2024, סיימנו איתך: 42 הדברים הכי טובים שקרו השנה בתל אביב

בסדר, גם האופטימיים ביותר חייבים להודות שזו היתה שנה קשה מאוד לפחות או יותר כולם, אבל אנחנו בוחרים להסתכל אחורה על השנה האחרונה ולחפש את הדברים הטובים שעוד קרו, לפחות בגבולות תל אביב והסביבה. הנה 42 סיבות לחייך. קצת
לאורך כל שנת 2024 כתבנו על המתרחש בתל אביב, ובסביבה שלנו בכלל, ובכנות – זה היה לא מי יודע מה כיף. מה לעשות, המציאות מכתיבה לנו את העבודה. לקראת סיומה של השנה הארורה הזו החלטנו לנסות ולחפש את נקודות האור בתוך כל האופל הזה. תל אביב תמיד היתה עיר של אופטימיות. מצאנו 42 דברים טובים, כי החיים, היקום וכל השאר צריכים סיבה להמשיך לנוע קדימה.
>> טוב טעם: 17 דברים טובים שבכל זאת קרו השנה בקולינריה התל אביבית
1. תל אביב לא הושמדה
בסטנדרטים של המזרח התיכון כיום מדובר בדבר טוב מאוד.

2. הבארבי ביפו נפתח
אם שאול שמח, אנחנו שמחים. או לכל הפחות רגועים.
3. "קרוב אלי" התל אביבי כובש את העולם
וברור שידענו. השלב הבא – סרט ב-DC. מארוול כבר אאוט.

4. קסטה שינתה את מה שאנחנו יודעים על גלידה
סורי מכל הגלידריות אחרות, אבל עד שתשיגו גלידת אורז קלוי או מרשמלו מדורה אין לכם מה לדבר איתנו.
5. "הדונם של סבתא" הטריל ימנים
אם לא נצחק אז נבכה, אבל משמח שהגאונות של ירמי שיק בלום מתגלה עכשיו ברבים.
6. השעשועון שהזכיר לנו שיכול להיות פה כיף
"לא רק פודקאסט. זו הצהרת כוונות, אמנות פרפורמנס, חומר למחקרים. זה כל הכיף של קריאת רכילות וחיטוט בחייהם של מפורסמים, אבל בלי קורבנות ורגשות אשם. אה, וזה גם בחרוזים, אז זו גם שירה פוסט מודרנית".
לטקסט ההרחבה המלא
7. הסינבון חוזר
ההיפך המוחלט מהסעיף הקודם, פצצת מתיקות ופחמימות שכבר עשתה הייפ לפני יותר מעשור וכעת חוזרת עם אותו טעם וניחוח ממכר. כדי לטעום את הסינבון המקורי עם הקינמון והפרוסטינג הלבן, תצטרכו לנסוע לקניון עזריאלי ולהתייבש בתור. התמורה מתגמלת כראוי כי טראש תמיד מנצח, אבל 45 דקות על הרגליים בחברת מכורים כמונו היו קצת יותר מדי. אפשרות אחרת היא לעקוב אחרי האינסטגרם של מאפיות וקונדיטוריות בעיר, למשל נולה, בוטיק סנטרל, נורדיניו וגרציאני, ולגלות מתי אופים שם את השבלולים הנחשקים.
8. פריחתה של כיכר ביאליק
עיריית תל אביב יפו השקיע רבות לחדש את הכיכר ולהפוך את הבתים שסביבו למוזיאון חי, לצד ריכוז עסקים מלהיבים – כולם מדברים על עמיתה ובצדק, אבל אל תפספסו את אלג'יר – ויש לנו מרכז עירוני שנולד מחדש. כמה שיותר כאלה בבקשה.

9. המסעדות נסגרות לטובת מחאת חצי המיליון
מחאות החטופים היא אחת החשובות בתולדות המדינה, ולמרות שראשי המשק לא ראו לנכון להשבית לטובת יצירת לחץ לעסקת חטופים (שאלו את עצמכם למה), המסעדות נרתמו כדי לחזק את המחאה בערב שבו קראו המשפחות להשבית את המשק. לפחות למישהו אכפת כאן.
10. קולנוע מובילנד נפתח בתל אביב
הבטיחו לנו חוויית קולנוע חדשה, עם ספות ובר אלכוהול וסיבה לצאת מהבית לקולנוע – וגם אם זה עדיין לא מושלם, וואלה קיימו.
11. האירוע התרבותי המרגש של השנה
שותפות אמתית דרך המוזיקה, אל תגידו שזה לא מרגש אתכם.
לטקסט ההרחבה המלא
12. תרבות של סולידריות
התרבות שאנחנו צריכות בשביל עתיד יותר טוב כאן.
13. כוכבי מישלן כחול לבן
עד לשבעה באוקטובר האמנו שמדריך מישלן יגיע לישראל. היו אמנם ענייני תקציב שכרגיל עיכבו את המו"מ עם הארגון העולמי, אך משאלה נפתרו נראה היה שהדרך סלולה ואו טו טו הכוכבים נוחתים בתל אביב. ואז קרה מה שקרה והתכנית כמובן נגנזה. מי שלא נפגעו הן מסעדות שף ישראליות בחו"ל – "שמונה" של אייל שני, "שבור" של אסף גרניט ואורי נבון, "פריזם" של גל בן משה (פאסטל) בברלין, La Bottega del Buon Caffe של שף ארז אוחיון באיטליה ו-NHome של שף מתן בן זקן בפריז. גלעד פלד, שף מסעדת קולונאד בלוצרן ובעברו הרחוק שף מסעדת פושקין היוקרתית, שפעלה ברחוב מונטיפיורי, זכה בשני כוכבי מישלן, הישג שעד כה היה שמור רק לשף מושיק רוט עבור MOSHIK& באמסטרדם. בלי להתקטנן בענייני גיאוגרפיה, כשמחברים את כל הכוכבים השמיים נעשים קצת יותר בהירים, וזה הרי מה שחשוב עכשיו.
14. הנאומים של ליאור אשכנזי בכיכר החטופים
אה, אז ככה מרגישה תקווה.
15. מרכז הספורט הימי הקהילתי החדש
הסוד הלא באמת סודי של השנה: מרכז הספורט הימי החדש בחוף הדולפינריום הוא הראשון בעולם שמופעל כמרכז קהילתי בבעלות עירונית מלאה, ובמחירים שווים לכל נפש, עם מטרה אחת – להוביל תרבות ימית, ולהתחיל לחבר מחדש את העיר לים. קפצו ראש.

16. לוחות רישוי לכלים חשמליים
עוד תירוץ לאי אכיפה יורד עם החוק שמחייב לוחית רישוי בכל כלי רכב חשמליים. עכשיו רק נותר לראות אם יצליחו להציל את הולכי הרכב מהסכנה של טייסים על שתיים.
17. "מלך החגיגת" גילה לנו את הסודות של העיר
חגיגה לעיניים וזכרונות מעורפלים מהריף רף.
18. הצלנו את קפה שפירא
אם המקום הקסום הזה היה נסגר, היינו מאבדים חתיכה מהלב התל אביבי שלנו. אחרי שבחודש נובמבר ביקשו עזרה, שמחנו לראות שבית הקפה האהוב הצליח לגייס לא פחות מ-262 אלף ש"ח(!), שיעזרו לו לשרוד את התקופה. אנחנו חייבים לגלות מי האדם שקנה את הטבת ה"קפה בלי תחתית" למשך שנה ב-3000 ש"ח.
19. צדפות ב-12 שקל
כאילו היינו פריז, בקיץ האחרון תל אביב התאבססה על צדפות. הרכיכה הנחשקת נצפתה בכל בר ומסעדה שמחזיקים מעצמם, ולא רק בבסטה, לפופ אפים של The Oyster Society אי אפשר היה להשיג מקום, והאויסטר קלאב בנחלת בנימין רכב על הטרנד והוסיף שמפנייה (גם ורודה). אבל אף אחד לא הצליח לעשות מה שעשה שף גיא גמזו, ששבר את השוק בהלנה למשך שבוע עם אויסטרים ב-12 ש"ח – שליש ממחירם בשוק. איך קרתה קומבינה כזו אין לדעת, אך נשמח אם היא תחזור על עצמה.

20. בית המכולות של יפו
דווקא בתקופה הקשה ביותר על יפו, הפינה המושקעת והחכמה הזו מציעה הרבה סיבות להגיע דרומה. בית הקפה המתוק הזה הוא רק סיבה אחת.
21. יצאנו ממעגל הוולט
זה היה קשה, אבל מרגע שהפחתנו את המשלוחים פתאום הבנו כמה וולט זו הוצאה לא משתלמת. בסדר, נו – לפעמים אנחנו עוד חוטאים מעצלנות. אבל זה התהליך, לא היעד.
22. למדנו "איך לעשות דברים"
זו לא רק הזדמנות להודות על הפודקאסט המצויין של שיר ראובן בתאגיד – שלימד אותנו איך לשמור סוד (עם אורנה בנאי), איך לעבור גמילה (עם ליאור דיין) או איך להיות נער גבעות (עם דוב מורל) – אלא גם הזדמנות להזכיר שהוא בכלל נולד בטור ממש כאן בטיים אאוט. גאים בך שיר.
23. קפה עוטף
תמיר ברלקו, יזם ומייסד רשת ארקפה, הוביל לאחר השבעה באוקטובר את הקמת "קפה עוטף" – רשת בתי קפה שמנוהלת ומתופעלת על ידי תושבי עוטף שפונו מביתם, כאשר כל ההכנסות מופנות לקהילות, לטובת שיקומן. מלבד זאת, ולא פחות חשוב, בתי הקפה מספקים לעובדים שנתלשו משגרת חייהם תעסוקה וסוג של שגרה שחיונית לשיקום הנפש. פופ אפ "קפה עוטף נתיב העשרה" בשרונה כבר נסגר, אך ב"קפה עוטף רעים" בפלורנטין אפשר עדיין לקנות קפה ומאפה ופריט מעוטר בכלנית, לנחם ולהתנחם.

24. מייקל רפפורט
שמחנו לגלות שהוא באמת מצחיק, ולא רק כי הוא לטובתנו.
25. מצאנו "מטמון"
זה לא חדש לאף אחד שאנשי בית רומנו הם המנוע התרבותי האמתי של העיר, אבל ההפתעה שהיא "מטמון" – ספרייה, חנות ספרים, סלון קריאה וחלל לאירועים קטנים – תפסה גם אותנו נרגשים סביב המילה הכתובה, ואפילו AI.
26. בית רדיקל
בתקופה של הרס כזה גדול מסביבנו, טוב לראות שיש גופים שמנסים לבנות מחדש – ובשנה האחרונה בית רדיקל עבדו בקדחנות כדי להציע אלטרנטיבה, מרחב ליברלי ולא במקרה – פסטיבל של תקווה ותרבות נגד היאוש. היינו זקוקים לזה.
27. הפיתות של חמודי אבולעפיה
צוחקים עלינו שאנחנו מזכירים את חמודי אבולעפיה בכל הזדמנות אז כאן המקום לומר שנכון, ושכולם יקפצו. אנחנו אוהבים את האיש עם הלב הנדיב והידיים הטובות ונלך אחריו לאן שהוא והפיתות המושלמות שלו ילכו. ומי שלא טוב לו, יום טוב לו (המעדנייה, כמובן).

28. 3426
על שטח של 1500 מ"ר, היכן שפעם היה שוק הדגים העירוני, נפתח באפריל מרחב תרבות חדש שמבטיח לשלב בין יצירתיות, חינוך וקיימות. בינתיים תמצאו שם את בית רדיקל, את הסטודיו של מרים כבסה, את העיתונאית והחוקרת רונית ורד, קבוצת שפים וסומליירים וסטודיו לייצור דיגיטלי ורובוטי
29. האלבום "הביתה" של מיכאל כהן
הראפר התל אביבי המקורי חוזר עם אלבום סולו שני שעוסק לא מעט בבית של כהן – שהוא גם תל אביב, אבל גם ישראל. כמה טוב שיש אותו לבטא מה שכולנו פה חווים.
30. ובכלל, הראפרים והראפריות עושים קאמבק
עם ההצלחה מתעורר הרעב, והמוני ראפרים שהקדימו את זמנם חוזרים כדי לתת ניסיון נוסף, הפעם כשהקהל מוכן לז'אנר.
31. בית חנה ברודצקי
אח קטן-גדול מצטרף למשפחת בית חנה, הפעם ברחוב ברודצקי ברמת אביב הירוקה. כמו בתי חנה הקודמים, גם הוא עושה כבוד למסורת של המבנה שבו נפתח (במקרה הזה, קולנוע), ויציע לתושבי השכונות הקרובות רגע של שפיות ושלומות (המונח העברי ל-well being. תודו שהפתענו).

beit_hanna_brodetsky/ טל ברושל)
32. MOSHIK&
הדבר הכי קרוב למישלן בישראל כרגע זו המסעדה החדשה של מושיק רוט, חלל מעוצב במבנה לשימור שבו סועדים בכל ערב 40 בני מזל שהצליחו להשיג מקום, 20 איש בכל סרוויס. חדר יין שקוף ובו 400 לייבלים, כולל יינות גרנד קרו מכרמים מצטיינים בעולם, כלים מאוסף פרטי שרוט אצר במשך שנים, מלצר לכל אורח כמעט ותג מחיר של 800 ש"ח לאדם לפני אלכוהול מציבים את גלגולה התל אביבי של המסעדה מאמסטרדם בצמרת הפיין דיינינג בארץ. כשמדריך מישלן ישוב לישראל ושאלת הכוכבים ל-MOSHIK& תעלה על הפרק, נראה עד כמה מסוגל הארגון להיות אובייקטיבי ולהעניק לרוט את שני הכוכבים שמגיעים לו.
33. ענן נפתח בפלורנטין
חנות תקליטים, חדר מוזיקה, חלל האזנה ובר שכונתי – ומאז גם בית קפה בשם "קשת" – והכל במקום אינטימי אחד.
34. המרכז הגאה החדש האיר לנו מקום בלב
עם השקעה של 30 מיליון שקלים וחזון ליצור מקום לאנשים שנאבקים על אהבתם, על זהותם ועל החירות שלהם במדינה שהולכת ומקצינה – המרכז הגאה פתח את שעריו בחודש מרץ. לאור קיצוץ של 40 אחוז בתקציב האגף ללהט"ב במשרד לשוויון חברתי מטעם הממשלה הקיצונית הזו, זה קרן אור צבעונית ומשמחת.

35. עוד רגע מצילים גם את השאפה בר
בדומה לקפה שפירא, גם הבנות שמפעילות את הבר המצליח מיפו הבינו שאם לא ינקטו בצעד דראסטי, מפעל חייהן יקרוס אל מול השקט של רחובות יפו. למרבה השמחה, ההדסטארט שלהם גם רץ היטב, כי נשארו עוד 17 יום ורק 8% נותרו, כך שזה חדשות טובות – אבל אל תהיו שאננים, וסגרו להם את הפער.
36. החייל הנעלם
"כמו קפסולת זמן של ישראליות מבוהלת, יש בסרט הזה את כל היופי והכאב שמפריעים להמונים בישראל להירדם בלילה. את הפער המטורף בין האלימות וההרס במקום אחד והנורמליות של מקום אחר, לא מאוד רחוק. את הפחד לעזוב את הבית ואת הפחד להישאר מאחור בחברה מתפרקת. תאוות חיים חזירית ופחד מוות שאוכל מבפנים".
הטקסט המלא
37. JMT אוכל רחוב קוריאני
אחרי שנים של הגמוניה תאילנדית ויפנית מתובלת בקמצוץ וייטנאמי, סוף סוף נפתח בעיר ספוט אוכל קוריאני צבעוני ושמח. הכי כיף להציף את השולחן במנות בטוקבוקי וקימצ'י חריפים־חמוצים, לדפוק בקבוק סוג'ו ולזמזם בלב APT APT, כמו בכל עיר נורמלית בעולם. ועכשיו כשהתיאבון נפתח – הבו לנו מסעדות קוריאניות וטייוואניות, מלזיות ובורמזיות וגם את המטבח הסיני מהאייטיז, כי עוף באננס אף פעם לא יוצא מהאופנה. תשאלו את אהרוני.

38. אריק שגב קובר את הסדרה שלו באופן חגיגי
אווירת המוות של המלחמה הגיעה גם מחוץ לעזה, מה שגרם לתאגיד להרוג את הסדרה "אנשים מתים", אחת הקומדיות הכי שחורות שלא ראינו על המסך הישראלי, מאת התסריטאי האהוב עלינו אריק שגב. זה, כשלעצמו, לא דבר שמח – אבל האופן בו שגב בחר להיפרד מסדרה על מוות פשוט קבר אותנו, בקטע טוב.
39. יש כ-30 פסלים חדשים בעיר
אתם בכלל קלטתם שכל כך הרבה יצירות אמנות פוזרו במרחב הציבורי במהלך השנה? כי אנחנו כן, וגם הכנו מדריך לאיך למצוא אותם.
40. משק עפאים הגיעו לתל אביב
לא פחות מ-380 מוצרי מעדניה ארטיזנלים, מגוון לחמים טריים מקמחים עתיקים, ויטרינת מאפים שתרגש גם תתרן, כריכים טריים, תבשילים, והאם אמרנו כבר משהו על המאפים? אחד מפינות האיכות החדשות של העיר. נו בסדר, אז הסניף השני לא שרד את התקופה, אבל עדיין יש את הראשון.

41. מדרחוב פלורנטין
פייר, אנחנו לא לגמרי סגורים שזה דבר טוב, אבל מעדיפים להישאר אופטימיים.