מסעדות בסולידריות: המיזם שמסייע גם לעסקים וגם לנזקקים
ענף המסעדות, "עמוד השדרה הכלכלי של העיר", נמצא במשבר חסר תקדים | פעילות "תרבות של סולידריות" חברו לאחים דוקטור במטרה כפולה: לסייע לעסקים עצמם להתאושש מהמשבר, ולתרום דרכם אוכל מזין וטעים לאלה שידם אינה משגת | בטור מיוחד הן מספרות על הפרויקט
בהסתכלות לאחור על עשרה חודשי הפעילות של תרבות של סולידריות, המסעדות תמיד היו איתנו. את סלי המזון הראשונים שארזנו לקשישים ומשפחות הרכבנו מעודפים שתרמו לנו מסעדות בעיר, שבבת אחת הפסיקו את פעילותן בעקבות הסגר הראשון. בכל שבוע שחלף היינו עדות לטלטלה שחוו מול רגולציות והגבלות משתנות, וכשהפגינו מול הכנסת ביולי האחרון – התייצבנו לצידן.
הכאב שחווינו מול כל חלל מוחשך בעיר, שעד לא מזמן היה חגיגה שוקקת של חיים, הרגיש גם מאוד אישי: חברות וחברים שעבדו במלצרות, במטבח, או בניהול המסעדות הוצאו לחל"ת; מסעדנים ומסעדניות נשלחו הביתה באי-ודאות לגבי עתידו של מפעל חייהם ומבקשי מקלט, שאיכשהו הצליחו עד כה להחזיק את ראשם מעל המים כשוטפי כלים, פנו אלינו בבקשות לארגזי מזון, מאחר שאינם זכאים אפילו לחל"ת.
ענף המסעדות, "עמוד השדרה הכלכלי של העיר", נמצא במשבר חסר תקדים. מתוך 14 אלף מסעדות בארץ, שפעלו ושילמו מיסים בתחילת השנה, 4,000 נסגרו כליל, ורבות אחרות על סף סגירה. לצד המשבר בעולם המסעדות, מדי יום אנו נחשפות לצורך ההולך וגובר בסיוע במזון. עשרות אלפי קשישים, א.נשים עם מוגבלויות או פגועי נפש נותרו ללא מסגרות ומעונות – עליהם הסתמכו לקבלת ארוחות. הורים יחידנים ובפרט אימהות חד הוריות, קורעות תחת נטל גידול הילדים, לאור ההשבתות החוזרות של בתי הספר והגנים. רשתות הביטחון של הרווחה והעמותות אינן עומדות בעומס, ומתקשות להגיב באופן מידי.
מתוך כך נולדה "מסעדות בסולידריות" – תוכנית שהיא מענה יצירתי ומשולב, הפועלת בשתי חזיתות: הענקת סיוע בארוחות חמות, טריות ואיכותיות לאלו הזקוקים לסיוע תזונתי מידי, ולצד זה הגדלת נפח הפעילות של המסעדה, והעסקתם מחדש של העובדים. אסף ויותם דוקטור ממסעדת "אייבי" שבבעלותם, נרתמו מיד לפרויקט. כמי שמקיימים מחקר מתמשך על קיימות ועובדים עם חומרי גלם מקומיים נוצר חיבור טבעי, סביב ערכים משותפים ובנובמבר יצאנו לדרך.
איתרנו 130 משתתפים מקרב המשפחות, פגועי הנפש והקשישים להם תרבות של סולידריות דאגה לארוחות חמות בתקופת הקורונה, והעברנו אותם לתוכנית "מסעדות בסולידריות". מידי שבוע, פעמיים בשבוע, מקבלים אותם משתתפים ארוחות מזינות וטעימות, שהוכנו בקפידה ב"אייבי". הארוחות מספיקות לשבוע שלם, כך שהמסעדה, שכעת מבשלת עבור הפרויקט כ-1,000 ארוחות שבועיות, נדרשה להחזיר מחל"ת שלושה עובדים. היקף הפעילות גדל בכ-20%, ובתוך כך תוגברה אף העבודה מול ספקים מקומיים.
עשרת הדברים שבכל זאת אהבנו בעיר השנה
בהמשך ללמידה המתרחשת כל הזמן בתרבות של סולידריות, הבנו שתפיסת הנתינה שגדלנו עליה, של חלוקה בין נותנים ומקבלים, של ראיה בא.נשים כ"נזקקים" שצריכים להודות על כל סיוע, מוטעית מהיסוד. הבנו שרווחה לשיטתנו אינה מינימום, אלא שאיפה למקסימום. הארוחות של "מסעדות בסולידריות" אינן בדמות אותה חמגשית מינימלית מחלוקות מזון מוסדיות, לא בטעם, לא בנראות ולא במחשבה. הקפדנו לבנות תפריט גמיש בסיוע תזונאית, שמשתנה בהתאם לצרכים שעולים, כמו גם לעונות השנה או זמינות חומרי הגלם.
התפיסה שלנו היא שאוכל אינו רק דלק קלורי, אלא קשור בחיבור לתרבות ולהיסטוריה, אישית וקולקטיבית. אוכל הוא בית, ונתינת אוכל לאדם פירושה ראייה של מצב קונקרטי וייחודי, כבוד להעדפות הטעם שלה, ותשומת לב למגבלות התזונה. הארוחות של "מסעדות בסולידריות" מבקשות להזין בתקופה זו את המרקם כולו. אנו רואות את כל מי שלוקח חלק בפרויקט כמשתתף – יש משתתפים שמקבלים ארוחות, יש שמבשלים אותן, אחרים משנעים אותן. יש משתתפות שמבשלות רעיונות, ומשתתפות שמגייסות משאבים.
את הקשר האינטימי שנוצר בפעילות של תרבות של סולידריות אנו מקוות להמשיך ולשמר, על מנת לאפשר קהילות תמיכה, המיטיב עם כל המשתתפים. את הקשר הזה אנחנו רואים באמצעות האנשים: לירן, מנהל משמרת ב"אייבי" שהפך למנהל הקהילה הראשון שלנו, רואה בזה מעגל – לא רק לתת ולתרום, אלא להחזיר אנשים לעבודה עם רוח חדשה ואהבה. שמעון, שליח של האפליקציה החברתית למשלוחים TAKE, שנטלה על עצמה את אתגר השילוח והודיע שלא יוותר על קו החלוקה שלו גם כשחזר לעבודה סדירה.
האמת היא שאי אפשר לחכות. בשבועות ובחודשים הקרובים יידרשו עוד מאמצי ענק, והתגייסות, והתעקשות. יידרשו כוחות משותפים וערבות הדדית, כדי ליצור תהליכי ריפוי משמעותיים. לצד הקושי והמורכבויות, אנחנו מאמינות שזה גם פשוט. תכנית "מסעדות בסולידריות" פשוטה לתפעול שוטף, ולהתאמה למציאות המשתנה. באין פתרונות הזנה מספקים אנו שוקדות בנחישות על בנייתה והרחבתה לקהילות נוספות בתל אביב ובערים אחרות, ומקוות שכמה שיותר שותפות יחברו אלינו בהקדם. זה הזמן לצאת מהסטגנציה, ללמוד מהקורונה, ולהתחיל לבנות הכל מחדש.
עלמה בק, גוני חרלפ, איה הכט, אביטל אורן, עומר פרידמן, איילת כרמלי מסינגר, רוני רוזנברג צדר ולילך קרני הן יוזמות "מסעדות בסולידריות"