה כתבים חרוצים ניסו לבדוק מול גורמים במשטרה, אבל הדיווח המרגיע שלהם שמדובר בפייק ניוז מוחלט הגיע רק בשמונה וחצי בערב ונבלע בגל הפאניקה הוויראלי.

שכונת פלורנטין לא נרגעה ונכנסה לבונקר. "הייתי צמודה לעדויות מלוד והבנתי שהדבר האחרון שאני הולכת לעשות זה לשמור על החנות", מסבירה זרד. "פשוט סגרתי והלכתי. אחכך שמעתי מעסקים אחרים במתחם שהגיעו אליהם שוטרים ליידע אותם על העניין וחלק התבקשו לסגור את החנויות. פחדתי ממש, ראיתי כבר את התרחישים הכי גרועים. העסק הזה הוא הבית שלי, החזקתי אותו בציפורניים כל שנת הקורונה ולחשוב שהוא תחת איום הפחיד אותי ממש".

"העסק הזה הוא הבית שלי". החנות של דקל זרד ברביעיית פלורנטין
"העסק הזה הוא הבית שלי". החנות של דקל זרד ברביעיית פלורנטין

כעת זועמים רבים בשכונה על הפאניקה המיותרת, על הפגיעה בעסקיהם ועל הקלות שבה שותקה השכונה כתוצאה משמועה. "גם אני התקשרתי למשטרה". אומר מ', בעל בית קפה בפלורנטין, "אמרו לי שהם שמעו על זה ובודקים את זה. ממש לא אישרו שהסיפור עצמו נכון, אני לא מבין איך אנשים הבינו את זה ואיך דוברות המשטרה לא הוציאה הודעה ברורה. צריך להבין גם שבאותו ערב היו פרוסים כוחות עצומים של מג"ב ויס"מ בין תל אביב ויפו כדי למנוע מעבר של חבורות פורעים יהודים וערבים מצד לצד. ניסיתי להסביר לאנשים שזה פייק, אבל כולם היו בגישת 'Better safe than sorry" ואני יכול להבין את זה, אבל אם אפשר כל כך בקלות לשתק את העסקים בשכונה מרכזית בתל אביב  – אנחנו בבעיה".

בשעות הבאות התרוקנה השכונה מתושבים רבים שעזבו אותה כדי לחפש מקלט זמני מהפרעות הצפויות. רוני, תושבת דרום פלורנטין, מספרת ש"זה היה כל כך מלחיץ, פשוט ארזתי תיק ונסעתי לחברה שגרה בצפון הישן. עם כל מה שקורה מסביב, התגובה הראשונית שלי הייתה לא להטיל ספק בדיווח. חברים שעובדים בברים גם העבירו את זה בווטסאפ. זה נשמע כמו משהו שיכול לקרות, ראינו כבר שהכל יכול לקרות. רק איזה שעתיים אחר כך כשכבר הייתי אצלה והיא שאלה באיזה קטע לא מדווחים על זה בתקשורת, התחלתי לחשוב שאולי זה סתם, מין לוחמה פסיכולוגית. התחלתי לבדוק בטוויטר ובפייסבוק והבנתי שנפלנו קורבן להפצת שמועה וזה מפחיד לא פחות".

גורם במשטרה הסביר שאם אכן מדובר בלוחמה פסיכולוגית, ההתנהלות שיחקה לידי מפיציה. "אין למשטרה כלים לדעת בוודאות אם השמועות נכונות או לא. במקרה כזה הולכים על בטוח, מנסים לא להפיץ פאניקה בציבור אבל גם לשמור על ביטחונו. היו צריכים לתדרך טוב יותר את הצוותים שהסתובבו בשכונה ושיסבירו שאין מודיעין על פוגרום בדרך ושהסגירה היא צעד שעושים רק ליתר ביטחון, לא ברור לי למה לא הוציאו הודעה רשמית לציבור בשלב הזה. אסור לתת לשמועות כוח כזה". פנינו לתגובתה הרשמית של דוברות המשטרה אך זו טרם הגיעה ותתפרסם אם תתקבל.

כך או כך, תחושת הביטחון בפלורנטין נפגעה קשות ובסופ"ש השכונה הייתה נטושה ואכן הרגישה כשכונת רפאים. המשך המתיחות ביפו הסמוכה והנוכחות הרבה של כוחות מג"ב ויס"מ שמתנהגים בעוינות לאזרחים ערבים ויהודים אינו תורם לאותה תחושת ביטחון. "אני לא רגועה", מסכמת רוני, "כי עכשיו השתילו לי בראש את הרעיון שיכול לקרות דבר כזה. אין גבול בין יפו לפלורנטין ואני לא מאמינה שיש ביפו הרבה אנשים שהיו רוצים לעשות פוגרום בפלורנטין, אבל הצליחו לגרום לי לחשוב שבתנאים מסוימים זה תסריט אפשרי. זו פגיעה גדולה בתחושת הביטחון, כרגע אני מתלבטת אם פשוט לעזוב את השכונה ודי".