Time Out תל אביב About

Time Outתל אביב הוא חלק מרשת Time Out Global — רשת מדיה בינלאומית הפועלת ב-360 ערים מרכזיות וב-60 מדינות ברחבי העולם. Time Out הוא אחד ממקורות התוכן המקיפים והאמינים ביותר בתחומי התרבות, הקולינריה, הבילוי ותיירות עירונית. התוכן, שמתעדכן 24/7, נכתב ונערך על ידי צוות עיתונאים מקצועי מקומי בישראל, בהתאם לסטנדרטים של Time Out העולמית.
טיים אאוט

אביב גפן

כתבות
אירועים
עסקאות
אביב גפן ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)

הנסיך הקטנטן: לדוקו האמיתי על יהונתן גפן נצטרך כנראה לחכות

הנסיך הקטנטן: לדוקו האמיתי על יהונתן גפן נצטרך כנראה לחכות

אביב גפן ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)
אביב גפן ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)

אביב גפן עשה משהו שנראה כמו סרט תיעודי על אביו, יהונתן גפן ז"ל, והביא כמה מרואיינים מרתקים כמו שלום חנוך ויאיר לפיד. וזהו. אם לשפוט את "אבא סיפור" כפשוטו, הוא לא ממש עשה שירות טוב ליהונתן גפן. את אביב, לעומת זאת, הוא שירת לא רע

4 באוקטובר 2023

כמעט חצי שנה עברה מאז מותו של יהונתן גפן ז"ל. תחושת האבל העצומה, נדמה לי, לא נרגעת – אלא רק הולכת ומתעצמת. הריק שהשאיר אחריו גפן, מהתרבות ועד האמירה הפוליטית, מורגש כמעט בכל רגע. בינתיים, כל מה שנשאר – כמו אצל הרבה אמנים בסדר הגודל שלו – הוא להיזכר ולהתגעגע.

על בסיס הגעגוע הזה, ואולי סתם כי נתקעו עם ערב פנוי בחול המועד, בחרו בקשת 12 לבנות את לוח השידורים שלהם אתמול (שלישי). מאוחר יותר שודר מופע גדול לזכרו, אבל עוד לפני היה המוקד – הסרט בעל השם הלא-מאוד-מקורי, "אבא, סיפור", שיצר אביב גפן וכותרתו – "סיפורו של יהונתן גפן". הפרומואים, כמיטב המסורת, הלכו צעד אחד קדימה ואף התיימרו להציג את "יהונתן גפן שלא הכרתם".

שלום חנוך ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)
שלום חנוך ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)

האמת היא שההבטחה הזו היא יומרנית ממש – בעיקר כי כנראה שאין סיפור שסופר כמו הסיפור של יהונתן גפן. הוא בעצמו, בשורה של ספרים ומחזות, כתב את חייו ללא רחמים וללא צנזורה. ואת מה שהוא לא עשה, עשו אחרים – בין אם זו היתה ענת גורן בסדרה הדוקומנטרית (המצוינת) על משפחת דיין, ובאופן אירוני גם אביב גפן בעצמו, בשירים (חושפניים למדי) כמו "עונות" או "עכשיו מעונן". את רוב מה שהיה להגיד על יהונתן, הוא כבר אמר על עצמו באלף דרכים. אז מה כבר אפשר לחדש?

ובכן, הסרט לא באמת מחדש. לפחות לא למי שקרא קצת את כתביו של גפן. הוא מציג גלריה מרשימה מאוד של מרואיינים שליוו את גפן מקרוב לאורך חייו – אשתו נורית גפן (הנהדרת), אחותו ענת, שלום חנוך, יהודית רביץ, דני ליטני, דייויד ברוזה, ראש הממשלה לשעבר יאיר לפיד ואפילו ליאור דיין (כי בכל זאת, היינו חייבים דיין אחד לרשימה) – אבל קשה להגיד שהם שופכים אור שלא ידענו על החיים של יהונתן. בזה אחר זה עוברים בסך הלם הקרב ממלחמת יום כיפור והיחסים המעורערים עם הילדים, הכבש השישה עשר וחבורת לול, נהלל ותל אביב, האלכוהול והסמים.

דיוויד ברוזה ואביב גפן ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)
דיוויד ברוזה ואביב גפן ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)

ובתוך החיים המלאים הללו, סיפור המסגרת נגע למספר, אביב גפן, הילד שהולך בעקבות אביו ומנסה לחבר את קרעי האהבה שלא היתה ביניהם. שוב ושוב, במהלך הסרט, חוזר הדימוי שבו אביב השתמש על הקבר של אבא בלווייתו – דימוי קרב האגרוף בין שניהם. שני אנשים שחיו ביחד, אבל לא באמת הכירו אחד את השני. בכלל, התחושה היא שהרבה יותר הולם היה להגדיר את היצירה הזו ככזו שמספרת את הסיפור של אביב ויהונתן, מאשר את זה של יהונתן עצמו.

פרקים שלמים בסיפור של גפן לא ממש הגיעו לדוקו הקצר – האמירה הפוליטית האמיצה הוזכרה רק בחטף (ברוח התקופה, אולי גם ברוח המחבר), העבודה המשותפת עם ברוזה, לא פחות מ-50 ספרים שונים שכתב (רק אחד, "חומר טוב", הוזכר בסרט – ובהקשר שלילי), מערכת היחסים השנייה בחייו (שעלתה רק ברמז) – בקיצור, סיפור ששווה הרבה יותר מאשר סרט באורך של 58 דקות. החבר מפעם, אריק איינשטיין, קיבל דוקו (מצוין) בן שישה פרקים,"שיר אהבה סטנדרטי". יהונתן, לטעמי, ראוי ללא פחות מזה.

יאיר לפיד ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)
יאיר לפיד ב"אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)

זו לא הפעם הראשונה שאביב גפן יוצר סרט שמוגדר כדוקומנטרי. לפני שמונה שנים הוא ביים סרט על "קשר השתיקה" (שקשור באישיו אחר של גפן – רצח רבין), ויש הרבה דימיון בין שני הסרטים. מלווה בקריינות דרמטית (על גבול ה-ASMR), פחות עבודת ארכיון – ויותר אסופה של ראיונות שקיים אביב עם מרואיינים שונים. ובכלל, כשמסתכלים על הסרטים האלה רואים פחות את מושא הסרט – ויותר את המחבר שלו.

אביב גפן מופיע בסרט הזה כמעט כמו יהונתן. וזה דבר מוזר, בהתחשב בעובדה שבמקור הגענו לספר את הסיפור של האבא. במהלך הסרט, מוזכרת בחטף הקנאה של יהונתן באביב על ההצלחה המסחרית שזכה לה. לאחר מותו, נראה שאביב קצת התקנא ביהונתן ולכן הקפיד להכניס את עצמו לפריים, גם כשלא ממש היה צורך.

ובסוף, בכל זאת, דמעות. "אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)
ובסוף, בכל זאת, דמעות. "אבא, סיפור" (צילום מסך: קשת 12)

פרט אחד, בכל זאת, יצא החוצה (כמעט בטעות) – וזה הוידוי בקשר לימיו האחרונים של גפן, שעד עכשיו נשארו בסוד. בתוך הפתיחות הרבה שהפגין במהלך חייו, דווקא הדרך שבה הלך מן העולם נשארה בערפל – וגם בסרט הזה לא התגלה עד הסוף מה באמת הרג אותו. אולי מפלט קטן של אנונימיות, בסוף חיים שהיו פרוסים לעיני כל – כמו של כל שושלת דיין.

ראינו כבר לא מעט סרטים בסגנון הזה: סרטים תיעודיים על הנייר, שמתמקדים בעיקר בפרטים סנסציוניים, ראיונות עם ידוענים, ומספר כוכב שעומד במרכז והסרט סובב סביבו, לפעמים יותר מאשר סביב מי שהסרט אמור להיות עליו. ועדיין, רגע אחד קסום שבו יהונתן גפן מקריא שיר – נראה ששווה את הכל. הדמעות שאיתן אתה יוצא מהסרט כנראה חזקות יותר מכל מה שנאמר במהלכו – או ייאמר אחריו.

בתחילת הסרט, אביב גפן מקפיד לציין ש"זה לא סרט זיכרון". ובאמת שקשה לשפוט אדם שמתאבל על אביו, אבל אם לשפוט את הסרט כפשוטו – הוא לא ממש עשה שירות טוב ליהונתן גפן. את אביב, לעומת זאת, הוא שירת לא רע. ואולי זאת, באמת, היתה הסיבה שנתכנסנו.לדוקו האמיתי על יהונתן גפן, זה שיספר את הסיפור המלא, נצטרך כנראה לחכות עוד קצת.

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

אביב גפן עשה משהו שנראה כמו סרט תיעודי על אביו, יהונתן גפן ז"ל, והביא כמה מרואיינים מרתקים כמו שלום חנוך ויאיר...

מאתאבישי סלע4 באוקטובר 2023
מה שאנשים מוכנים לעשות בשביל סיכוי לאהבה. שמעון חיות/סיימון לבייב (מתוך הסרט)

טראש טוק: ראינו השנה כל כך הרבה זבל, ונהנינו מכל רגע

לרוב אנחנו אוהבים להמליץ לכם על הטוב ביותר, אבל לפעמים בא לנו לכבות את המח מול המסך ולהינות מצליל הזמזום הנעים...

מאתמערכת טיים אאוט27 בדצמבר 2022
אביב גפן (צילום: אלון לוין)

כולם יופיעו בפסטיבל חוצות היוצר. אבל רק לכם יש הטבה

כולם יופיעו בפסטיבל חוצות היוצר. אבל רק לכם יש הטבה

אביב גפן (צילום: אלון לוין)
אביב גפן (צילום: אלון לוין)

בריכת הסולטן, קודם כל, מתהדרת בשם הכי טוב למתחם הופעות בישראל, אין על זה ויכוח (מצטערים, מבצר שוני). המתחם הירושלמי יארח גם השנה את פסטיבל חוצות היוצר, המתחלק לשני חלקים: ראשית יש את מתחם האמנות, שיתחיל כל יום ב-18:00, עם תערוכות אמנות, מיצגי ענק, תיאטרון רחוב, הופעות חינמיות ומתחם אוכל (המתחם לא בחינם. כלומר, אפשר להסתובב בו בחינם. האוכל עולה כסף). בחלק השני שלו, שיתחיל מדי יום ב-21:00 יתקיימו הופעות ענק – בתשלום, אבל יש לנו חדשות טובות לגבי זה, תמשיכו לקרוא.

רשימת המופיעים בפסטיבל (שיתקיים בין ה-15 ל-27 באוגוסט) עונה בגדול על השאלה "מי בישראל נחשב איי ליסט?". התשובה החלקית: שרית חדד וקובי פרץ, עידן חביב ונתן גושן, אביב גפן והתעויוט שיארחו את החברים של נטאשה בערב ניינטיזי במיוחד, נגה ארז, דני סנדרסון וגם שני שמות שעדיין מפתיע אותנו עד כמה הם נכנסו לליגה של הגדולים – טונה ויסמין מועלם. אנחנו זוכרים אתכם כשהייתם עוד כ-אלה קטנים.

אז מה צריך לעשות בשביל לבחור מתוך הופעות הענק האלו את אלו שמתאימות לטעם המוזיקלי האישי שלכם ואז להנות מכניסה אליהן במחיר נגיש במיוחד?להוריד את האפליקציה של פועלים וונדרולקנות כרטיס להופעה ב-69 ש"ח בלבד (נייס) במקום 119 ש"ח, ללא תוספת נקודות. שימו לב שההטבה מוגבלת לעד שני כרטיסים ללקוח.

>> פסטיבל חוצות היוצר, בריכת הסולטן, ירושלים, 15.8-27.8, החל מ-18:00

*ללקוחות בנק הפועלים המחזיקים בכרטיס אשראי של בנק הפועלים ומצורפים לערוץ "פועלים באינטרנט".
בכפוף לתקנון התכנית באתר הבנק, לתנאים בעמוד ההטבה ולתנאי השימוש באפליקציית Poalim Wonder. עד גמר המלאי

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

מאתמערכת טיים אאוט30 ביוני 2022
אף אחד לא ביקש את הריבוט הזה לדרקולה. "שנות הירח". צילום: אוהד רומנו ו-HOT/יח"צ

אני שונא: אספנו את כל הרגעים הכי מביכים של "שנות הירח"

מהקריינות המייאשת דרך הפיאות מערערות הנפש ועד לנטייה בלתי נסבלת להזכיר לנו שזה הניינטיז. עכשיו כשברור לכולם שהסדרה של אביב גפן...

מאתהספוילר14 באפריל 2022
מתוך הסדרה "שנות הירח"

זו אולי סדרה מחורבנת, אבל היא מזכירה כמה כיף היה לי כטינאייג'רית

זו אולי סדרה מחורבנת, אבל היא מזכירה כמה כיף היה לי כטינאייג'רית

מתוך הסדרה "שנות הירח"
מתוך הסדרה "שנות הירח"

רעות ברנע, ילדת אור ירח (פסטיבל ערד, ליל אהבה בצמח, גרדרובה תואמת וכל השבנג) לא מסוגלת להוריד את העיניים מהסדרה "שנות הירח" על אביב גפן, גם ברגעים שהיא גרועה (והיא גרועה). מדוע? ובכן חברים, נוסטלגיה, המון נוסטלגיה לשנות ה-90 ולגיל ההתבגרות ולקסם ההוא. והיה קסם

האם העולם זקוק לעוד טקסט שעוסק בשנות הירח? אני לא בטוחה, אבל מרגע שצפיתי בדקה הראשונה של הסדרה אין דבר שאני רוצה לעשות בחיים מלבד להמשיך לצפות בה. וכשאני לא צופה בה – אני רוצה לדבר עליה. לא תכננתי וגם לא רציתי לצפות בסדרה. אבל אז כולכם.ן התחלתם.ן לדבר על זה, ולא השארתם.ן לי ברירה. זה לא שפומו טלוויזיוני משפיע עליי בדרך כלל – לא צפיתי בטייגר קינג וגם לא בנוכל הטינדר. אבל הפעם הייתי חייבת.

מערכת היחסים שלי עם אביב גפן מורכבת. נתחיל בזה שאני בדיוק בדור הנכון, ולא סתם בדור הנכון, אלא קלישאה של הדור הזה. "פסקול נעוריי" הזה? כן, זה עליי. על עוד המון א.נשים, אני יודעת. אבל בין השאר גם עליי. הייתי מאלה שהולכות עם שרשראות ועגילי פיס, נוסעות לפסטיבל ערד ולכנרת ולעיר הנוער בחיפה ולרוק עצמאות בראשל"צ. שצועקות אנחנו דור מזויין. נ. מהכיתה שלי אפילו חרטה לעצמה בכיתה ו' עם סכין על היד "אביב". אמא שלה לא דיברה איתה אחר כך שבוע. באנו להדליק נרות בכיכר אחרי שרצחו את רבין. נסענו לעבור ליד הארון בירושלים עם חאקי חגיגי אחרי שרצחו את רבין. כתבנו בקלסרי ההדרכה בצופים את "לבכות לך" באותיות שחורות אחרי שרצחו את רבין.

מאז, וגם היום – אני בטוחה שמדובר באחד האנשים הכי מוכשרים והכי אינטליגנטיים שהיו פה מאז ומעולם. אני מתה על זה שמצד אחד מדובר באדם שלוקח את עצמו ברצינות תהומית ומצד שני מעולם לא היסס להסתלבט על עצמו. אני חושבת שהוא פורץ דרך, ואמיץ, ושנון, ומצחיק, וחכם, ולוהט (כן אני יודעת, כאן איבדתי אתכם.ן). ובגלל זה קצת בחרתי להתעלם מהעובדה שהוא עשה דברים מאוד מטומטמים בשנים האחרונות, המשמעותי ביניהם היה כמובן תכנית עם אייל גולן.

אביב גפן (צילום: אלון לוין)
אביב גפן (צילום: אלון לוין)

אלוהים, בנאדם, זה אתה זה ששרת על זה שבעטו בך מול כולם, איך אתה יכול בכלל לחשוב על לשתף פעולה עם היצור הזה שמנצל כל מה שבסביבה שלו, בדגש על נשים כמובן? (אם אפשר לקרוא להן ככה. כי הן בעצם ילדות). אייל גולן הוא בעיני כל מה שחולה ומגעיל ומאוס במדינה הזאת, פי מיליון יותר מביבי או מבנט, שגם איתם אביב דואג להסתחבק בשנים האחרונות באיזה מהלך אופרטיוניסטי לכאורה. וגם זה מבאס.

אבל רק לרגע, אני לא רוצה לדבר על אביב (או עליי) – אני רוצה לדבר על הסדרה. הולייייפאקינגמוליייי מה זה הדבר הזה?? אני כבר אחרי פרק שלישי, אז ההלם הראשוני קצת דעך אבל שמעו, הוא לא ייעלם לעולם כמו שלעולם לא אתייעץ בענייני זוגיות עם דארת' ווידר.

אף אחד לא ביקש את הריבוט הזה לדרקולה. "שנות הירח". צילום: אוהד רומנו ו-HOT/יח"צ
אף אחד לא ביקש את הריבוט הזה לדרקולה. "שנות הירח". צילום: אוהד רומנו ו-HOT/יח"צ

אתחיל שנייה מנח אנגלהרד, השחקן שמשחק את אביב. כולם אולי עפים על זה שהוא דומה לו פיזית, אבל בעיני הוא לא דומה לו בכלל. הוא עצוב מדי. חסרה לו הכריזמה והמוג'ו והביטחון העצמי. אני לא מאמינה לו שהוא כותב שירים. אני לא מאמינה לו כשהוא מתחיל עם ברמניות. אני לא מאמינה לו כשהוא מסתלבט על חמי רודנר. בקיצור, לא מאמינה לו בכלל. זה עוד יותר מתחדד לאור העובדה שכשמראים את אביב בטלוויזיה בסדרה, מראים את אביב עצמו. וזה הופך את הסדרה ממשהו עלילתי מתוסרט ומשוחק למשהו על גבול המוקומנטרי, הגבולות מטשטשים, ואולי זה בעצם לטובה.

אביב, רן והפאה. מתוך שנות הירח
אביב, רן והפאה. מתוך שנות הירח

כי אביב לא יכול להצדיק את הקלישאה אחרי קלישאה אחרי קלישאה. הוא לא יכול להצדיק את הפאה של רן (חברו) שנראית כאילו יש לו חתול מת על הראש (תודה לאל שהגיוס הצדיק תספורת). הוא לא יכול להצדיק את המסך המפוצל כששתי דמויות נמצאות אחת ליד השנייה. הוא לא יכול להצדיק את זה שהוא לא מזהה את דנה ברגר באודישנים ללהקה צבאית כשבשלב הזה הוא כבר היה אמור לתת לה צב. הוא לא יכול להצדיק את התקליטים המדברים (מההההההה???). הוא לא יכול להצדיק את נירו לוי. וכן הלאה. אבל – יש בי איזושהי תקווה קלה שלצד החשיבות העצמית המרובה שאנחנו כולנו יודעים שקיימת – הוא יושב בבית וצוחק על כולנו שאנחנו אוכלים את החרא הזה.

https://www.youtube.com/watch?v=Codt1WNcjho

הנשיקה הראשונה שלי היתה בליל אהבה בצמח 1994, עם מישהו שהכרתי שם איזו שעה לפני. הייתי בכיתה ח'. הוא לדעתי היה שנה מעליי. קראו לו טל, הוא היה רזה עם קוקו ומנתניה. צפינו ביחד בהופעה של אביב, כמובן, מהגבעה הגבוהה על הדשא ואני רק הייתי בלחץ שאני לא אמצא אחר כך את החברות שבאתי איתן. מצאתי אותן. לא נפגשתי שוב עם טל. כמה חודשים אחר כך כבר הייתי מאוהבת במישהו אחר, שהכיר לי את דיוויד בואי. איתו נשארתי שנה ומשהו והוא עדיין מופיע לי בממוצע אחת לחודש בחלומות. וכמו שכנראה לעולם לא אשתחרר מהקראשים שלי כטינאייג'רית, אני כנראה לנצח אהיה גם קצת מאוהבת באביב גפן.

>>כשאלוהים ברא את החושך: אספנו פה את הרגעים הכי מביכים של "שנות הירח" עד כה
>>ובכלל, כנסו כנסו לאתר החדש שלנו הספוילר – כל מה שמסך

בסוף השבוע האחרון, כתבה ויטה קיירס ב"הארץ" שאנחנו שונאים את "שנות הירח" כי אנחנו לא רוצים להיזכר בכמה אומללים היינו כטינאייג'רז. אצלי זה בדיוק הפוך – אני שונאת את הסדרה (ואוהבת אותה באותה המידה) כי הלוואי שהייתי נשארת כל החיים הטינאייג'רית הזו. עם ההרגשה החד-פעמית הזו שכאן החיים מתחילים, והם יהיו סוערים, ומרגשים, ואחרים;. אותה הרגשה שאני סמוכה ובטוחה שהיתה גם לאביב אז, בווליומים גבוהים הרבה יותר מלכולנו.

רוצים לקבל את ״טיים אאוט״ למייל? הירשמו לניוזלטר שלנו

רעות ברנע, ילדת אור ירח (פסטיבל ערד, ליל אהבה בצמח, גרדרובה תואמת וכל השבנג) לא מסוגלת להוריד את העיניים מהסדרה "שנות...

מאתרעות ברנע22 במרץ 2022
רוצים שינוי? רוצים שינויייי? נח אנגלהרד בתור אביב גפן, "שנות הירח" (צילום באדיבות HOT)

מה רואים הלילה: הסיפור שאביב גפן רוצה לספר לכם

"שנות הירח", הסדרה שאביב גפן יצר ותסרט על עלייתו למעמד כוכב בשנות התשעים, מגיעה היום אחרי תלאות רבות ל-HOT VOD (החל...

מאתמערכת טיים אאוט8 במרץ 2022
J.Lamotta, מתוך הקליפ

היא הגיעה עד לפסקול של גוסיפ גירל, ועכשיו חזרה לארץ

המדור שוב צובע את עצמו בכחול לבן עם כל הפופ המקומי שכדאי לכם לשמוע, והפעם עם דגש על כל מי שעושה...

מאתעומרי פיינשטיין27 בינואר 2022
מטרופולין בבארבי. מתוך הפייסבוק הרשמי

המלצה יומית: מטרופולין מארחים את אביב גפן בבארבי

הסופרגרופ של עופר מאירי (ברק גביזון, אפרת גוש, דנה עדיני ועוד) חוזרת לסיבוב נוסף בבארבי עם אורח מיוחד ושירים מכל התקופות...

מאתמערכת טיים אאוט10 בנובמבר 2021
(צילום: גיתי פלטי)

המחאה הוורודה לא עוצרת. גם הציניות של נתניהו לא

השימוש הציני של נתניהו בעולם התרבות, הפצוע והעני גם בלי מגיפה עולמית, הוא כפול ונורא במיוחד \\ המחאה הוורודה מסכמת שבוע...

שחר פינק21 בינואר 2021
אביב גפן (צילום: אלון לוין)

אביב גפן, מי בחר בך ואת מי בדיוק אתה מייצג?

התרבות לא צריכה מענק (שפרטיו לא ידועים) ע"ש אביב גפן, היא צריכה תקציב. רה"מ ממשיך לירוק לנו בפרצוף וזה ששר על...

נמרוד דנישמן18 בינואר 2021
ראו עוד
popup-image

רוצה לקבל גיליון טרי של TimeOut עד הבית ב-9.90 ש"ח בלבד?

(במקום 19.90 ש"ח)
כן, אני רוצה!