Time Outתל אביב הוא חלק מרשת Time Out Global — רשת מדיה בינלאומית הפועלת ב-360 ערים מרכזיות וב-60 מדינות ברחבי העולם. Time Out הוא אחד ממקורות התוכן המקיפים והאמינים ביותר בתחומי התרבות, הקולינריה, הבילוי ותיירות עירונית. התוכן, שמתעדכן 24/7, נכתב ונערך על ידי צוות עיתונאים מקצועי מקומי בישראל, בהתאם לסטנדרטים של Time Out העולמית.
ב- 1964 הקימו אברהם ואסתר שולביץ את מסעדת הדגים השקד ברחוב החשמונאים בתל אביב. לאורך השנים המשיך בנם, חיים שלו, את פיתוח וטיפוח המסעדה, ואסתר מצידה נהגה להכין את מה שהפכה להיות מנת הבוואריה המיתולוגית של העיר. בשנת 2015 נכנס לתוקפו צו הריסה לשקד, בגלל הקמת פרויקט גינדי, אך חיים שלו לא איבד את העשתונות, ואחרי מאבק משפטי ממושך, העביר את המסעדה אל מעבר לכביש לחשמונאים 99, כשהפעם בתו רז מנהלת את המקום בשיתוף פעולה רב דורי עם הסבתא.
אלא שאתמול נתלו שלטים על דלתות הדגייה האהובה כי המסעדה סגורה. הסיבה לסגירה של המסעדה המשפחתית הותיקה, (שהיוותה בסיס לדגיות בעיר כפי שמכירים אותן היום, במבנה ארוחה שמתחיל בפתיחת שולחן עם מזטים), אינה ברורה, ורז שלו סיכמה: "סגרנו. הצטרפנו לסטטיסטיקה. המסעדה נסגרה עקב בעיות כלכליות שנבעו מהמעבר ממול והמשיכו במקום החדש, תביעות מעובדים, החוקים החדשים והכל הקשה. לא הייתה ברירה אלא לסגור במידית כי לא יכולנו להמשיך בפעילות".
מסעדת השקד. צילום: אנטולי מיכאלו
מן הסתם העובדה שנפתחה ממש לאחרונה בצמוד להשקד מסעדת בלקן, בכיכובו של השף אייל לביא, שממוקמת על אותו הז'אנר, לא הקלה על המסעדה הותיקה. בוודאי בתקופה כזאת שבה נוחתים על המסעדנים מיסים חדשים וגזרות כלכליות. בכל מקרה השקד אינה הקורבן היחיד של רוח התקופה המקשה על פעילות המסעדות בעיר.
המסעדה האיטלקית המשפחתית, אוסטריה דה פיורלה נסגרה אף היא לפני חודש, אחרי למעלה משלושים שנות פעילות ברחוב בן יהודה בעיר. אם המשפחה, פיורלה פורנרה, החליטה לפרוש לפנסיה בגיל 73, וילדיה החליטו שלא להמשיך את העסק, והעדיפו להשקיע בדוכן של אוכל הרחוב הרומאי שהקימו בשוק הכרמל בשם בוקה בוקה. אנזו פורנרה, שהקים את הדוכן עם אחותו לאורה, מספר שאמא פיורלה באה עכשיו לסייע להם ביעוץ ובבישול בדוכן; "הבולונז הוא בדיוק אותו בולונז שהיה על הפסטה, שעכשיו אנחנו מגישים אותו בתוך פוקצ'ה" מסביר אנזו פורנרה ומוסיף: "החלטנו שלא להמשיך את המסעדה של אמא, כי להחזיק היום 150 מטר על כל השכירויות וההוצאות שכרוכות בכך זה לא כלכלי, אנחנו מעדיפים להשקיע באוכל עצמו. מי שיגיע לכאן ימצא בדיוק את אותו רוסטביף". בנוסף מציעים בני משפחת פורנרה להביא את החוויה רומאית אליכם הביתה בעזרת שירות קייטרינג חדש שהקימו.
סגירת שתי המסעדות הותיקות מסמנת את העלמותן הגורפת של המסעדות המשפחתיות מהנוף התל אביבי.
רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו
באפריל 2015 נכנס לתוקפו צו הריסה לשקד, מסעדת הדגים המצוינת שפעלה במשך 50 שנה ברחוב החשמונאים. הסיבה: פרויקט גינדי שנבנה על חורבות השוק הסיטונאי. “ניגשנו לבית המשפט, ביקשנו הארכה לצו ההריסה ובמקביל חיפשנו לוקיישן חדש״, מספר הבעלים חיים שלו. “קיבלנו הארכה עד סוף פברואר 2016, ומרגע שסגרנו את הדלתות הלקוחות הוותיקים לא מפסיקים לצלצל ולשאול מתי הפתיחה המחודשת״. שלו, בנם של אברהם ואסתר שולביץ שפתחו את המסעדה ב־1964, ירש את המסעדה לאחר שאביו נפטר. על התחום הקולינרי אחראית, מאז ומתמיד, אסתר בת ה־89, שעד היום מכינה במקום את הבוואריה הטובה בעיר. “אימא שלי מגיעה למסעדה בכל יום ומפקחת על הנעשה. כשנפתח מחדש, בתי הגדולה תנהל את המסעדה. נראה לי שהן יסתדרו מצוין״.
השקד. צילום יח"צ
לרגל המעבר החליטו בשקד לרענן את התפריט ולשלב בו גם מנות עדכניות. לצד פתיחת השולחן הקלאסית – שכוללת עיקרית ומזטים מצוינים לשולחן (יש גם אפשרות לדלג על העיקרית וליהנות רק מהמזטים) – יהיו גם מנות של פירות ים כמו קלמרי במילוי שרימפס וראשי קלמרי קצוצים עם כוסברה ושום (4/2 יחידות, 98/52 ש״ח); תבשיל תמנון עם רוטב עגבניות טריות, שום וכוסברה (124 ש״ח); קדרת ים עם ירקות שורש, כוסברה, חתיכות דג, ראשי קלמרי, שרימפס, מולים וסרטנים בעונה (139 ש״ח) ועוד. למרות השדרוג בתפריט, לאף אחד במסעדה לא היה אומץ להוציא ממנו את המנות שהפכו לקלאסיקה, כגון המזטים המזרח אירופיים שכוללים, בין השאר, גפילטע פיש, כבד קצוץ, איקרה, דגים מעושנים וכבושים עם שמנת חמוצה (15־45 ש״ח לצלחת) וכמובן הבוואריה האלמותית (36 ש״ח).
השקד החשמונאים 99, 5610546־03, ראשון־שישי 12:00־23:00 , שבת 12:00־18:00
רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו
הפנטזיה הארוטית של חובבי הדגים החלה להתממש בשרונה מרקט השבוע. זה קרה כשהמסעדן הראל בלו וזיקו הדייג פתחו את הבר שבדוכן הדגים שלהם. עד עכשיו אפשר היה לרכוש את דגי הים הטריים המונחים על הקרח, עכשיו תוכלו לבקש שיכינו לכם אותם במקום, והתמחור יהיה בהתאם למשקל הדג. קוקי סאן ז'אק על הפלנצ'ה, לנגוסטין מטוגן או כל גחמה ומחשק אחר ימומשו במעמד הרכישה. מי שמעדיף יכול להתיישב על אחד מ־38 כיסאות הבר במקום ולהזמין מתוך התפריט מנות קרות, למשל אויסטרים על הקרח (30 ש"ח ליחידה), צלחת דגים כבושים (53 ש"ח), גרבלקס שמוגש עם קרם פרש חזרת, סלט גרגר נחלים וברוסקטות (45 ש"ח), קרפצ'יו דג ים ולוביה בוויניגרט לימון (49 ש"ח) או מנות חמות כגון כריך קציצות דגים ברוטב חריימה (52 ש"ח) פילה דניס צרוב (95 ש"ח) ומנה קלאסית של מולים ביין לבן (89 ש"ח).
הראל בלו. צילום: אנטולי מיכאלו
הכי חשוב לדעת שיש פה אפשרות טובה לדגום בלב העיר מנה של פיש אנד צ'יפס במחיר לא זול אבל בר השגה (44 ש"ח). בצד מנות הדגים יציעו לכם מבחר יינות בכוס (29־49 ש"ח) ובירה הוגרדן חיטה לימונית שהולמת מאוד דגים. בינתיים המקום פתוח משעות הצהריים אבל בקרוב יציעו פה בסופי שבוע גם בראנצ'ים מלכותיים.
רגע לפני שמסעדת השקד עוברת לכתובתה החדשה ברחוב החשמונאים מעבר לכביש, היא חוגגת סדרת מסיבות פרידה – גם למקום (בכל זאת, המסעדה נמצאת בכתובת הנוכחית מאז 1964!) וגם לקיץ שנגמר. תוכלו להזמין מנות מיוחדות של לובסטרים ואויסטרים (התקשרו בבקשה להודיע ארבעה ימים מראש), וללוות אותן בשמפניה Drappier carte d'orי(250 ש"ח לבקבוק). בשקד ממשיכים כתמיד להתקין את היצע הדגים מהרשת על גריל אבני פחם, בטיגון, בתנור או במעשנת, כדי להדגיש את טעמם של חומרי הגלם. לצד הדגים מוגש מבחר של 18 סלטים (חצילים, פרחי כרובית, איקרה ועוד) ללא הגבלה. בשלב של הקינוחים, אם לא תזמינו בוואריה, אנחנו רואים אתכם פוזלים לעבר גלידרייה בוזה החדשה וחוצים את הכביש בעקבות ניחוח הקרמל.
השף אביב משה ו־Messa משיקים את הבשמים של מותג האופנה מייקל קורס בסדרת אירועים של קוקטיילים בהשראת סטודיו 54 והגלאם של שנות ה־70. בבר של מסה רקחו קוקטיילים על בסיס מרטיני בניחוחות דומים לאלה של הבשמים: מרטיני עם ג'ין, ליצ'י, הדרים ובזיליקום, מרטיני ביטר עם הדרים וסורבה פסיפלורה, וקוקטייל של מרטיני עם ג'ין ומי ורדים וחמוציות. לסאונד ערבבו מיקסים מוזיקליים ברוח התקופה. כל זה יתרחש מדי רביעי של חודש ספטמבר.
לידיעת המרחיקים עד חולון. השף רובי פורטנוי (אקס מאנטה ריי, הטאבון וקייטרינג פרי הארץ) החל לבשל בסילו מדיטליאנו, האיטלקית הים תיכונית החדשה שבפארק פרס בחולון. בלב המסעדה טאבון עצים שממנו בוקעות פיצות, למשל פיצה עם בצל, תימין וגבינת סנט מור (55 ש"ח), בצד נציגים מקומיים כמו לחמג'ון עוף עם עגבניות, עלי רוקט וכרישה (89 ש"ח). במסגרת הקו האיטלקי מוגשים בסילו דגים כמו פילה מוסר (85 ש"ח), פסטות בוקטיני עגבניות (55 ש"ח), ריגטוני מיט בולס (65 ש"ח); ובמקביל גם סופלקי פרגית יווני (75 ש"ח). עכשיו נותר רק להקליד פארק פרס בווייז.
מי שמחפש תירוצים להתחזר על שתי עוגיות וביניהן גלידה, ימצא אותן עכשיו, כי רשת קוקיז משחררת טעמי גלידות מיוחדים לראש השנה. גלידת תפוחים מקורמלים בדבש וסורבה רימון שהולם את רוח התקופה והאנטיאוקסידנטים. תוכלו לקנות מארזים של חצי ק"ג או ק"ג גלידה ו־10 או 20 עוגיות הביתה, ולהגיש לאורחים בערב ראש השנה (145/80 ש"ח בהתאמה), על תקן של קינוח היפסטרי לדודות. אם כבר הזדמנתם לכאן תיאלצו לנצל זאת כדי לטחון בלי הכרה את עוגיית השוקולד הלבן ואגוזי המקדמיה, שאנשים בלי חוש מוסר פיתחו ואפו. לא נורא, בקשו מראש סליחה מהצמיג עוד לפני יום כיפור. על כל פנים, לפני שאתם מצלמים ומעלים לאינסתוש נגבו את הסנטר היטב מזליגות גלידה מפלילות.
אוהבים יין, אוכל ואמנות? גם אנחנו. גלריה בידרמן פרייבט ארט קולקשיין תקיים בסוף שבוע זה (חמישי־שבת) אירוע חגיגי לכבוד ראש השנה, שבמסגרתו תוצג התערוכה "יין ואוכל באמנות הישראלית". בתערוכה אפשר יהיה לפגוש, בין השאר, את ציורי הפירות והירקות מסדרת השוק של האמנית נטשה בריליאנטובה, את הצייר דימה גורבן שמצייר בקבוקי יין עם מפרטים על תוויות הבקבוקים וסביבתם, את יעקב כרמלי שמצייר בשיטה קלאסית לחם וקערת פירות ואת מיכאל גורבן שעוסק בתיאור פריטי פירות וירקות שהאור המאיר אותם יוצר אווירת קדושה. במסגרת האירוע יתקיימו טעימות ומכירה של יינות יקב פסגות, גבינות ממחלבת הבוטיק My Dear ושמני זית של מסיק קיבוץ מגל. הכניסה חופשית.
ברשת מוזס החליטו שמה שחסר לכם עכשיו זה קצת הימורים. למה להמר רק במפעל הפיס ובאתרי אינטרנט שרשומים פיקטיבית באיי הבתולה, אם אפשר גם לקבל קצת ריגושים פה בעיר בזמן שאוכלים ארוחה משפחתית סולידית? הנה, קבלו את מבצע סוף הקיץ של רשת מוזס, שנקרא בחיבה "לאקי באסטרד" והפך בשנים האחרונות למסורת קבועה. במסגרת המבצע כל סועד באחת ממסעדות רשת מוזס שמזמין מנה עיקרית מקבל כרטיס גירוד. בכרטיסים מסתתרים מאות פרסים: מנות ראשונות, קינוחים, מנות עיקריות, חופשות בארץ, חופשות בחו"ל, וגם 3,000 ש"ח למימוש במסעדות הרשת. המבצע יסתיים בסוף אוקטובר.
סניף דיזנגוף של רשת בתי הקפה סטריטס יודע בדיוק מהן השאיפות של הלקוחות שלו בשבת: לאכול בלי חשבון. בגלל זה, ולרגל חגיגת יום הולדת שנה, מציעים בסניף מדי שבת בראנץ' בסגנון בופה חופשי, תמורת 75 ש"ח לאדם. בסכום הזה תוכלו לקחת לעצמכם מהמזנון סלט עדשים ובורגול, סלט שגית עם המון עלים, סלט ירקות קצוץ, סלט ביצים, סלט טונה, ממרחים, מטבלים, נקניקים, גבינות, פריטטה עם סלק וגבינת ריקוטה, פולנטה עם סלמון מעושן, קרוסטיני עם פטריות שמפיניון בתימין, מבחר לחמים, מנה של אסאי עם קקאו ותותי גוג'י, פנקייקים עם מייפל או סירופ שוקולד; ומתוקים כמו מוס שוקולד ביתי, עוגות, מאפים, פירות טריים, וכן מיצים וקפה.
בתיבת הקרדיטים ראוי לציין שהתכנון הקולינרי של הבראנץ' נעשה על ידי השף ניר פלר ממסעדת סלון של אייל שני. אם אתם זוכרים באיזה מצב צבירה של רעב אתם עולים מהים בשבת בבוקר אחרי הסאפ, בטח ברור לכם שעבור בית הקפה רווחי זה לא יכול להיות. ילדים עד גיל 10 בחצי המחיר וגביע של מבעבע בתוספת תשלום של 10 ש"ח. כדאי להזמין מקום מראש.
"חכה שתי דקות, אני חייב להיכנס רגע למטבח", אומר לי חיים שלו, הבעלים והרוח החיה של מסעדת השקד, "זה פשוט אימא שלי, היא רוצה לאכול ורק אני מכין לה אוכל". "מה אתה מכין?", אני שואל, והוא עונה: "מין קציצת ירק עם קצת עוף. חכה, אני אביא לך לטעום".
אימא של חיים היא אסתר, אישה כבת 88 העומדת יום יום מאחורי הדלפק באותה פוזיציה כבר המון שנים, מעשר בבוקר ועד חמש. כשנפתחה המסעדה, מוחמד עלי (כשעוד קראו לו קסיוס קליי) הרביץ מכות רצח לסוני ליסטון, מרטין לותר קינג גמר לספר על החלום, סלאח שבתי כבר עשה את הפרמיירה, הביטלס הגיעו לארצות הברית והמדינה חגגה 17 שנות קיום. החודש המסעדה חוגגת 50 שנות פעילות – פרק זמן לא מבוטל למסעדה בתל אביב.
אחרי דקות ארוכות חיים יוצא מחויך מהמטבח עם שתי קציצות כמו שאימא שלו קיבלה ומתחיל לספר: "בשנת 1957 ההורים שלי הגיעו לעיר ואבא הפך להיות סיטונאי. השוק עוד היה כאן, ברחוב החשמונאים, ושיווק פירות וירקות לכל גוש דן. בשנת 1964 אבא שלי והשותף הסלוניקאי שלו קנו שתי חנויות צמודות וזהו, עד היום אנחנו כאן".
כבר אז התחיל העניין של הדגים? זה היה החלק של השותף הסלוניקאי?
"לא, זה אבא שלי שהיה משוגע על דגים. כל בוקר הוא היה מקבל דגים במכלים כמו אלה שמביאים בהם היום אבטיחים, עם ברבוניות, מליטות, קומוניסטים, מקרוני ומה לא. אז היה שפע. הוא היה מטגן בבוקר ועד הערב הכל היה נגמר".
מסעדת פועלים?
"כן, זו הייתה מסעדת פועלים. כל העובדים של השוק היו באים לכאן. הנה, אתה רואה את האדון הזה? הוא כאן מהיום שנפתחה המסעדה. היום הוא קצת חולה, הילדים שלו לא מרשים לנו להגיש לו שום דבר עם מלח או אלכוהול, אבל הוא מצדו היה טורף הכל".
צילום: דן פרץ
ומאיפה הגיע האוכל היהודי שאתם מגישים כאן?
"מהבית. זה מה שאבא שלי היה מכין עוד במחנה של המשוחררים בפרנקפורט – רגל קרושה, סלט ביצים, כבד קצוץ, קישקע, מרק עוף. בקיצור, מה שהוא זכר איך מכינים מהבית. זאת הייתה מסעדת פועלים של חצי אוכל יהודי מזרח אירופי, חצי דגים, וכולם היו מבסוטים. רק לפני 20 שנה החלטתי שזהו זה. החמין והתבשילים כבר לא עוררו עניין, אז השארנו כמה מנות כמו הכבד הקצוץ וסלט הביצים והפכנו להיות מסעדת דגים של ממש. רק אם מישהו מבקש אני עוד מכין לו מרק עוף, או קציצות כמו שאימא שלי ביקשה עכשיו".
והשם השקד? הרי זה לא שם קלאסי למסעדת דגים.
"זה ראשי התיבות של השותפים שפתחו יחד את המסעדה, אבל השותפות החזיקה יותר מדי זמן, וההורים שלי נשארו פה מהר מאוד לבד".
איך למדת לעבוד עם דגים?
"מאבא ומאימא שלי. גם הייתי הרבה שנים בפריז, אבל שם בעיקר למדתי לאכול. לפני 20 שנה התחלתי להגיש קרפצ'יו וגם הבאתי את המעשנה מגרמניה. את גופי החימום שלה אני משפץ פעמיים בשנה כי אי אפשר להשיג חלפים. זה מעשנה חמה שעובדת ב־250 מעלות. היא גם אופה את הדגים, ועם הנסורת זה נותן לדג את הטעם של העישון. אין פה ממש תפריט. זאת אומרת יש, אבל רוב הלקוחות שואלים מה יש או שמבקשים שאני אכין להם מה שבא לי. יש פה אנשים שבאים כל יום יותר מ־30 או 40 שנים".
חיים שלו ואמו אסתר צילום: אנטולי מיכאלו
איך שומרים על מסעדה 50 שנה?
"לבנות שלי אמרתי שימצאו להן מקצוע אחר, אבל הסוד הוא להיות פה כל יום כל היום. היום הלקוח הרבה יותר אנין. עם יד על הלב, אי אפשר לדחוף לו שום דבר שלא מאוד טעים. לשוק הסיטונאי אני עדיין הולך כל יום".
זה בשביל הנוסטלגיה?
"מה פתאום נוסטלגיה. אתה יודע מה זה למצוא היום עגבנייה במחיר נורמלי? הם משוגעים. אתה יודע כמה עגבניות אני צריך בחודש? אני לא יכול לתת למישהו אחר לבחור לי את הירקות. אנחנו לא עושים קסמים, אבל בשביל להכין את האוכל הזה צריך את הירקות הכי טובים. אותו דבר עם הדגים. להכין שניצל לוקוס זה לא חוכמה, אבל צריך לוקוס טרי. ואותו דבר עם שיפוד לוקוס או קרפצ'יו. את הדגים המלוחים והכבושים אימא שלי עושה עד היום פה במטבח, ואני אגלה לך סוד: קרם בווריה אשתי מכינה והיא בכלל תימנייה, אבל היחסים שלה עם אימא שלי כל כך טובים עד שבסוף היא הסכימה ללמד אותה איך מכינים".
חגיגות 50 למסעדת השקד ייערכו עד התאריך 7 בדצמבר (לא כולל שישי ושבת), שבמהלכן יחזירו לתפריט מנות מהמטבח היהודי של פעם, כמו רגל קרושה, גפילטע וקישקע (30 ש"ח). במהלך החגיגות יוגש יין במחירים מיוחדים.