קטנים ודוקרניים: הגלריה העירונית החדשה מפקידה את הכוח בידי האמנים

מומחים לחללים קטנים אבל איכותיים. מימין: יואב וינפלד ועומר שיזף. צילום: באדיבות המצולמים
מומחים לחללים קטנים אבל איכותיים. מימין: יואב וינפלד ועומר שיזף. צילום: באדיבות המצולמים

את גלריה "תער" שנפתחה בסוף השבוע שעבר ביוזמת עיריית ת"א-יפו אוצרים ומנהלים האמנים יואב וינפלד ועומר שיזף, בעלי רזומה מרשים בניהול חללים קטנים, מה שלא מפריע להם להפוך אותם לגדולים קונספטואלית

7 בספטמבר 2023

"זה לא רומן, זה הייקו", מגדיר האמן והאוצר יואב וינפלד את הגלריה העירונית החדשה "תער" שהוא מנהל ואוצר יחד עם שותפו עומר שיזף. הגלריה החדשה, שהושקה בסוף השבוע האחרון בגינת אלוף בצלות המחודשת, היא גלריה עירונית ביוזמת עיריית ת"א-יפו – הראשונה שנפתחת מזה שנים רבות.

ונכון, היא קטנה, אפילו מאוד, אבל כבר בתערוכת ההשקה שלה מציגים שישה אמנים. ולצמד האוצרים-מנהלים, וינפלד ושיזף – יש היסטוריה מרשימה בניהול חללים קטנטנים והפיכתם לחללי תצוגה לגיטימיים, מסקרנים וחדשניים.

הם הכירו במהלך לימודי התואר השני בבצלאל, שאותו סיימו שניהם בשנת 2018. בהמשך חלקו סטודיו במתחם "סטודיו בנק", שהיה גם הוא מיזם של העירייה. שם גם פתחו את חלל התצוגה המשותף הראשון שלהם, "אופנובנק" – חדרון קטן בתוך הסטודיו שבו הציגו תערוכות יחיד ואפילו כאלה קבוצתיות.

אחרי שפונה סטודיו בנק במפתיע בשנת 2021, השיקו מחדש את אופנובנק בבניין של המרחב החברתי ברחוב אלנבי (שבו פועלת היום חנות הספרים העצמאית "רידינג"). גם במקרה הזה היה מדובר בחלל קטנטן, אבל גם משם הם נדדו הלאה תוך זמן קצר. ליטרלי נדדו: בשנה האחרונה התארחו כאוצרים אורחים עם אופנובנק בחללים שונים כמו סדנאות האמנים וגלריה המדרשה. בין לבין הם גם הספיקו לאצור יחד את התערוכה המרכזית באירועי "אוהבים אמנות, עושים אמנות" לפני שנתיים בפארק המסילה, להציג תערוכה זוגית משותפת ולפעול כל אחד בנפרד בקריירה האמנותית שלו.

גלריה תער החדשה בגינת אלוף בצלות. צילום: באדיבות גלריה תער
גלריה תער החדשה בגינת אלוף בצלות. צילום: באדיבות גלריה תער

בשנה וחצי האחרונות מנהל שיזף גם את תא תרבות המחוגה – מרכז לאמנים ולתרבות עצמאית בפלורנטין, שנפתח מטעם המחלקה לאמנויות בעירייה במקביל לתא תרבות נוסף בקריית המלאכה (ואחד נוסף שייפתח בקרוב ברחוב ליאונרדו דה וינצ'י). הגלריה החדשה צמחה בעצם מתוך התא. "כחלק מהפעולה שלי בתא תרבות אני מנסה לגרום ליוזמות עצמאיות אמנותיות לקרות", מספר שיזף. "וזו בתקווה רק הסנונית הראשונה".

הגינה הקטנה והחמודה שנפתחה לציבור לפני כחודש כוללת עכשיו קצת דשא, כמה ספסלים ושולחנות קטנים, ובית קפה קטן שבשעות הערב הופך לבר יין שמארח גם מוזיקאים שמנעימים את זמנם של השוהים בגינה. ועכשיו – גם גלריה, שתהיה פתוחה לאורך רוב ימי השבוע (וגם בשעות שלא – דרך הוויטרינה שלה שתואר 24/7 אפשר יהיה לצפות בתערוכות גם מבחוץ). הרעיון הוא שכל זה רק יילך וישתדרג עם הזמן, ויהפוך למרכז תרבות ואמנות נרחב יותר שיכיל גם סטודיואים לאמנים.

תשתדרג עם הזמן. גינת אלוף בצלות. צילום: שחר סגל
תשתדרג עם הזמן. גינת אלוף בצלות. צילום: שחר סגל

גם הגלריה עצמה היא סוג של עסקת חבילה שמגיעה עם הגינה, ותכלול מלבד התערוכות גם תכנית אירועים, מפגשים ומופעים שתאצור מנהלת הגלריה בפועל – ליילה רוז בארי. "יש פה מחשבה שקהילה נוצרת מתוך האמנות והנוכחות שלה במרחב, וזו מחשבה פרוגרסיבית בפני עצמה", אומר וינפלד.

את השם של הגלריה, "תער", הגה האמן והחבר אורי זמיר. "זו מילה שיש לה נופך עברי ישן, היא לא בשימוש רב והיא גם קיצור של תערוכה", מסביר וינפלד. "והיא גם מסמלת את המטרה שלנו – להיות קטנים ודוקרניים. אנחנו רוצים להציג את הדברים הכי קאטינג אדג', כאלה שלא בהכרח קיבלו במה במקומות אחרים".

"אנחנו חושבים הרבה על המקומי", אומר שיזף. "יש משהו בגישה שלנו שמשתמשת בקטן ומתייחסת לגלריה כמו סוכנות, חלק של עולם מסוים – כדי לייצר משהו מרוכז. בגלל שאנחנו אמנים אנחנו יכולים לראות פוטנציאל של דברים, איך הם יכולים לגדול ולקטון ועדיין לשמור על המהות שלהם. זה כמובן משפיע גם על בחירת האמנים – יש אמנים מדהימים שלא בהכרח יתאימו לחלל הזה. הפעולה האוצרותית שלנו עסוקה יותר בדרמטורגיה של חלל מאשר בסידור שלו. אני מחפשים את הסיפור ומנסים דרכו להקרין משהו החוצה".

מחפשים את הסיפור. גלריה תער בגינת אלוף בצלות. צילום: באדיבות גלריה תער
מחפשים את הסיפור. גלריה תער בגינת אלוף בצלות. צילום: באדיבות גלריה תער

התערוכה שנפתחה בסוף השבוע ומשיקה את הגלריה נקראת "תשובה פשוטה לשאלה בסיסית" והיא כוללת עבודות של שישה אמנים.ות –  מוחמד טוח'י, אורי טוכמן, אליאב לייבוביץ', יואל ועמוס פלד, שוש קורמוש ונעה שמחיוף שחף. "הרעיון עלה מתוך שיחות שלנו", מסביר וינפלד, "אודות התחושה שיש סביבנו כל הזמן של חיפוש דרכי יציאה או קריאה לעזרה, מה שהתחבר לגלריה שהיא אמנם קטנה – אבל פונה החוצה. בכל העבודות אנחנו רואים קריאה וחיפוש, ורובן נעשו במיוחד עבור התערוכה".

התערוכות שיוצגו בגלריה יתחלפו אחת לחודשיים – זמן ארוך באופן יחסי לגלריות קונבנציונליות, וחלקן יהיו גם תערוכות יחיד. "גם במקרה של הגלריה וגם במקרה של תאי התרבות, יש רצון של העירייה ושל המחלקה לאמנויות לתת הד לפעולות שבכל מקרה קורות – כאלה שצומחות מהאמנים – ולחזק אותן", אומר שיזף. "גם לעבוד עם אנשים כמונו זו אג'נדה, העובדה שנותנים לאמנים לנהל את המקומות של עצמם ולא לתת לאף אחד אחר לנהל אותו עבור האמנים היא מהלך חשוב".

תער – חלל עירוני לאמנות, גינת אלוף בצלות. ב, ג, ה' 16:00-19:00, ד' 18:00-21:00, שישי-שבת: 11:00-14:00

"תשובה פשוטה לשאלה בסיסית" בגלריה תער. צילום: באדיבות גלריה תער
"תשובה פשוטה לשאלה בסיסית" בגלריה תער. צילום: באדיבות גלריה תער