עולם הולך ונעלם: 21 מסעדות הפיין דיינינג הכי טובות בתל אביב
אחרי הסגירה המדכדכת של סנטה קתרינה, שהצטרפה לאנימאר ולברוט בקטגוריית "הלכו מאיתנו בטרם עת", נראה שהעתיד של הקולינריה הגבוהה בתל אביב הולך בכיוון אחד בלבד. אבל מצד שני, נפתחו כאן בחודשים האחרונים לא מעט מסעדות יוקרה שישנו את הרשימה הזאת בעדכון הבא שלה. שום דבר לא בטוח
בפעם הקודמת שפרסמנו את הרשימה החשובה הזו, העולם נראה אחרת. ימי שיא ההפיכה המשטרית, אחרי משבר הקורונה ובעיצומו של משבר כלכלי – וכל זאת היינו קצת אופטימיים בנוגע לעתיד הפיין דיינינג בישראל, רגע אחרי שהבוחנים של מדריך מישלן סיימו להסתובב בעיר בתמורה למיליוני שקלים ממשרד התיירות. מאז ישראל השתנתה מקצה לקצה, מסעדות נפלו, השתנו, התפתחו והתכווצו – אך הפיין דיינינג עודנו כאן.
>> הבראנצ'ים הכי טובים בתל אביב: המתכון המושלם לסופ"ש בעיר
>> כאן אוכלים בכיף: 25 מסעדות הקז'ואל דיינינג הכי טובות בתל אביב
מי ידע, מסתבר שאנשים עדיין רוצים להוציא ממיטב כספם (ולא מעט ממנו) כדי לאכול לרגע ברמת חלומות, ואולי לחשוב לשניה קלה שאנחנו נמצאים במדינה נורמלית שאפשר להתעסק בה בבזיליקום גבישי. מי חלם. מטרתנו בסימון המסעדות המצטיינות – עדיין, גם בזמן מלחמה – היא לתמוך בתעשיה במצוקה, אך בעמנו אנו חיים, וברור לנו שבמיוחד בתקופה כזו, רבים מדי האנשים שלא יכולים להרשות לעצמם (או לא מרגישים בנוח) להוציא כל כך הרבה כסף על מסעדת יוקרה. לכן הרשימה מסודרת לפי רמת תמחור – מהיקר, ליקר מאד, ליקר לאללה. את השיקולים אם זה שווה לכם או לא תעשו לבדכם, אבל אלו המסעדות שלא יאכזבו אתכם. אגב, אם הרגשתם שחסרה פה מסעדה כזו או אחרת, אולי תמצאו אותה ברשימת מסעדות הקז'ואל שלנו.
יקר
OPA
אף אחד כבר לא מרים גבה כששפית שיראל ברגר קוטפת פרסים בינלאומיים עבור מטבח שאין בו גרם חלבון מן החי. הנטייה הטבעית היא לשייך את OPA לטבעונות, אך שלמעשה מדובר באטלייה שעושה כבוד לתוצרת חקלאית, ומתייחס אליה כאמנות – וזו גם העדשה שדרכה צריך לשפוט אותו. התפריט משקף את עונות השנה באדיקות וכל פרי וירק זוכים לפרשנות חדשנית ומקורית. בפרפראזה, יש יפות ממנה אך אין יפה כמוה.
החלוצים 8
אייבי
העונה השנייה של סדרת הדרמה "הטבח" קיבעה את מעמדם של אייבי ושל שף אסף דוקטור כסטארים, וגילתה את מה שבתל אביב כבר יודעים מזמן – שמדובר במסעדת דגים ופירות ים מצוינת, מקומית עד קצה הסנפיר ונטולת פשרות. הרחבה הקסומה שמחביאה אתכם מרחוב לינקולן, והאוכל המנומק מאוד שמשודר מהמטבח עליו מנצחת שפית אבישג לוי המוכשרת, מייצרים יחדיו ארוחה נפלאה שמתפוצצת מטעמים מקומיים והברקות קטנות.
לינקולן 16
בית תאילנדי
לא בכדי זוהי אחת המסעדות הטובות והמצליחות בישראל: כבר כמעט 30 שנה שבית תאילנדי מצליח לשמור על הרמה, על הווייב הנכון והכי חשוב – על טעמים אותנטיים. בין מחיצות הבמבוק תוכלו להתנסות במנות מחומרי גלם טריים, למשל חלב קוקוס וירקות מחווה שעובדת עם המסעדה. בחדר הפרטי קואה קון לק ("המטבח של גברת לק", השפית ואשתו של הבעלים יריב מלילי) מוגשת ארוחת טעימות מובנית שעושה כבוד למטבח התאי המסורתי.
בוגרשוב 8
משייה
"אז איך האוכל במשייה? במילה: פנטסטי. במשפט: כל כך מוצלח, שהזמנו את אותה המנה פעמיים. פעמיים! כלומר, כל האוכל היה נהדר, אבל פעמיים במהלך הארוחה הגיעה לשולחן מנה כל כך טובה, כל כך טעימה, כל כך וואו!, שכל מה שרצינו היה לטעום אותה שוב. זה עד כמה האוכל של משייה מוצלח", כתב המבקר שלנו (כל הפרטים כאן), ומאז משייה רק הולכת ומשתכללת, כולל בראנץ' סופ"ש מהטובים בעיר. שף גיא ארש מפליא ללהטט בהתססות וטכניקות בישול חדשניות ומגיש מנות שמעיפות את המוח ומענגות את העין באסתטיקה בין יפן לסנקדינביה.
מנדלי מוכר ספרים 5
יקר מאוד
a
מאז פתיחתה בתרועה רמה, a הולכת ומוכיחה שיש דברים בגו, ושהיא לא רק פריטי פייס. שף יובל בן נריה וצוותו מחוללים קסמים ברטבים, התססות וחומרי גלם מיוחדים, בשר צלופח מתורבת למשל (ואנו עוד זוכרים לו את הרפתקת המנקאי). רמת השאפתנות והתחכום רק הולכת ועולה, וכשמדריך מישלן יגיע מתישהו לארץ – a היא ללא ספק מועמדת ודאית לכוכב.
דרך מנחם בגין 121
OCD
לא כל מסעדה היתה זוכה בפרווילגיה להישאר ברשימה גם אחרי חודשים רבים שבהם לא הייתה פילה. אבל מכיוון שאנחנו רגילים לתקופת המתנה ארוכה ל-OCD, הימרנו שהיא תחזור לעצמה שלפני המלחמה ואולי אף טובה יותר. הפתיחה המחודשת שלה באוגוסט הייתה אירוע משמח בחודש קשה.
תרצה 17
בר 51
זו לא בדיוק מסעדה וגם לא ממש בר. אם תקראו לו גסטרו בר הוא אולי יענה, אך בר 51 הוא הרבה יותר מכך – סדנת יצירה של שף מושיקו גמליאלי (מונא), שהתמקם בחלל מלא נשמה ואווירה ומגיש תפריט שהולם את כל אלה: קרודו וסשימי דגים טריים עם בת טעם מקומית, מנות פסטה עדינות וצלחות שמלוות אלכוהול אל מחוזות של ריגוש וסיפוק גרגרני.
הירקון 59
הבסטה
הלוק שוק, הטעם מישלן: המסעדה המינימליסטית למראה בפאתי שוק הכרמל אוספת חומרי גלם עונתיים נחשקים ורעיונות שמלוקטים בשיטוטים בארץ ובעולם, ומחברת אותם לחוויה קצת שיכורה ומלאת תשוקה לבישול, ושיקוף של סלואו פוד במלוא הדרו.
השומר 4
דריה
את מקומו של שף הלל תווקולי שפרש מחליף שף רונן אליהו, שמנסה לשמור על האיכויות והמוניטין שדריה צברה מאז פתיחתה – מסעדה כשרה שכל מי שדורך בה (כולל מבקרים אכזריים במיוחד) נפעם מעושר הטעמים. מסורת האוכל שסביב דרך המשי מתורגמת לתפריט שמחבר באלגנטיות בין מטבחי פרס, בוכרה והסביבה לטכניקות מודרנית, מעין אלף לילה ולילה בגרסה קולינרית, מבלי לתת לכשרות להפריע.
הירקון 205
טאיזו
האסייתית הוותיקה של שף יובל בן נריה מציגה פרשנות אישית צבעונית ובועטת לקלאסיקות מהמזרח ומקפידה להשאיר מקום להפתעות וחידושים. לכן גם כשאוכלים דאמפלינג שנחניזי בפעם האלף הטעם נותר מסחרר כבפעם הראשונה, ומוסד שמפגין כזו עקביות וקפדנות ראוי לכל הערכה. טאיזו אינה רק מניה בטוחה אלא ממש יוניקורן.
דרך מנחם בגין 23
יפו־תל אביב
למרות מעמדו של השף חיים כהן כסלבריטאי־על, קשה לכפור בכנות כוונותיו, שממשיכות להקרין על עבודתו לאורך השנים. יפו־תל אביב משקפת את נקודת המוצא של כהן, אוכל אורפלי של אמא מלווה בהשפעות אירופאיות שרכש במרוצת הזמן. מתוך טאבון שבלב המסעדה מגיעות מנות שפורטות על מיתרי הנפש, מטבח חף מציניות ומהתחכמות, ששואף להזין את הסועדים ברגשות חמימים של ניוקי סרטנים ושישברק (תמצאו אותו ברשימת המנות המיתולוגיות שלנו).
יגאל אלון 98
מלגו ומלבר
שף מוטי טיטמן מביא ידע שצבר בצרפת וניו יורק וניסיון בעבודת מטבח מורכבת, ומכין מנות עמוקות טעם וסקסיות להפליא. בצלחת מלגו ומלבר משקפת התמקצעות חסרת פשרות וחתירה למצוינות, בשעה שבאווירה ובהתנהלות היא קלילה, קולית ולא מאיימת – שילוב שמייצר מקום כיפי עם אוכל נפלא.
רוטשילד 142
הדסון
הניו יורק סטייקהאוס הוותיק הוא קונצנזוס בכל הקשור לבשר: נתחים מובחרים מיושנים במקרר ענק ונצלים במיומנות שמוציאה מהם את הביס הבשרי המושלם. המחיר מן הסתם גבוה מאד, אך בשביל בשר איכותי צריך לשלם.
הברזל 27
פופינה
משמעות המילה פופינה היא "מטבח" בלטינית. בפופינה המטבח הוא הלב הפועם וכל תשומת הלב נתונה למתרחש בו. שף אוראל קמחי מגיש מנות אלגנטיות ועל זמניות בתפריט המחולק על פי שיטות בישול שונות: אידוי, כבישה, צלייה, בישול ארוך או אפייה. תענוג. לא הרבה השתנה בפופינה לאורך השנים וכאן גם סוד קסמה, במפגש הנחשק בין מקצוענות באוכל לקלילות באווירה.
אחד העם 3
פרא
"עם תפריט שמתחלף כל יום ומאפשר שינויים והמצאות תוך כדי תנועה, ועם הכישרון שנשפך שם כבר עכשיו בכמויות, ברור ש'פרא' הולכת להיות אחת הפינות הכי עמוסות בתל אביב", כתב המבקר שלנו על המסעדה של יוצאי רותי ברודו. מאז פרא מגשימה את התחזית, משווה ומעלה במנות שכבר נכנסו ללקסיקון המקומי (כנף דג ממולאת) ומצליחה לשמור על רעננות ומקוריות כמו ביומה הראשון.
נחלת בנימין 27
יקר לאללה
R48
כשמסעדת הדגל במלון היוקרה של קבוצת R2M נפתחה, המבקר שלנו הכתיר אותה כהצלחה וקבע ש"כשאתה מבין שמדובר בארוחה נהדרת משולבת עם קפיצה קטנה לחו"ל עם המארחת המושלמת, זה לגמרי ערב שהוא אחד הדילים הכי משתלמים בעיר". עם פרוץ המלחמה המסעדה נסגרה, ובחלוף שנה היא טרם שבה לפעול. המחיר מן סתם יעלה, אך אפשר לסמוך על רותי ברודו ועל שף אוהד סלומון שהתמורה תהיה מוצדקת.
רוטשילד 48
ג'ורג' וג'ון
המסעדה המעוטרת גרפה פרסים ואותות יוקרה בהנהגתו של שף תומר טל, שהודיע לאחרונה כי הוא מסיים את תפקידו. מה יהיה בגורלה של ג'ורג' וג'ון רק הזמן יידע.
אוארבך 6
היבה
שף יוסי שטרית עושה דברים מדהימים במסעדה שלו, ותפריט בן כ-15 מנות הוא רק אחד מהם. מעבר לאוכל יצירתי, שנשען על מסורת וזיכרונות ילדות אך מעז לעוף לשמיים, ההקפדה על כל פרט בהיבה מכוונת בבירור למישלן – החל בטקס קבלת פנים, עבור בכלי פורצלן בעבודת יד וכלה בתשורה קטנה למזכרת בסוף הארוחה. בשורה התחתונה: אין הרבה חוויות קולינריות ברמה הזאת בישראל.
דרך מנחם בגין 144
טוטו
לאחר תקופת שיפוצים וקורונה פתח שף ירון שלו את מסעדת טוטו בעיצוב חדש. מאידך, טורטליני זנב שור, ניוקי ערמונים ושאר מנות דגל נותרו על מקומם כדי לא להפריע את שלוות נפשו של האלפיון העליון. מה עוד קורה בחלל המעוצב נותר רק לנחש, כי אתר המסעדה שומר על עמימות ברמת FBI. כשהאמצעים הכלכליים מאפשרים, טוטו היא בחירה משובחת.
ברקביץ' 4
פרונטו
שנים רבות חלפו ונהרות יין נמזגו מאז שפרונטו נפתחה כמסעדה איטלקייה. אט אט התרחק שף דיוויד פרנקל מהפורמט הישן ועיצב סדר יום קולינרי חדש, עם שפה אישית ייחודית. השראה סינרגטית מכילה מעט מההיסטוריה הקודמת של פרונטו, בלבוש מקורי, מנומק ומדויק, ברצינות וכבוד שניכרים בכל רביולו.
הרצל 4
שילה
מה שהתחיל כגסטרו בר חלוצי של שף צעיר, מוכשר ונמרץ, הפך מזמן לאחת המסעדות הנחשקות בעיר. התפריט הוא חגיגה של דגה ופירות ים שמוגשת על מפות לבנות באווירה סקסית ולא מחייבת, שקורצת לאורחים שממונם בידם. אחרי החגים עוברת המסעדה למשכנה החדש ברחוב מונטיפיורי, ואז עד שובר כהן את השוק ומתמחר כוס יין ב-1.90 ש"ח.
בן יהודה 182