בראסרי ירושלמי-צרפתי-תימני נפתח בפלורנטין. ולא, זו לא הנפצה

בין פרובאנס לצנעא. לונל (צילום דוד מויאל)
בין פרובאנס לצנעא. לונל (צילום דוד מויאל)

מסעדת LUNEL החדשה אמנם נפתחה ברבעיית מגדלי פלורנטין, אבל מנסה להביא את כל העולם לשכונה - את הטכניקות הם מביאים מהמטבח הצרפתי, ואת הטעמים מהשורשים הירושלמים-תימניים. וזה מתחיל במנות הראשונות ומגיע עד לתפריט הקינוחים המיוחד

14 באוגוסט 2023

בזירת המסעדנות הצפופה של תל אביב צריך לבלוט כדי להצליח, ומכיוון שמדובר בקיבוץ גלויות וראש היהודי שממציא לנו פטנטים, נראה כאילו כל קונספט כבר נוסה. ההפתעה מגיעה, כך מסתמן, מהדור הצעיר. למשל מסעדה יפנית־מרוקאית ובראסרי ירושלמי/תימני/צרפתי. LUNEL מוגדר כ"דרום צרפת פוגש את ירושלים", אך עבודת חקר רצינית שנערכה בשלב גיבוש הקונספט מוכיחה שלא מדובר בסתם הנפצה.

"חשבנו הרבה מה לעשות כאן ולא רצינו להיות עוד בר אוכל או יין", מסביר המסעדן עמרי קאופטייל (MENA), בעלי המקום יחד עם שף ינון אלעל. "הבנו שהשורש לכל מה שכולם עושים היום נמצא בטכניקות מהמטבח הצרפתי – איולי, טרטר, רטבים על בסיס חמאה ועוד ועוד. אליהן הוספנו את הטאץ' שלנו במטבח ירושלמי-תימני, שינון גדל עליו".

טייק אוף על מרק בצל צרפתי. לונל (צילום דוד מויאל)
טייק אוף על מרק בצל צרפתי. לונל (צילום דוד מויאל)

לונל ממוקם ברביעיית מגדלי פלורנטין, היכן שפעל בעבר סניף של קפה לנדוור. שנדליירים וכורסאות, קיר אבן ירושלמית ובר מרכזי שמאחוריו מטבח פתוח מגדירים את גבולות הגזרה לצד פריטים שקאופטייל ואלעל אספו בחיפושיהם, למשל אמבטיה צרפתית מקורית שתשמש כנראה כשמפניירה ענקית. ההקדמה לתפריט מגלה שלונל הוא שמה של עיר בפרובאנס, שנוסדה במאה הראשונה לספירה על ידי יהודים שברחו מיריחו לאחר כיבושה בידי הרומאים. מפאת חשיבותה במרקם החיים היהודי זכתה העיר במאות 11-12 לכינוי "ירושלים הקטנה".

"ישבנו על מפה של צרפת עד שמצאנו מקום שיש לו היסטוריה יהודית", צוחק קאופטייל ומצביע על תפריט שמפגיש בין פרובאנס, ירושלים וצנעא. לדוגמה: בריוש סמנה מלוחה, קצח, רסק עגבניות וסחוג ירוק (38 ש"ח), טרטר בקר על קרקר בהשראת בייגלה ירושלמי ואיולי קוניאק הנסי (62 ש"ח), פטריות יער ברוטב בר בלאן סילאן ואריסה, שמתבקש לנגב אותו עם הבריוש שלעיל (79 ש"ח) וטורטליני בצל ובושה, חמאת יין אדום, אפונת גינה וקציפת פרמז׳ן כטייק אוף על מרק בצל צרפתי (82 ש"ח). עם כל ביס החשדנות מתפוגגת ובעורקים נמסכת תחושת חמאה קטיפתית שאף קרדיולוג לא היה מאשר. "הטכניקה צרפת, הלב ירושלים", כפי שאומר אלעל.

עמרי קאופטייל (מימין) וינון אלעל (צילום דוד מויאל)
עמרי קאופטייל (מימין) וינון אלעל (צילום דוד מויאל)

החיבור הלא שגרתי משתקף גם בתפריט מנות אחרונות שיצר שף קונדיטור יואב רמות, למשל מילפיי קרם פטסייר, סאמנה וקולי פירות יער (52 ש"ח) מקרון כנאפה במילוי קרם ריקוטה עיזים (49 ש"ח) ו-Yemen Flip – ספק קוקטייל ספק קינוח מקוניאק הנסי מושרה בסמנה עם קרם פטיסייר וליקר קקאו (52 ש"ח).

רשימת המרכיבים גורמת להרמת גבה ולחשש שהקונספט יוביל לכיפוף ידיים בטעם, אך לא כך הדבר. הנוכחות התימנית מעודנת ואינה מפריעה לכל מה שטוב במטבח הצרפתי להתבלט. את הקוקטיילים שמבוססים על משקאות צרפתיים יצרה המיקסולוגית מור קורל, ורשימת היינות שמה דגש על ערך גבוה של תמורה למחיר ומחיר הוגן, מ-42 ש"ח לכוס יין לבן מצרפת.

גם אנחנו רוצים לבלות ככה. לונל (צילום דוד מויאל)
גם אנחנו רוצים לבלות ככה. לונל (צילום דוד מויאל)

"יצרנו מקום שבו היינו רוצים לבלות בעצמנו. כזה שאפשר לרדת אליו בכפכפים לדרינק ומנות קטנות לחלוקה, ולמי שרעב יש מנות גדולות יותר. והמחיר נוח, עד 100 ש"ח לעיקרית", מסכמים קאופטייל ואלעל. בשלב זה המקום פתוח בשעות הערב ובעתיד תתקיים בימי שישי קבלת שבת. את הפסקול הצרפתי-תימני ניתן רק לנחש.
אברבנאל 72, א'-ה' ושבת, 18:00-23:00 (שעות פתיחה בהרצה)